Benzin-angreb i Ry: Hvordan kunne det komme så vidt?
Hvordan endte det så galt, at en elev blev overfaldet med brændende benzin, spørger skolebestyrelse og politikere
Mandag blev en 16-årig dreng, som er elev på Mølleskolen i Ry, udsat for et voldsomt overfald nær den lokale sportshal.
Her blev den 16-årige afghanske dreng ifølge sigtelsen udsat for et angreb med en brændende flaske benzin af fire af sine jævnaldrende klassekammerater. Drengen fik alvorlige forbrændinger på 30 procent af kroppen og er stadig indlagt på sygehuset.
Efter hændelsen står skolens forældre og skolebestyrelsen tilbage med spørgsmålet: Hvordan kunne det gå så galt?
- Som forældre og bestyrelse stiller man sig spørgsmålet, hvordan det kunne komme så vidt, lyder det i en udtalelse fra Marianne Borum Thorhauge, som er formand for skolebestyrelsen til Ritzau.
Udtalelsen blev onsdag lagt ud på skolens intranet til alle skolens forældre.
- Vi vil naturligvis sammen med skolen og kommunen medvirke til efterbearbejdningen af denne tragiske hændelse med de opgaver, en skolebestyrelse kan bidrage med, hedder det videre.
Mølleskolen er på opfordring af Skanderborg Kommunes borgmester, Jørgen Gaarde (S), i gang med at udarbejde en redegørelse.
- Det er en ganske uhyggelig og modbydelig sag. Det er på et niveau, hvor vi aldrig har set lignende. Derfor har jeg selv og byrådet brug for at vide, hvad der er gået forud, siger Jørgen Gaarde.
Han understreger, at hvad der skete mandag aften er en politisag, og at det er forløbet op til hændelsen, som nu skal undersøges.
Redegørelsen skal ikke bruges til at pege fingre af forskellige myndigheder, der kan have svigtet i sagen, understreger borgmesteren. Derimod skal redegørelsen hjælpe til med forståelsen af, hvordan det kunne gå så galt.
- Det er naturligt, at vi ønsker at få mere viden om, hvad der er gået forud. Det er sket på en skole, der er meget afholdt. En skole, vi er meget glade for og stolte af, siger borgmesteren, der som mange andre er rystet over episoden.
Jørgen Gaarde fortæller, at når byrådet i Skanderborg mødes torsdag eftermiddag, så vil sagen fra Ry naturligvis blive diskuteret.
Kommunens 2. viceborgmester, Martin Frausing Poulsen, som er valgt til byrådet for Dansk Folkeparti, kalder det en "frygtelig tragisk sag", og også han vil vide, hvad der er gået forud.
- Vi bliver nødt til at vide, hvad der ligger forud for det her, og hvorfor systemet ikke har reageret tidligere, hvis det er korrekt, at det er en sag, som har eskaleret længe, siger han til Ritzau.
Der er ikke sat nogen fast deadline for, hvornår redegørelsen skal være færdig, men borgmesteren håber, at den kan være færdig i den kommende uge.
Skanderborg Kommunes børn- og ungechef, Søren Aalund, håber, at redegørelse af benzinoverfaldet kan kaste lys over, hvilken viden man på forhånd har haft om konflikten.
Han har det overordnede ansvar for skolerne i kommunen.
- Redegørelsen over den kommunale side af hændelsesforløbet kan sige, hvilken viden vi har haft om klassen og den konflikt, der har været, men som ingen jo havde forudset ville ende sådan her, Søren Aalund.
Den 16-årige er stadig indlagt på sygehuset i kritisk tilstand med svære brandskader. Han er uden for livsfare.
Hos SSP, samarbejdet mellem socialforvaltning, skole og politi, i Skanderborg Kommune har de efter overfaldet oplevet, at flere forældre har rakt ud til dem i forhold til at ville hjælpe fremover.
- Det vil jeg tage imod med kyshånd. Jeg synes, at den bedste forebyggelse vi overhovedet kan gøre i lokalsamfundet er, når vi får lavet et fællesskab mellem forældre og de forskellige offentlige parter og får skabt noget sammen, der kan være med til at skabe nogle gode vilkår og tryghed for vores børn, siger SSP-koordinator Benny Husted fra Skanderborg Kommune med specialområde Ry til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Tirsdag blev de fire drenge fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Horsens. De er nu alle fængslet i surrogat, men har nægtet sig skyldige.
De fire formodede gerningsmænd er af dansk oprindelse, mens offeret har afghansk baggrund. Det tyder dog ifølge Sydøstjyllands Politi ikke på at have nogen betydning for konflikten.
Familierne til både offeret og en af de sigtede er gået ud i pressen med hver deres udlægning af hændelsen.
Det 16-årige offers storebror, Mohammad Akbari, siger til flere medier, at lillebroren har følt sig chikaneret i flere år af en gruppe drenge.
Samtidig fortæller en anonym forælder til en af de sigtede drenge til Ekstra Bladet, at den 16-årige var en ballademager, der burde have været smidt ud af skolen for længst.
Hverken storebrorens eller den anonyme forældres oplysninger er bekræftet fra anden side.
Skolens konstituerede leder, Alma Schack Andersen, har ikke over for Ritzau villet udtale sig om sagen.