Mystisk finne spottet på populært badested
En udflugt til en sø har givet Thomas Friis et mystisk foto med hjem.
- Hva’ fa’en er det?
Sådan spørger Thomas Friis.
Læs også:
Billedet af hans tvillingedrenge på en badebro har pludselig fået et helt andet fokus. For til højre for broen stikker det, der ligner en finne, op ad vandet.
- Det var sgu mærkeligt, fortsætter han.
På stille vand
Tirsdag i sidste uge var Thomas Friis og hans to 7-årige drenge på tur ved det populære badested Knudsø mellem Silkeborg og Skanderborg.
- Jeg tror, de badede og fangede fisk i syv timer. De var helt vilde med det vand, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Billedet er taget, da aftenen sneg sig på, og alle badegæsterne havde forladt søen.
- Vi tænkte, vi ville have et billede, mens vandet var helt stille, siger Thomas Friis.
Først nogle dage senere opdager de den mystiske finne på billedet, da de ser dem igennem hjemme i Hasselager. Straks begynder diskussionen om, hvad det er, der ligger i vandet.
- Det ligner jo lidt en haj. Det kommer man ikke udenom. Men vi har jo ikke lige sådan nogle ting og sager og slet ikke i søer, siger Thomas Friis.
Et uhyre?
Faren havde taget flere billeder med få sekunders mellemrum, og det viste billede er det eneste, hvor finnen kan ses. Sønnerne på syv år var både spændte og skræmte.
- Deres første reaktion var, at dér skulle de ikke ud og bade igen, griner faren.
Drengene og deres far havde ellers lavet sjov med myten om søuhyret, man, ifølge Thomas Friis, kan læse om på skilte ved Knudsø. Men faren tror nu ikke på, den mystiske finne tilhører et farligt væsen.
- Folk bader der jo hver dag i sommeren, og der har aldrig været noget som helst. Men det kunne da være sjovt, hvis det var et eller andet mærkeligt, siger han.
Mystikken fik en af Thomas Friis’ bekendte til at lave et opslag i en facebookgruppe for fiskeri. Det blev diskussionen ikke mindre af.
Budene varierer i alt fra et marsvin, hvidhaj, delfin, øresvin til en gedde, brasen eller en fugl, der dykker ned. Sågar Loch Ness-uhyret er kommet på tale i den livlige tråd.
- Jeg er fuldstændig lost, griner Thomas Friis.
En sulten brasen
Sidstnævnte kan vist godt streges fra listen. For selvom Knudsø er en af Danmarks dybeste, er der ikke umiddelbart noget, der tyder på, at et søuhyre gemmer sig under havoverfladen. Naturformidler hos Naturhistorisk Museum i Aarhus, Jens Thorving Andersen, har i hvert fald et mere jordnært bud.
- Det er højst sandsynligt en finne fra en stor ferskvandsfisk, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Hans bedste bud er, at det er en brasen, der har været oppe for at fange føde i overfladen. Måske en usædvanligt stor brasen.
- Brasen har en rygfinne, som matcher meget godt i formen, siger han.
Ifølge naturformidleren kan søer være fyldt med store ferskvandsfisk. Han har dog svært ved at lægge sig fast på et svar på grund af billedets kvalitet.
- Ud fra sådan et foto er det svært at udelukke noget som helst. Så det handler om, hvad der er mest sandsynligt, siger han.
Man kan roligt bade der
Han fortæller, at det i princippet også kan være en fuglevinge fra en fugl, der er dykket ned i vandet. Han har svært ved at tro, at der lever hverken øresvin, marsvin eller delfiner i Knudsø.
- Hvis der var øresvin, kunne man stå og vente og se, det kommer op og ånder flere gange i minuttet, siger han.
Det er derfor højst usandsynligt, at ingen ville have opdaget det.
- Hvaler kan jo godt finde på at forvilde sig ind i ferskvand, selvom det ikke er der, de vil leve. Men sandsynligheden for, at det er en ferskvandsfisk, er altså ekstremt meget større.
Jens Thorving Andersen siger, man kan bade i Knudsø med ro i maven.
- Der er ingen ferskvandsfisk, der angriber mennesker.