Tandlæge sagde fra: 18-årige Julie tog 17 poser snus om dagen
Det startede som en fest-ting, men pludselig var Julie Okkels Graversgaard afhængig. Nu vil hun af med sin last.
De små poser med snus har for alvor sneget sig ind i de unge danskere ganer. En af dem, der hver dag propper en pose fyldt med nikotin i munden, er 18-årige Julie Okkels Graversgaard, som går i 2.g på handelsskolen i Silkeborg.
- Man får bare sådan en dejlig følelse, siger hun.
Det startede til fester, men hurtigt blev det til en daglig rutine.
- Nu er det en afhængighed. Jeg skal bare have det. Det er meget vanedannende, konstaterer hun.
Opfordring fra tandlæge
Det er særligt snus, nikotinposer, e-cigaretter og puff-bars, som er populære blandt de unge. Ifølge statistikker bruger mere end 11 procent af unge mellem 15 og 29 år mindst ét røgfrit nikotinprodukt nogle gange.
I en ny ungecafé i Sundhedshuset i Silkeborg, kan unge som Julie Okkels Graversgaard møde op og få hjælp til at stoppe med at ryge, snuse eller dampe. Og det er lige præcis dét, den 18-årige handelsskoleelev nu forsøger. Efter opfordring fra hendes tandlæge.
Ungecafé
Caféen er åben for unge mellem 15-25 år, der har lyst til at tale om og blive klogere på nikotin, snus, damp og røg. Her kan man deltage i en uformel snak om, hvordan man kan trappe ud eller helt stoppe med at bruge nikotinholdige produkter.
Unge over 18 år bliver tilbudt gratis nikotinerstatning, og forløbet tilpasses den enkelte. Derudover tilbydes unge mellem 15-25 år individuel rådgivning. Det er muligt at møde op uden tilmelding eller kontakte Sundhedshuset for at lave en aftale.
- Det er noget, jeg er blevet opfordret til at af min tandlæge. Jeg vil gerne stoppe, og det her er en god mulighed for det, siger hun.
Og det har allerede hjulpet lidt. Da forbruget var på sit højeste, brugte Julie Okkels Graversgaard 17 poser snus om dagen.
- Nu er jeg trappet meget ned, så jeg er helt nede på syv pakker.
Men det er ikke nok.
- Målet er at stoppe helt, konstaterer hun.
Vil gøre sig umage
Der er mange gevinster at hente for Julie Okkers Graversgaard, hvis hun kan stoppe helt. Ikke mindst økonomisk.
Hvor mange penge bruger du på det?
- Det tør jeg næsten ikke tænke på. Men det kan godt være 200 kroner om ugen, siger hun.
I Sundhedshuset pointerer leder Lotte Skytte, at man vil gøre sig umage for at hjælpe de unge mennesker, som dukker op i caféen.
- Vi har meget høje ambitioner om at hjælpe de enkelte unge mennesker, som kommer her. Det skylder vi dem, når de viser sårbarhed og kommer her. Så skal vi oppe os, siger hun.
Når det forhåbentligt giver succes for de unge mennesker, som er nikotinafhængige, håber hun, at det spreder sig.
- Vi håber, de får så god succes ved at komme her, at de også bliver ambassadører i deres netværk og inspirerer andre unge mennesker til at få hjælp til at gå gennem den her proces, siger Lotte Skytte.