Efter 18 år stopper købmanden: Nu jagter landsby en ny
Efter 18 år i Feldballe sælger købmanden sin forretning. Det er dåbsattesten, der trykker, lyder meldingen
Der er middagspause på friskolen i Feldballe, og hos købmanden vælter det ind med elever, som køber juice, yoghurt og kager.
Imens er Sanne Warley og hendes mand i gang med at hente en pakke og gøre et enkelt indkøb.
Læs også:
- En lokal købmand betyder for os, at det er nemmere at handle i hverdagen. Jeg vil ikke lave de store køb her, men småting og det at hente pakker her, er vigtigt for os, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Gradvis pension
I 18 år har Jens Karl Andersen drevet købmanden i Feldballe.
- Det er sjovere selv at sige fra end at blive tvunget til det, siger købmanden.
Han har også Din Købmand i Knebel, som han beholder nogle år endnu.
- Men jeg kan godt mærke, at jeg ikke har lige så meget energi som før hen, så derfor satser jeg på kun at drive ét sted fremover, siger Jens Karl Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Andelsaktier skal finansiere bygningen fremover
Så snart Jens Karl Andersen havde sagt til folk i Feldballe, at han overvejede at sælge butikken, blev der indkaldt til et borgermøde i landsbyen.
Hurtigt blev der nedsat et arbejdsudvalg, som har lagt en plan for, hvordan lokale folk skal købe bygningen, så en købmand blot skal stå for den daglige drift af butikken.
- I det nye år begynder vi at sælge andelsaktier, så vi kan skaffe pengene, siger Jonathan Hvidbjerg, som sidder i arbejdsgruppen:
- Det gør vi, fordi det i dag kan være svært for en ny, ung købmand at låne penge til køb af selve bygningen.
Han har besøgt en langt række købmand forskellige steder i landet for at få en ide om, hvad lokalsamfund ellers har gjort, når deres købmand var ved at lukke.
- Og vi tror på, at det rigtige for os at købe bygningen ved at rejse lokale penge til projektet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Feldballe: Byen, der har købt sig selv
Det er ikke en uvant situation for borgerne i Feldballe og omegn, at de selv må handle, når der sker forandringer.
I 2010 lukkede folkeskolen, og i støvet af den opstod Feldballe Friskole. Året efter købte en forening byens hal for én krone af kommunen.
Sidste år blev børnehuset virksomhedsoverdraget til Feldballe Friskole og er derfor i dag privatejet.
Kort sagt har Feldballe købt de institutioner, som de selv mener, der skal være tilstede for at drive en landsby.
Der man mødes og snakker
- Ligesom skolen, vuggestuen og børnehaven er købmanden et sted, hvor vi mødes i byen og snakker, siger leder af friskolen René Jakobsen:
- Og samtidig er den nødvendig for mange ældre borgere i Feldballe og omegn.
Han flyttede selv til byen fra Aarhus, fordi der både var skole, hal og købmanden lige i nærheden. Siden hen er han blevet friskoleleder for skolen, der ligger lige over for købmand.
En købmand, hvor både hans elever og han selv kan nå at købe frokost, hvis de ikke har fået madpakke med hjemmefra.
Kommunen har efterhånden ladet mange ting lukke, og borgerne så gerne, at kommunen hjalp lidt til med at holde byens faciliteter i live.
- Vores erhvervsfolk vil jo meget gerne hjælpe. De kan være med til at lave en analyse for at se, hvordan man får sådan en købmandsbutik til at fungere, de kan hjælpe med kontakt til andre steder, hvor man har gjort tingene. Så jeg synes, vi skal få vores erhvervsfolk koblet på, siger Ole Bollesen (S), der er borgmester i Syddjurs Kommune.
Men i Feldballe har borgerne efterhånden vænnet sig til, at hvis der er noget, de ønsker i deres by, må de klare det selv, for de oplever efterhånden mest bare kommunen som dem, der lukker skoler og daginstitutioner.
- Jeg kan godt forstå, at man har det sådan i Feldballe, men det er sådan, at man i en kommune lægger et serviceniveau, og der fandt man ud af på et tidspunkt, at skolen, der kun gik fra første til femte klasse dengang, var blevet lige lille nok. Det er altså sådan, at vi lægger et serviceniveau, og hvis man vil mere, må man selv tage initiativ, siger borgmesteren til TV2 ØSTJYLLAND.
Ole Bollesen understreger, at han synes, det er godt, at der bliver taget initiativ i lokalsamfund som Feldballe.