Vender på en tallerken: Salg af naturperle sat på pause
Nu er der igen nyt i sagen om den gamle vandmølle for enden af Mossø. Klostermølles Venner har fået et år til at skaffe seks millioner kroner, og så er grunden deres.
Naturstyrelsen har sat en klar deadline for Klostermølles Venner.
Inden august næste år skal foreningen skaffe seks millioner kroner. Hvis de kan skaffe pengene, er den gamle vandmølle deres.
- Jeg tænker, at det er svært, men det er ikke umuligt. Det er ikke bare lige at plukke seks millioner, siger formanden for Klostermølles Venner, Peter Møller Rasmussen.
Foreningen blev stiftet tilbage i foråret som en reaktion på, at Naturstyrelsen vil overdrage Klostermølle til statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme. Stedet risikerer derfor at ryge på private hænder, og dermed kan det være slut med fuld offentlig adgang til det naturskønne område.
Men nu er det salg altså sat på pause for at give støtteforeningen en mulighed for at rejse pengene.
Ingen kære minister
Flere foreninger forsøgte tilbage i marts måned at gribe ud efter en håndsrækning hos miljøminister Magnus Heunicke (S).
De bad ministeren om at se på sagen og pause et salg, så der var bedre tid til at kigge på alternative muligheder for at drive stedet, samtidig med at man bevarede den offentlige adgang, som op mod 50.000 mennesker besøger årligt.
Der var dog ingen hjælp at hente, da ministeren blandt andet skrev:
- Naturstyrelsen har oplyst, at der ved tidligere sonderinger hos Horsens Kommune og lokale foreninger ikke umiddelbart har været interesse for at overtage ejerskabet til Klostermølle, og at styrelsen derfor har arbejdet videre med salg gennem indskud i Freja A/S. Ved salget vil der blive tinglyst deklarationer, der sikrer fortsat offentlig adgang for gående på arealerne og for kanosejlads på Gudenåen forbi Klostermølle, skrev Magnus Heunicke (S) i brevet.
HISTORIEN OM KLOSTERMØLLE
Historien om Klostermølle går helt tilbage til middelalderen, da benediktinermunke i 1100-tallet byggede klosteret Voer Kloster på stedet.
Munkene anlagde dæmning og gravede den 1300 meter lange Klosterkanal ved klosteret. Det skabte et fald, som kunne drive en vandmølle.
Klosterbygningerne blev allerede i 1561 revet ned, men vandmøllen blev stående. Siden er møllen været brugt til flere forskellige ting, blandt andet kornmølle, stampning og valkning af vadmel og klæde, ligesom der også har været produktion af pap.
Det stoppede i 1974, da en del af bygningerne brændte.
I 1975 købte Miljøministeriet bygningerne og området og er siden blevet brugt til fritidsformål.
Den nødvendige finansiering skal skaffes
Nu er der i mellemtiden kastet en redningskrans ud til foreningen, da Miljøministeren har sat det offentlige salg af Klostermølle på pause. Det kommer efter Klostermølles Venner har henvendt sig til Naturstyrelsen, og oplyst at de ønsker at købe grunden. En beslutning, som Klostermølles Venners havde håbet på til det sidste.
- Vi var tyvstartet på arbejdet, fordi vi havde håbet på, at salget blev sat på pause. Vi skal ud at have fat i nogen af de helt store fonde nu, og vi har et stort arbejde foran os, siger Peter Møller Rasmussen.
FORENINGENS FORMÅL
Foreningens formål er at sikre offentlighedens adgang til Klostermølle.
Det kan ske via forpagtning eller ejerskab for at sikre, at brugen af Klostermølles arealer og bygningsmasse sker på et økonomisk bæredygtigt grundlag og med befolkningens rekreative interesser som mål under hensyntagen til landskabsfredning, bygningsfredning og fortidsmindefredning.
Foreningen ønsker desuden at formidle Klostermølles natur- og kulturhistorie for et bredt publikum.
Foreningens formål kan opnås ved at indgå samarbejde med andre parter, foreninger, interessegrupper, lodsejere og private ildsjæle.
Kilde: Natur & Ungdom
Et vigtigt samarbejde
Første skridt for bestyrelsen er at lave en aftale med Naturstyrelsen om, hvad der skal og kan ske på Klostermølle det kommende år. Her skal det også undersøges om Natur & Ungdom kan rykke tilbage i vante rammer.
- Jeg ser frem til samarbejdet med Klostermølles Venner. De har lavet et stort arbejde, og jeg håber, at deres projekt kan lykkes. Vi fra Naturstyrelsen Søhøjlandet er klar til at gå ind i samarbejdet både om det kommende år, men også om hvad der skal ske på Klostermølle fremadrettet, hvor vi jo bliver nærmeste nabo til den nye ejer, siger Søren Hald, skovrider i Naturstyrelsen Søhøjlandet, i pressemeddelelsen.
TV2 Østjylland arbejder på en uddybende kommentar fra Miljøminister Magnus Heunicke og Naturstyrelsen Søhøjlandet.