Efter debat om ikonisk slotskro: Nu kan den blive din
Inger og Luigi Pillon, som har forpagtet Kalø Slotskro siden 2001, vil ikke mere. Derfor søger Naturstyrelsen nu ny forpagter.
Kunne det friste med en ikonisk kro i naturskønne omgivelser med dertilhørende ishus?
Det kan i hvert fald blive virkeligheden for den rette.
Netop nu søger Naturstyrelsen nemlig ny forpagter til den mere end halvtreds år gamle Kalø Slotskro.
Årsagen er, at de nuværende forpagtere, Inger og Luigi Pillon, ikke længere ønsker at stå i spidsen for kroen.
- Jeg holder nu, fordi jeg har en alder, hvor det er passende at holde. Vi har jo haft lyst til at fortsætte, hvis vi kunne holde til det, men det kan vi ikke, siger Luigi Pillon til TV2 ØSTJYLLAND.
Udover en trykkende alder, er der også andet til grund for deres beslutning om at slutte deres kro-eventyr, der har varet ved i 18 år.
Kroens fremtid har nemlig i en lang periode været usikker, efter byrådet i Syddjurs Kommune efter længere tids debat tilbage i juni vedtog en lokalplan, der gør det muligt at rive Kalø Slotskro ned til fordel for et nyt velkomstcenter for Nationalpark Mols Bjerge.
- Jeg føler altid, jeg har været en lus mellem to negle, men jeg har aldrig været en del af det slagsmål, om kroen skulle rives ned eller ej, siger Luigi Pillon.
Der har i mange år været stor debat om en eventuel nedrivning af Kalø Slotskro. Og det er netop den debat, Luigi Pillon tilskriver, at han og konen nu er udkørte.
- Det er et problem, når du skal ansætte en kok, at man ikke ved, hvor lang tid man kan tilbyde dem et job, så vi kan ikke finde kompetent personale, siger forpagteren og fortsætter:
- Så de sidste fem år har vi været i gang fra klokken fem eller seks om morgenen til ti om aftenen, og det kan vi ikke holde til.
Træk i markøren i midten for skiftevis at se, hvordan kroen ser ud i dag, og hvordan området skal se ud i fremtiden (Illustrationen til højre er lavet af Arkitema Architects).
Lokalplanen om at rive kroen ned, betyder også, at en ny forpagter vil skulle være forberedt på ændringer undervejs. Forpagtningsperioden lyder på fem år, men det er ikke sikkert, kroen står så længe.
- Såfremt Besøgscenter Mols Bjerge etableres i forpagtningsperioden, ønskes kontrakten videreført i Besøgscenterets restaurant, står der på Naturstyrelsens hjemmeside.
Prisen på forpagtning afkroen lyder på en fast årlig afgift på 120.000 kroner samt en tillægsafgift for årlig omsætning over to millioner kroner.
'Bevar Kalø Slotskro'
Turbulente tider for den ikoniske slotskro har også betydet, at en gruppe borgere gennem længere tid har kæmpet for at bevare den gamle kro.
Med Facebookgruppen 'Bevar Kalø Slotskro' er det blandt andet lykkedes at samle 6000 underskrifter mod nedrivningen af Kalø Slotskro.
Et af gruppens medlemmer ser det som positivt, at Naturstyrelsen vælger at søge efter en ny forpagter, selvom forholdet til Inger og Luigi Pillon altid har været noget helt særligt.
- For hver dag, der går, og nedrivningen bliver udsat, det er en sejr, siger Linda Mikkelsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra Naturstyrelsen.
KALØ SLOTSKRO
1906: Den kendte arkitekt Hack Kampmann bygger en bolig for skovfoged Niels Lund og hans hustru, Jenny. Huset bliver kendt som ”Strandhuset”. Parret er særligt glade for de lokale spejdere, som de ofte giver drikke og husly.
1913: Sir Baden Powell, grundlægger og chef for Verdensspejderbevægelsen, besøger parret for at overrække en hæderspris for deres hjælp til spejderne. Efterfølgende bygger parret et skur, hvor spejderne kan få kaffe og kage. Det bliver et populært sted, som mange mennesker, udover spejderne, besøger, og om sommeren bliver der solgt øl og kaffe til de besøgende.
1927: Det er blevet så populært et sted, at Jenny Lund og hendes døtre opfører en træpavillon, hvor de driver en egentlig kaffebar.
1967: Pavillonen bliver revet ned, og Kalø Slotskro opføres. Kroen og Strandhuset forpagtes til Birthe og Niels Erik Hansen.
1980: Der bliver tilbygget og ombygget. Blandt andet bliver en iskiosk stablet på benene, og det betyder en del for omsætningen om sommeren.
1997: Rønde Kommune vedtager i en lokalplan, at der er mulighed for at bygge et mindre velkomstcenter i forlængelse af slotskroen.
2001: Kroen og Strandhuset forpagtes til Inger og Luigi Pillon, som også er de nuværende forpagtere. Strandhuset lejer de ud til nogle andre.
2013: Luigi Pillon læser i avisen, at kroen skal rives ned. Pillon spørger, hvornår det skal rives ned, men får intet klart svar.
2014: Lejerne af Strandhuset siger deres lejekontrakt op, og de ansatte kokke siger op grundet uvisheden om, hvornår kroen skal rives ned, og hvornår Pillon dermed mister retten til at være forpagter. Pillon trækker på sin familie, som bliver en fast del af personalet på kroen.
2015: I foråret 2015 får Pillon besked fra Nationalpark Mols Bjerge om, at han kan fortsætte med at være forpagter af kroen og Strandhuset indtil 2017.
2017: I april 2017 bliver der skrevet en afskedsartikel i lokalavisen, da det er Luigi Pillons sidste sæson. Umiddelbart efter opsøger Nationalparken ham for at fortælle, at han kan få lov til at fortsætte som forpagter indtil 2019.
2018: Den nye lokalplan skal godkendes i Syddjurs Byråd, og de indsamlede underskrifter vil blive overrakt til borgmesteren.
2019: Et flertal i Syddjurs Kommune vedtager i slutningen af april, at Kalø Slotskro kan rives ned.
2019/20: Nationalpark Mols Bjerge satser på, at det første spadestik tages i løbet af 2019 eller 2020.