DF vil have indført brugerbetaling på tolkebistand
De seneste fem år er udgifterne til tolkebistand i Horsens Kommune seksdoblet. Dansk Folkeparti vil have den udvikling stoppet, og foreslår brugerbetaling.
Ugifterne til tolkebistand i Horsens Kommune er de seneste fem år gået fra 700.000 kroner i 2012 til 4,5 mio kroner sidste år. Altså en seksdobling.
Det er alt for meget, og det skal stoppes, mener Michael Nedersøe, der er formand for Dansk Folkeparti i Horsens. Han foreslår, at løsningen bliver brugerbetaling.
Så snart en flygtning eller indvandrer har været i Danmark mere end to år, skal vedkomne selv betale for tolkebistand, lyder forslaget.
- Det vil øge motivationen til at lære det danske sprog, hvis man selv skal have tegnebogen op ad lommen. Som jeg ser det, så vil det være en gevinst for den integration, der nu skal være, for dem der er kommet til Danmark, siger Michael Nedersøe.
Dansk Folkeparti har tidligere fremsat forslaget i Folketinget, hvor det blev stemt ned. Nu vil Michael Nedersøe derfor prøve at gøre noget ved det kommunalt.
- Jeg synes jo, at alle alarmklokker burde ringe, når der er en stigning på næsten 600 procent. Det er alt for meget, synes jeg, siger Micahel Nedersøe.
Kommunaldirektør i Horsens Kommune, Niels Aalund siger, at der er flere grunde til, at udgifterne er steget.
- Det er dels fordi, der er kommet flere udlændinge, og dels fordi der bliver gjort en mere intensiv indsats for at få flygtninge og andre i arbejde og ud i samfundet, forklarer Niels Aalund.
Forslag deler vandene
Det er heller ikke alle i Horsens Byråd, der mener, at det er en god ide at sænke udgifterne til tolkebistand.
- Det kan ikke hjælpe noget, at de bliver sendt ud på en arbejdsplads, og ikke kan kommunikere med virksomheden og kollegaerne. På den måde er det absolut vigtigt, vi har tolke. Så kan vi ikke komme og forlange af dem, at de selv skal betale for det. Det er et rigtig dårligt forslag, siger Bjarne Sørensen, der er medlem af Horsens Byråd for SF.
Blandt de udlændinge, der har boet i Danmark i to år, er der også delte meninger om forslaget.
- Jeg tror, det er okay for mig, fordi når vi bor her, vi lærer at snakke, og vi kan tale og forstå, siger Sowennesre Bommerndorn, som lige nu får undervisning på sprogskolen i Vejle.
Anderledes ser det ud for Heleene Dabassun, som også modtager danskundervisning på sprogskolen.
- Jeg er ikke færdig med at lære sprog, så det er lidt svært, siger Heleene Dabassun.