Naturhistorisk Museum erkender: - Vi burde have reageret hurtigere

Politiet lægger i deres tiltale mod Molslaboratoriet vægt på, at Naturhistorisk Museum skulle have reageret hurtigere, da et GPS-halsbånd sad forkert på en hoppe. Bo Skaarup erkender, at de reagerede for sent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Øxenholt Foto

- Vi burde have reageret hurtigere.

Sådan lyder det torsdag aften fra museumsdirektør på Naturhistorisk Museum, Bo Skaarup, om den sag, hvor en drægtig hoppe tidligere på året fik gnave-mærker af et GPS-halsbånd, der sad forkert. 

En sag, som nu har fået Østjyllands Politi til at rejse tiltale mod Molslaboratoriet for overtrædelse af dyrevelfærdsloven. 

- Vi mener, at man skulle have reageret hurtigere og taget det her GPS-halsbånd af hurtigere efter hoppen havde folet, sagde Kristian Juliusen, der er vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi tidligere i dag til TV2 ØSTJYLLAND.

Bo Skaarup erkender, at Naturhistorisk Museum i Aarhus, der driver Molslaboratoriet i Mols Bjerge, ikke skulle have ventet til efter weekenden. 

- Vi ligger lige op til en weekend, og det er en svær sag at få et GPS-halsbånd af et dyr, der lever under vilde omstændigheder og endda har et nyfødt føl omkring sig, og derfor vælger vi at aftage det her GPS-halsbånd om mandagen, hvor vi også kan få nogle yderligere kræfter til.

- Vi kunne bare have været tidligere på den, siger han. 

I sagen hvor en drægtig hoppe fik gnave-mærker af et GPS-halsbånd, der sad forkert, har politiet rejst tiltale mod Molslaboratoriet. Foto: Øxenholt Foto

Erkender, men mener ikke, de har handlet ulovligt

Naturhistorisk Museum oplyste selv onsdag aften, at politiets efterforskning var afsluttet.  

Og at der efter en række anmeldte og uanmeldte kontroller foretaget af veterinærmyndighederne og en efterfølgende politiefterforskning ikke var fundet grundlag for at gå videre med sagerne - med undtagelse af sagen om den drægtige hoppe. Dette bekræfter Østjyllands Politi også. 

Det betyder, at politiet ikke går videre med langt de fleste forhold, Molslaboratoriet er blevet efterforsket for.

Bo Skaarup beklager episoden med hoppen, men han mener ikke nødvendigvis, der de har handlet ulovligt i sagen. 

- Hvorvidt der er tale om en lovovertrædelse, det skal vi lige finde ud af, for det er jo lidt som at få et bødeforlæg for at have kørt 65 km/t igennem et byområde med fartgrænse på 60 km/t, siger han. 

Hvordan kommer I frem til, at loven nærmest ikke skulle være brudt her, selvom det ser voldsomt ud? 

- Dyrevelfærdsloven fortæller jo, at man ikke må udsætte et dyr for unødig lidelse, og at man skal sætte ind. Men der står ikke konkret i loven, hvor hurtigt man skal sætte ind. 

- Der er trods alt forskel på en lovovertrædelse, og det at have kunne have gjort noget eller undladt at have gjort noget, som man så bliver klogere af, siger han.

Vil styrke formidlingen af projektet 

Vicepolitiinspektøren hos Østjyllands Politi fortæller, at der fortsat tikker nye anmeldelser mod Molslaboratoriet ind. Derfor er det også muligt, at der vil komme flere sager fremadrettet. 

- Man kan godt se, at der har været fokus på Molslaboratoriet og deres projekt. Vi har fået flere sager, end vi normalt ville få på en lignende overtrædelse af dyrevelfærdsloven, sagde Kristian Juliusen tidligere på dagen. 

På Molslaboratoriet er man opmærksom på, at sagerne har sat gang i debatten og følelserne hos mange. De arbejder derfor på at åbne ekstra op for, hvad projektet i Mols Bjerge egentlig går ud på. 

- Der er følelser involveret i det her, og det skal vi også tænke over fremover. Vi skal styrke vores formidling af projektet, vi skal kigge på vores forvaltning, og her henover sommeren har vi lavet et intensivt program af ture, vi udbyder til gæster, siger Bo Skaarup. 

VIDEO: Hør her, hvorfor politiet har valgt at rejse tiltale mod Molslaboratoriet, og mere om, hvad Bo Skaarup mener om hele sagen.


Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her