1000 år gammel kirke kan ende bag elektrisk hegn

En naturnationalpark i Syddjurs kan betyde, at Bregnet Kirke skal hegnes inde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Bregnet Kirke ligger lige mellem de to Kaløskove.

Elektrisk hegn hele vejen rundt om en historisk kirke.

Det kan være de dystre udsigter for sognepræst Jørgen Gleerup og Bregnet Kirke lige uden for Rønde i Syddjurs. 

Carsten Skivild fra Rønde distriktsråd viser, hvor hegnet kommer til at være.

Kirken ligger nemlig placeret lige mellem Kaløskovene, der er en af 21 områder, der er udpeget som mulige naturnationalparker, hvor op til 10 styks skal vælges.

Har ligget samme sted i 1000 år

Hvis Kaløskovene bliver til en naturnationalpark, vil området blive omringet af elektrisk hegn for, at der kan gå vilde køer i området.

Det vil også betyde, at der kommer hegn rundt om Bregnet Kirke. Et sådan hegn ville være en katastrofe, mener kirkens præst, Jørgen Gleerup.

Kortet viser, hvor naturnationalparken kan komme til at ligge. Bregnet Kirker er markeret på kortet. Bliver naturnationalparken en realitet, skal der anlægges et hegn rundt om hele området samt et separat hegn rundt om kirkens grund.

- Vi kunne ikke forestille os, at vi skal have hegnet kirken ind. Det er i modstrid med det at være en kirke og være i kontakt med mennesker. 

- Prøv at tænke på, hvis man skulle sige farvel til et familiemedlem, der skal køres væk i ligvogn, og så står der pludselig fire stude, man ikke kan komme forbi, siger Jørgen Gleerup til TV2 ØSTJYLLAND.

Bregnet Kirke har ifølge præsten ligget på sit nuværende sted i 1000 år. Og det er med til at gøre det til et historisk varemærke i området. 

Det gør mig rigtig ked af det. Kristendommen har med frihed at gøre, og så vil man helt bogstaveligt indhegne kirken.
Jørgen Gleerup, præst

- Nu har man i rigtig mange år været en vigtig del af kulturen og har kunnet spille ind med den smukke natur. Vi arbejder med de største glæder og smerter, og vi kunne ikke forestille os et bedre sted at være, siger Jørgen Gleerup.

Bliver ked af det

Jørgen Gleerup har været præst i Bregnet Kirke i 31 år. Han går efter planen på pension til maj, men det ændrer ikke på, at han er følelsesmæssigt påvirket af situationen om den mulige naturnationalpark.

- Det gør mig rigtig ked af det. Kristendommen har med frihed at gøre, og så vil man helt bogstaveligt indhegne kirken. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg skal gå ind gennem en indhegning, siger han.

Jeg håber, at miljøministeren vil komme på besøg med biskoppen fra Aarhus. At vi vil få lov til at se hende i øjnene.
Jørgen Gleerup, præst

Han fortæller, at det ikke kun er for hans skyld, men også alle borgerne i området, at ideen om en naturnationalpark skal droppes.

- Det er ikke bare mig. Det er mennesker, der er kommet her i generationer med det bedste og sværeste i deres liv, siger præsten.

Håber på besøg fra miljøministeren

Beslutningen om, hvor naturnationalparkerne skal ligge, bliver afgjort inden slutningen af året. Jørgen Gleerup har tidligere været med til at indsende et protestbrev til miljøminister, Lea Wermelin.

Han håber, at han får besøg i Kaløskovene af netop hende, inden beslutningen tages.

- Jeg håber, at miljøministeren vil komme på besøg med biskoppen fra Aarhus. At vi vil få lov til at se hende i øjnene. Og hun kan finde ud af, at man ikke kan gøre sådan noget her alle steder, siger han.

TV2 ØSTJYLLAND var i tirsdags i kontakt med Naturstyrelsen angående en mulig Naturnationalpark i Kaløskovene. Her skrev de følgende:

- Det er endnu for tidligt at sige, om der kommer en naturnationalpark i Kaløskovene.

Du kan se mere om den mulige naturnationalpark i Kaløskovene i indslaget herunder: 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her