Skulle behandles for åreforkalkning - mistede benet og livet

Bo Friis Agerskov mistede sin søster for tre år siden, efter hun havde fået amputeret sit ene ben på Regionshospitalet Viborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Irene Agerskov døde for tre år siden efter en behandling fore åreforkalkning. Foto: Privatfoto
Af Allan Ødegaard
I samarbejde med TV MIDTVEST

Det er tre år siden Bo Friis Agerskov måtte sige farvel til sin søster Irene for sidste gang.

Hun er en af de mange ofre for fejlbehandling på de karkirurgiske afdelinger i Viborg og Aarhus.

- Lægerne på Viborg sygehus har slået min søster ihjel, det var det, jeg sagde. Og det mener jeg stadig, når man har lavet så graverende fejl og ikke når at bremse op, siger Bo Friis Agerskov til TV MIDTVEST.

Irene Agerskov blev indlagt med åreforkalkning i 2019. Hun skulle have opereret et lille rør ind i benet.

Noget gik dog galt og efter en række fejl måtte lægerne amputere det ene ben.

Men det stoppede ikke her. For Irene Agerskov fik fejlene den værst tænkelige udgang. En betændelses-tilstand spredte sig i kroppen og slog hende til sidst ihjel.

Familien har siden fået patienterstatningens- og patientklagestyrelsens ord for, at Irene Agerskov blev fejlbehandlet, og at de vurderer, at Regionshospitalet Viborg alene bærer ansvaret.

90 fik unødigt amputeret benet

En ny analyse har vist, at op mod 90 patienter kan have fået amputeret deres ben på afdelingerne i Viborg og Aarhus, som følge af for sen behandling for åreforkalkning eller blodprop.

90 unødige amputationer, som koncerndirektøren i Region Midtjylland har beklaget.

- Det er hjerteskærende. Jeg er chokeret. Jeg er rystet. De må jo have vidst i lang tid, der var noget galt, siger Bo Friis Agerskov.

Det kan dog ikke siges med sikkerhed, at amputationen af Irene Agerskovs ben hænger sammen med manglen på kapacitet på afdelingen.

Overlæge advarede regionen

Allerede året inden Irene Agerskov døde, var en nu pensioneret overlæge overbevist om, at der var noget helt galt på karkirurgisk afdeling.

Jes Sandermann var ledende overlæge på karkirurgisk afdeling i Viborg frem til 2017 og ansat ind til 2020, hvor han ifølge Ritzau blev fristillet på grund af uenighed med ledelsen.

Inden Irene Agerskov døde, skrev Sandermann et læserbrev, hvor han blandt andet beskrev, at afdelingen var underprioriteret, og at det kunne koste lemmer.

"Når dagen er omme, mistes der ben og liv, og de ønskede beløb spares på ingen måde. Og det amputerede ben kan ikke sendes tilbage".

Ansvaret, mener han i dag, ligger hos toppen i Region Midtjylland.

- Det er jo Anders Kühnau, der har siddet som regionsrådsformand, og Ole Thomsen, der har siddet i direktørstolen, siger den pensionerede overlæge.

I et interview med TV 2 sagde den socialdemokratiske regionsrådsformand Anders Kühnau, at han ikke kendte til sagen, før den nu er kommet frem.

- Vi har ikke vidst, at der var problemer med kapaciteten, at den ikke var stor nok. Det har jeg ikke fået at vide på noget tidspunkt. Og jeg har heller ikke fået at vide, at det har medført, at vi har fået foretaget amputationer, som ikke skulle foretages. Men det er rigtigt, at der i systemet har været en viden om, at vi har foretaget for mange amputationer, det er bare ikke noget, der er kommet op igennem ledelsessystemet til mig. Men det ved jeg nu, og derfor handler vi også på det, siger regionsrådsformand Anders Kühnau til TV 2.

I dag hævder den pensionerede overlæge Jes Sandermann, at både Anders Kühnau og koncerndirektøren Ole Thomsen vidste besked.

- Jeg har skrevet det til dem.

- Følte du dig lyttet til?

- Nej. Jeg fik at vide at alt fungerede fint, og det var i orden.

- Men det var det ikke?

- Nej, siger Jes Sandermann.

Sundhedsminister Magnus Heunicke kalder overfor TV MIDTVEST forløbet for "uacceptabelt" og vil nu kræve en redegørelse af Region Midtjylland.

Om ansvaret ligger hos den ene eller anden i regionstoppen, interesserer ikke Bo Friis Agerskov, der mistede sin søster efter en behandling.

- Jeg håber på, at de får dæmmet op for det, så der ikke er flere, der skal miste liv og lemmer, siger han.

Sundhedsminister: Helt uacceptabelt

Sundhedsminister Magnus Heunicke har sendt denne skriftlige kommentar til TV MIDTVEST:


"Det er helt uacceptabelt, hvis der er blevet foretaget amputationer som følge af manglende eller for sen behandling. Det er min klare forventning, at regionen får handlet hurtigst muligt, så de karkirurgiske patienter kan være trygge ved deres behandlingsforløb og forvente den rigtige behandling til tiden. Derfor vil jeg bede regionen om en redegørelse om sagen, herunder hvordan de vil rette op på problemerne."

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her