Varmeregningen alle drømmer om: - Jeg fyrer for under 1000 kroner om året

Steen Møller er gået alternativt til værks og ser stort på regler og krav i bæredygtighedens navn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Steen Møller gør, hvad han kan for at leve bæredygtigt.

Mens prisen på gas, kul og olie er eksploderet, og varmeregningen truer med at tømme kassen i mange danske husholdninger, luner Steen Møller sig ved stenovnen i sit hus i Feldballe.

- Jeg bruger under 1000 kroner om året på at varme huset op, siger han til TV2 ØSTJYLLAND, der lige nu sætter fokus på alternative og bæredygtige boformer.

Ifølge Steen Møller bruger han tre kubikmeter brænde om året til at opvarme det 75 kvadratmeter store hus.

- Og så har jeg gode kontakter, så jeg kan få det billigt. Men det kan kun lade sig gøre, fordi jeg har en effektiv ovn og et velisoleret hus, siger han.

Stenovnen er dog ikke kommet til som følge af de aktuelt stigende energipriser, men fordi Steen Møller for længe siden traf et valg om at bo bæredygtigt.

- Hele projektet her går på at holde omkostningerne nede hele vejen rundt. Og det er ret simpelt. Det er bare noget ler og sand, der er sat sammen på den rigtige måde, forklarer han om princippet bag ovnen, der varmer hele huset op.

Røgen ender i salatbedet

Selv røgen fra ovnen udnytter han for at undgå forurening.

- Jeg har en røgrenser, hvor jeg fanger forureningen og laver den til gødning, fortæller han og viser, hvordan gødningen ender med at gøre gavn i salatbedet.

Steen Møller forklarer, hvordan røgrenseren fungerer.

Det handler om at tage ansvar

I det hele taget har Steen Møller forsøgt at vende husstandens udledning til en fordel. For eksempel når det gælder spildevand.

- Vi har et problem, der hedder spildevand, men man kan også se problemet som løsningen forstået på den måde, at vi har vand og næringsstoffer, som planterne gerne vil have. Det giver cirkulering, og vi har ingen udledning, forklarer han.

Og Steen Møller gør det, vel vidende at han ikke har de lovpligtige tilladelser til sine installationer.

- For mig er det et spørgsmål om at tage ansvar. Og systemer og regler er ikke i stand til at tage ansvar. Regler er bare regler, og de står i vejen for, at vi kan skabe den udvikling, der skal til, siger han.

Ifølge Steen Møller kan systemet ikke håndtere innovative løsninger som hans, og han har opgivet at få røgrenseren og spildevandssystemet godkendt, da det er for dyrt og bureaukratisk.

Samarbejder med naturen

Men hvad siger Syddjurs Kommune til, at borgerne går kreativt til værks i kampen for et mere bæredygtigt samfund?

- I Syddjurs Kommune er vi meget positive overfor bæredygtighed og alternative boformer. Vi har blandt andet en allerede planlagt konference omkring netop det emne, som afvikles senere på året. Det at give folk lov til at leve som de ønsker er klart en prioritering for os, men det skal naturligvis følge gældende regler og rammer som i resten af kommunen, siger formand for Erhvervs- og Planudvalget Kasper Kolstrup Møller (K).

Tilbage i Feldballe er Steen Møller dog ikke i tvivl om, at han er på rette vej.

- Jeg er ikke skabt til at slås med bureaukrater. Vi skal tænke på en helt anden måde. Vi skal samarbejde med naturen. Det er det, jeg gør her, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her