Lars har Downs syndrom og er træt af corona: - Det er dejligt at give et kram

I Levefællesskabet Hertha i Skanderborg Kommune har de valgt at give beboerne et kram, hvis de har brug for det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Kom med en tur til Hertha og se, hvordan de lever under coronaudbruddet.

Lars Munksgaard bor i Levefællesskabet Hertha i Skanderborg Kommune.

Stedet er specielt, fordi mennesker, der fungerer på samfundets almindelige betingelser, og mennesker, der har brug for omsorg og særlig opmærksomhed, bor side om side. Ideen er, at denne levemåde skal øge begge gruppers livskvalitet.

Men lige nu er hverdagen langt fra, så god som den plejer, hvis man spørger Lars Munksgaard, der har Downs syndrom.

- Det er bare så irriterende, at man har det her, for det ødelægger vores hverdag med corona, siger Lars Munksgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Ingen kaffe-besøg - men kram er ok

Bofællesskabet forsøger at overholde retningslinjerne fra myndighederne, så godt som muligt, og derfor besøger beboerne ikke hinanden på kryds og tværs, som de plejer, og man inviterer ikke folk ind til en kop kaffe.

Selvfølgelig er der nogen, der har brug for et kram, og når vi står i den situation, giver vi det kram
Anne-Lene Jappe, bodelsleder, Levefællesskabet Hertha

Men beboerne med et udviklingshandicap får en krammer, hvis de har brug for det. Og indtil videre er ingen i bofællesskabet blevet konstateret smittet med covid-19.

 

- Selvfølgelig er der nogen der har brug for et kram, og når vi står i den situation, giver vi det kram, der er brug for, fordi der er nogle, der bliver tyndslidt i de her, og at man ikke kan se sin familie og pårørende, siger Anne-Lene Jappe, der er bodelsleder i Hertha.

- Vi skal både pleje sundheden og passe på, at vi ikke bliver smittet, men vi skal også pleje det sjælelige og sørge for, at vi har det godt, siger Anne-Lene Jappe.

For Lars Munksgaard betyder det at kramme meget.

- Det er dejligt at have en kammerat til at give en kram, men det kan vi ikke, når vi har corona og skal stå meter fra hinanden, siger han.

Nogle har det mindre godt

Ifølge landsforeningen LEV, der varetager mennesker med udviklingshæmnings interesser, gør Hertha det rigtige. Men ikke alle har det lige så godt.

Nogle kommuner har faktisk overfortolket på de retningslinjer, der er givet.
Anni Sørensen, landsformand, Landsforeningen LEV

- Jeg synes, det var en rigtig positiv historie ude fra Hertha, og heldigvis kender vi til mange bofællesskaber og botilbud og kommuner, der har formået og klare sig igennem den her coronakrise med omhu og respekt for sundhedsmyndighedernes retningslinjer, men med så høj grad af hverdag som muligt, siger landsformand Anni Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Anni Sørensen, Landsformand for Landsforeningen LEV. / Foto: Landsforeningen Lev

Ifølge hende har det aldrig været meningen, at mennesker med udviklingshandicap skulle være underlagt de samme retningslinjer som andre. Men sådan er det nogle steder.

- Nogle kommuner har faktisk overfortolket på de retningslinjer, der er givet, siger hun.

Socialminister Astrid Krag (S) siger i et svar til LEV: 

- Besøgsforbuddet er indført for at passe på de mest udsatte. Det er ambitionen at forsøge at holde den rigtige balance mellem hensynet til trivslen og smitterisikoen. Men vi kan ikke undgå, at der er nogen, der betaler en høj pris. Heldigvis har vi fået rettet op på den misforståelse, der var om, at beboere på bosteder ikke måtte komme hjem og besøge deres familie. Det må de godt. Og de må også gerne vende tilbage til bostedet bagefter.

Dobbelt ramt af coronakrise

For mennesker med udviklingshandicap kan det være svært at forstå, hvorfor hverdagen lige pludselig bliver ændre.

- Der er ingen tvivl om at mennesker med udviklingshandicap er hårdt ramt af coronakrisen. De er dobbelt ramt, fordi det kan være svært at forstå årsagen bag de mange nye regler og rammer, der er kommet.

Der arbejdes lige nu i Folketinget på nogle retningslinjer for langsom genåbning af botilbuddene for handicappede, og dem ser Anni Sørensen hos LEV frem til. For hvis man ikke genetablerer mest muligt af den normale hverdag for beboerne, kan det have konsekvenser.

- Konsekvenserne er, at de store kommunale forskelle, der i forvejen er, bliver forstærket yderligere under en krise som den her, og at mennesker bliver endnu mere ensomme og fortvivlede, siger hun og tilføjer, at der vil være en særlig sårbar gruppe, hvor de ikke kan forvente en genåbning lige nu.

TV2 ØSTJYLLAND har lavet en serie om Levefællesskabet Hertha, som kan ses herunder:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her