60.000 indsamlet til at bevare købmand
Borgerne i landsby på Djursland går nu aktivt ind i kampen for at bevare deres købmand.
Smilene er store i købmandsbutikken i Feldballe på Djursland. For der er stor opbakning til, at landsbyens borgere sammen køber butikken og dermed sikrer, at der også i fremtiden vil være en købmand at finde i landsbyen.
Det blev vedtaget på et borgermøde i Feldballe onsdag aften.
- Det blev besluttet, at borgerne nu kan købe anparter i købmanden, og på få minutter var der solgt for 60.000 kr., fortæller Lukas Wassberg, der er medstifter af Købmandsgruppen i Feldballe, som har taget initiativ til borgernes investering i butikken.
En anpart i butikken koster 2500 kr.
- Og man må gerne købe flere, griner Lukas Wassberg.
Købmand på pension
Købmand Jens Karl Bak Andersen satte nemlig i slutningen af 2018 sin købmandsforretning i Feldballe til salg. Efter 40 år i branchen nærmer han sig pensionsalderen og vil derfor gerne drosle ned på arbejdsbyrden.
- Nu har jeg arbejdet her i 18 år og så ville jeg ærgre mig over, at den skulle lukke, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor var glæden stor, da der på få minutter under et borgermøde blev indsamlet 60.000 kroner til at bevare købmanden.
- Det er lige den måde, jeg gerne vil give tingene videre på, storsmiler købmand Jens Karl Bak Andersen.
Anpart giver ansvar
Også Lukas Wassberg, der er medstifter af Købmandsgruppen i Feldballe, som har taget initiativ til borgernes investering i butikken, er en glad mand.
Han føler sig overbevist om, at dét, at borgerne selv ejer en del af købmanden, i sig selv vil sikre dens overlevelse.
- Hvis vi ejer den selv gennem anparter, så har vi også en interesse i at butikken kører godt, og så vil folk også være tilbøjelige til at handler her oftere, forklarer han.
Renovér købmanden
Helt så simpelt er det imidlertid ikke, mener Finn Korsholm, der er selvstændig konsulent, som netop hjælper små landsbysamfund med at bevare deres købmand.
- Hvis ikke man griber tingene rigtigt an fra starten, så lever projektet et halvt år. Og så lukker det igen, siger han.
- For der må være en grund til, at de ikke-frelste ikke har handlet der, og at butikken enten er til salg eller lukker, lyder rationalet.
Derfor er rådet fra Finn Korsholm klart: Borgerne skal sørge for at renovere købmandsbutikken, når de har købt, sådan at de også kan tiltrække andre kunder, end dem der handlede der i forvejen.
- Når borgerne køber et butikslokale, skal de renovere det, så det fremstår lyst og indbydende, og butikken er klar til at dække forbrugernes behov.