Plejehjemsbeboere kan igen få besøg - i hvert fald i nogle kommuner

Det står nu kommunerne frit for, om de igen vil åbne plejehjemsdørene op for besøgende siden nedlukningen for syv uger siden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ægtepar og plejehjemsbeboere, Andreas Lauridsen og Else-Marie Duemark kan snart se frem til besøg igen.

I mere end halvanden måned har beboerne på landets plejehjem måttet leve afskåret fra familie, venner og resten af omverdenen grundet COVID-19-smittefaren.

Men nu har flere kommuner i landsdelen åbnet for, at de ældre på plejehjemmene igen kan få besøg af deres kære. Det er dog helt op til kommunerne selv at vurdere muligheden for, at det kan lade sig gøre.

80-årige Andreas Lauridsen har boet på Rødegård i tre år. I syv uger har han ikke set sine børn og børnebørn.

Silkeborg er en af de kommuner, hvor beboerne kan se frem til at få besøg igen. Blandt andet på Plejecenter Rødegård i Resenbro, hvor man i dag var ved at gøre klar.

- Jeg har savnet besøg af mine børn, svigerbørn og børnebørn. Det har været træls. Så det bliver da lækkert, når vi kan se dem igen, siger 80-årige Andreas Lauridsen, der har boet på Plejecenter Rødegård i tre år, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der arbejdes på højtryk

Siden nedlukningen har der været forbud mod besøg på plejecentre – nu har Styrelsen for Patientsikkerhed præciseret – at pårørende godt må komme på besøg på udearealer.

Derfor arbejder plejecentrene i Silkeborg Kommune lige nu på højtryk for at lægge en plan for, hvordan pårørende igen kan besøge deres familiemedlemmer på plejecentrene.

- Det er en langt større opgave at åbne op, end det var at lukke ned, siger Tove Hansen, lokalleder på Plejecenter Rødegård, til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: I gennem nedlukningen har store antal frivillige kræfter forsøgt at bløde den hårde tilværelse en smule op for de ældre. Blandt andet som i indslaget her, hvor frivillige afholdt udendørskoncert på afstand.

På Rødegård har halvdelen af de i alt 33 beboere en terrasse, hvor det er let for pårørende at komme på besøg. Det er dog vanskeligere for dem, som bor på 1. sal.

- De kan jo ikke få besøg deroppe, så vi har måttet lave en plan for, hvor de så kan modtage gæster henne, og hvordan vi organiserer det, så vi ikke lige pludselig har 33 hold pårørende i haven på samme tid, siger Tove Hansen.

På Rødegård må de ældre få to ugentlige besøg. Dem i de lige værelsesnumre med besøgstid de lige datoer og de andre på de ulige.

- Når vi lukker op, så får vi nogle fantastiske billeder at se. Vi kommer til at se nogle borgere som får lys i øjnene igen. Der vil falde en ro over dem, siger Tove Hansen.

Folketingsmedlem: - Vi skal have fodslæberne med

Plejecenter Rødegård er klar til genåbning for besøgende i morgen, men sådan forholder det sig ikke alle steder.

Det er nemlig helt op til den enkelte kommune at vurdere, om de igen vil åbne dørene til deres plejehjem, som man altså har valgt at gøre det i Silkeborg Kommune.

VIDEO: Se interviewet med Hans Kristian Skibby her.

Men de retningslinjer - eller mangel på samme - mener Medlem af Folketinget Hans Kristian Skibby (DF) ikke er i orden.

Han efterlyser tydelige, nationale retningslinjer fra sundhedsmyndighederne for besøg på plejehjem.

- Nogle kommuner er allerede langt i det her, men der er også nogle fodslæbere, og dem skal vi have med, så både brugere og pårørende kan få deres rettigheder tilbage, siger Hans Kristian Skibby til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det nytter ikke noget, at de ældre i visse kommuner ikke kan få de besøg, som de måske godt kunne have fået. Også af hensyn til personalet de enkelte steder, som ikke kan finde de gode svar på rimelige spørgsmål fra pårørende.

Savner familien

Tilbage på Plejecenter Rødegård er Andreas Lauridsen faktisk en af de få heldige, der krisen igennem har kunnet se en lille smule til familien. Noget af den i hvert fald.

Hans kone, 85-årige Else-Marie Duemark, bor nemlig også på plejecentret, og de har derfor kunnet besøge hinanden.

- Vi hygger med sang og musik herude hver dag efter aftensmaden, siger Andreas Lauridsen.

Andreas Lauridsens kone, 85-årige Else-Marie Duemark, bor på samme plejecenter som sin mand. De kan derfor fortsat nyde hinandens selskab.

Men udover den daglige stund ægteparret i mellem, så er det altså nu på syvende uge, at de ikke har set deres børn og børnebørn.

- Det har da hjulpet lidt, at vi har haft hinanden, men jeg glæder mig til, at få besøg igen. Min datter fra Norge plejer at være her en uges tid af gangen, men det har hun heller ikke kunnet, siger Else-Marie Duemark til TV2 ØSTJYLLAND.

Frygten for den verserende COVID-19 lurer dog stadig i baghovedet for dem begge.

- Det er væmmeligt at høre om, men vi har heldigvis været forskånet for smitte herude, siger Else-Marie Duemark.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her