Venstre står fast: - Vi bryder ikke loven
Venstre i Silkeborg Kommune mener ikke, at de bryder loven ved at udvide grødeskæringen i Gudenåen - og det er selvom kommunens egen administration vurderer, at det er ulovligt.
I Silkeborg diskuterer de igen grødeskæring.
Det hele handler om, hvor meget grøde - altså planter - man må skære i Gudenåen.
En metode, der bruges for at undgå, at åen flyder over dens breder.
Et flertal i kommunens Klima- og Miljøudvalg lægger nemlig nu op til en bredere grødeskæring i Gudenåens såkaldte strømrende, hvor vandet naturligt slynger sig gennem landskabet.
Også bredere end de syv meter, kommunen i øjeblikket har tilladelse til.
Men Peter Sig Kristensen, der er medlem af udvalget for Enhedslisten mener, at kommunen er på vej til at bryde loven.
- Netop fordi vi har forpligtelser overfor naturen på den her strækning af Gudenåen, så er det ulovligt, siger han til TV2 Østjylland.
- Uanset om det er en halv eller tre meter ekstra, man vil skære i begge sider, så er det til skade for det, vi er sat i verden for at beskytte, siger Peter Sig Kristensen (EL), medlem af Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune.
Ulovligt uden yderligere sagsbehandling
I et notat skriver Silkeborg Kommunes administration da også, at det er kommunens opfattelse, at en bredere grødeskæring ikke vil være lovlig uden yderligere sagsbehandling, og at det eventuelt kræver dispensation.
Kommunen er derfor i dialog med Miljøministeriet for at afklare, om vurderingen er korrekt.
I september sidste år satte borgmester i Silkeborg Kommune, Steen Vindum (V) gang i en ekstraordinær grødeskæring. Men flere måneder senere blev borgmesterens beslutning kendt ugyldig af Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Og Peter Sig Kristensen (EL) mener, at selvom det nu handler om bredere grødeskæring fremfor hyppigere, så er man på vej til at bryde loven igen.
Venstre: - Vi holder os indenfor regulativet
Men Venstre i Silkeborg Kommune anerkender slet ikke præmissen om, at det skulle være ulovligt at udbrede grødeskæringen.
- Jeg mener absolut ikke, jeg bryder loven. I regulativet står der, at vi som vandløbsmyndighed skal handle, og det er det, jeg forholder mig til, siger Susanne Jacobsen, der er medlem af Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune for Venstre, og har stillet det nye forslag.
- Vi har et regulativ, der siger, at strømrenden er vejledende. Det vil sige, at vi kan skære bredere, og vi kan skære smallere. Det er det, regulativet siger, og det er det, jeg henholder mig til. Derfor deler jeg ikke Peter Sig Kristensen holdning, jeg mener, at vi skal skære det grøde, for vi har konstateret, at der er overvintrende grøde, der er skyld i vandstandsstigninger, siger Susanne Jacobsen.