Ry-sagen: Skole brød lovkrav før elevers angreb med benzinbombe
Mølleskolen havde ikke nok fokus på at journalisere henvendelser og overholde notat- og underretningspligten i forbindelse med Ry-sagen
Mølleskolen i Ry ikke har haft nok fokus på at journalisere henvendelser og overholde notat- og underretningspligten forud for Ry-sagen.
Det konkluderer en ekstern advokatundersøgelse, som Skanderborg Kommune har sat i gang.
Sagen kulminerede den 6. februar 2017, da en 16-årig elev på Mølleskolen blev angrebet af fire jævnaldrende drenge. De fire jævnaldrende kastede en antændt flaske med benzin ud over drengen.
Du kan se sammenfatninger og anbefalinger fra den eksterne advokatundersøgelse her.
Borgmester i Skanderborg Kommune, Jørgen Gaarde (S) beklager, at der ikke har været ordentligt styr på den del af skolens arbejde.
- Forvaltnings- og offentlighedsloven forskriver det, og så skal man sørge for at få det journaliseret. Det er ikke lykkes i alle tilfælde, siger Jørgen Gaarde til TV2 ØSTJYLLAND.
Henvendelser fra forældre manglede
Efter den voldsomme episode, gik Folketingets Ombudsmand ind i sagen.
Ombudsmanden har siden undersøgt Mølleskolens og Skanderborg Kommunes håndtering af de indblandede elever.
Derudover har ombudsmanden modtaget henvendelser fra forældre og andre borgere med oplysninger om alvorlige hændelser, som ikke indgår i materialet fra Mølleskolen og Skanderborg Kommune.
Det fik Ombudsmanden til at bede om en forklaring. Og det var i den forbindelse, at Skanderborg Kommune hyrede en ekstern advokat for at se på sagsakterne.
- Jeg har fuld forståelse for, at forældre har følt sig overhørt, siger Jørgen Gaarde.
Den samme holdning har Frands Fischer, der er socialdemokratisk formand for Undervisnings- og Børneudvalget i Skanderborg Kommune.
- Det kan jeg sagtens forstå, det ville jeg også selv have været. Der kan ikke være nogen tvivl om, at vi skal overholde notatpligten, siger han.
Man skal kunne dokumentere arbejdet
Udover at den eksterne advokatundersøgelse konkluderer, at Mølleskolen ikke har overholdt sin journaliserings-, notat- og underretningspligt, konkluderer undersøgelsen også, at Mølleskolen har brugt mange pædagogiske ressourcer på at forebygge og håndtere konflikter i relation til Ry-sagen.
I sammenfatningen står der:
Det er vores opfattelse, at der løbende har været anvendt betydelige ressourcer fra Mølleskolens side på at forebygge og håndtere disse udfordringer.
- Det er jeg glad for, men det ændrer ikke på, at man bagefter skal kunne dokumentere det, siger Jørgen Gaarde.
Skanderborg Kommune overdrager nu advokatundersøgelsens resultater til Ombudsmanden.
- Så må vi afvente og se, hvad Ombudsmanden når frem til, siger Jørgen Gaarde.
Derudover har Skanderborg Kommune sat en handlingsplan i gang, som skal sikre, at Mølleskolen og kommunens andre folkeskoler bliver bedre til at overholde de forvaltningsretslige regler og principper. Herunder journaliserings- notat- og underretningspligten.
Undervisningsministeriet har på baggrund af en henvendelse fra Ombudsmanden i 2016 nedsat en arbejdsgruppe, der skal lave vejledende materiale til alle landets skoleledere.
Så der på landsplan bliver sikret en bedre praksis og tydeligere retningslinjer for skolernes forvaltningsretslige regler og principper.
Ry-sagen
- 6. februar bliver en 16-årig dreng med afghansk baggrund angrebet af fire jævnaldrende drenge. De fire jævnaldrende kaster en antændt flaske med benzin ud over drengen
- Drengen bliver stærkt forbrændt fra livet og ned
- Den afghanske dreng går knap en kilometer hjem til familiens hus efter angrebet, hvorefter han straks bliver bragt til sygehuset
- Drengen bliver indlagt i kritisk tilstand, men er uden for livsfare
- Fire drenge fra Ry anholdes. De er alle etniske danskere
- De fire drenge bliver varetægtsfængslet i fire uger. De er sigtet efter straffelovens paragraf 245, der omhandler grov vold
- Drengene er i alderen 15-16 år, og grundet deres lave alder opholder de sig nu på lukkede ungdomsinstitutioner
- Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), har bedt om en redegørelse af forløbet
- Redegørelsen består af seks sider. Den blev offentliggjort onsdag 15. februar, og på baggrund af den blev der stillet yderligere spørgsmål fra byrådspolitikerne.
- Anklagemyndigheden opgiver at rejse tiltale for drabsforsøg. I stedet hedder tiltalen grov vold under særligt skærpende omstændigheder.
Kilder: Sydøstjyllands Politi, Skanderborg Kommune og Ritzau