Østjyske 'put and take'-søer lukker: Frygter smitsom fiskesygdom
Tirsdag havde Pinds Mølle Put & Take besøg af Fødevarestyrelsen, der tog prøver af søerne for fiskesygdommen IHN, som er konstateret flere andre steder i landet. Ejerne har lukket søerne, mens de venter på svar.
Pinds Mølle Put & Take ved Hørning har valgt at lukke de følgende 16 dage. De frygter, fiskesygdommen IHN har spredt sig til deres søer.
- Sådan noget spreder sig helt vildt. Så hvis der er den mindste mistanke, lukker vi, siger medejer Lillian Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor var blandt andet Fødevarestyrelsen tirsdag forbi søerne for at tage prøver for IHN-virus.
Hvad er IHN-virus?
Infektiøs hæmatopoietisk nekrose (IHN) er en fiskesygdom, der ikke er fundet i Danmark før. Den er dødelig for fisk, men smitter ikke til mennesker.
Fisk, der lider af IHN, bliver sløve med pludselige korte udbrud af unormalt højt aktivitetsniveau, der normalt medfører død. Ydre kendetegn omfatter udstående øjne, mørkfarvning af skindet, blege gæller, læsioner ved basis af finnerne og opsvulmet bug. Ved opklip vil vævet generelt være blegt (blodfattigt). Der kan desuden forekomme væske i bughulen.
Sygdommen har store konsekvenser for dambrug, hvor den især rammer regnbueørred og atlantisk laks. IHN har været påvist i Nordamerika, Asien og Europa.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Usædvanligt meget svamp
Frygten kommer ovenpå de seneste ugers fund af IHN-virus i tre dambrug i Danmark. Senest i weekenden konstaterede Fødevarestyrelsen fund af IHN-virus i et dambrug med ørreder i Holsted i Sønderjylland.
Lillian Østergaard understreger, at der endnu ikke er konstateret fund af IHN-virus i deres 'put and take'-søer. Men ualmindeligt meget svamp i form af hvide plamager på fiskene har fået dem til at skride til handling.
- Vi har været trætte af, at vi kunne se, vi havde fisk med så meget svamp. Det har vi ikke haft før, siger hun.
Hun fortæller, at det er meget normalt, at fisk har svamp på den her tid af året. Og hun har også et andet bud på, hvorfor fiskene kan ske at have mere svamp end sædvanligt for årstiden.
- Det kan også være på grund af den kolde vinter og det kolde forår, at fiskene ikke har fået så meget vitaminholdig mad og derfor er mindre modstandsdygtige over for svamp, siger hun.
Hvad betyder fund af IHN-virus i Danmark for mig som lystfisker?
På grund af de seneste ugers fund af IHN-virus, er dambrugene sat under offentligt tilsyn. Det betyder, at fisk, produkter eller udstyr ikke må flyttes til eller fra dambrugene. Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner, og der gælder særlige regler for lystfiskere. Du kan se kort over restriktionszonen og læse mere om restriktioner i forbindelse med fiskesygdommen her
Det er forbudt at anvende udstyr, som har været anvendt til fiskeri i restriktionszonen 1. januar 2021 eller senere, medmindre udstyret efter seneste anvendelse er blevet rengjort og desinficeret med et egnet desinfektionsmiddel godkendt af Miljøstyrelsen. Desinfektionen skal omfatte både stænger, hjul, liner, kroge, spindere, blink, fluer, fiskestøvler, transportmidler og andet udstyr, som må formodes at have været i kontakt med fisk eller frivand i restriktionszonen.
Kilde: Fødevarestyrelsen
To ugers karantæne
Ejerne har altså valgt at få søerne undersøgt for en sikkerheds skyld.
- Når man kører en forretning, er man nødt til at være 110 procent sikker. Det er ikke rart, hvis det kommer tilbage til os, bare fordi man vil tjene penge, siger hun.
Ifølge Lillian Østergaard tog Fødevarestyrelsen de første prøver hos dem i dag. Hvis de viser sig at være negative, skal de vente i 14 dage, og så skal der tages prøver igen. Først derefter kan 'put and take'-søerne ved Hørning konstateres fri for den frygtede fiskesygdom.
Hvis Fødevarestyrelsen finder tilfælde af IHN-virus i 'put and take'-søerne, vil alle fiskene blive destrueret, fortæller Lillian Østergaard.
Udover weekendens tilfælde i Holsted i Sønderjylland er der de sidste par uger også fundet IHN-virus i et dambrug ved Stouby i Hedensted Kommune den 18. maj og ved Bylderup-Bov i Aabenraa Kommune den 25. maj.
TV2 ØSTJYLLAND har uden held forsøgt at få en kommentar fra Fødevarestyrelsen.