Ekspert kommer med opfordring efter rekordhøjt tal: - Vi skal virkelig agere nu

Hurtigere vaccineudrulning kan afbøde et overbelastet sundhedssystem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Borgere står i kø for at blive registreret, da Region Hovedstaden vaccinerer i vaccinationscenteret i Øksnehallen i København, mandag den 12. april 2021. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Af Lars Bach Jørgensen
I samarbejde med tv2.dk

13. december markerede en foreløbig kulmination på corona-fronten med 7799 positive.

Men det rekordhøje tal vil med stor sandsynlighed blive højere endnu og formentlig passere 10.000 smittede om dagen, lyder en dugfrisk risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI).

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet, er enig i prognosen.

Spørgsmålet er så, om der er behov for at gøre mere fra myndighedernes side, end der blev introduceret i sidste uge.
Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin, Rigshospitalet

Det er især den relativt nyopdagede Omikron-variant, som nu driver smitten med et steppebrandslignende udviklingsforløb. Og Omikron er ikke kommet for at vende om.

- Vi skal virkelig agere nu. I første omgang ved, at alle som er indkaldt til tredje stik tager imod det, men også fra myndighedernes side, siger Jens Lundgren til TV 2.

- Vi vil komme til at se Omikron blive ved med at vokse, især i hovedstadsområdet, hvor der er startet flest smittekæder indenfor den seneste uge, uddyber han.

Omikron udkonkurrerer Delta

Professoren peger på, at den meget smitsomme Omikron er på vej til helt at "udkonkurrere" den hidtil dominerende Delta-variant. Og at det vil kunne aflæses i de daglige smittetal.

- Spørgsmålet er så, om der er behov for at gøre mere fra myndighedernes side, end der blev introduceret i sidste uge, siger Lundgren med henvisning til skolernes hjemmeundervisning, de lukkede natklubber og det obligatoriske mundbind for gæster og ansatte i restaurationslivet.

Det er mindre end to uger siden, Omikron viste sig som sidste nye corona-knopskydning herhjemme med få, enkeltstående tilfælde.

Og til dato er der nu konstateret 3437 tilfælde af varianten fra Sydafrika, viser den seneste opgørelse fra SSI.

- Mit bud er, at Omikron har udkonkurreret Delta-varianten allerede i januar måned. Men det er så også grunden til, at vaccinekalenderen nu er fremrykket, fordi det tredje stik vil kunne virke bedre mod netop Omikron, siger Jens Lundgren.

Accelereret vaccineplan

Fra mandag vil danskere over 40 år blive tilbudt tredje stik fire en halv måned efter anden vaccinedosis. Målet er, at alle personer i gruppen over 40 år - svarende til 3,5 millioner - har fået tilbudt revaccination før nytår.

Christian Wejse, som er lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, forudser også en julemåned og et årsskifte med meget høje smittetal i stil med forudsigelserne fra Statens Serum Institut.

- Det ser sådan ud. Men man kan ikke sige, at vi er blevet løbet over ende. Der er gode chancer for, at det tredje stik har en god, beskyttende effekt mod Omikron, og det kan være med til at vende udviklingen, siger Wejse til TV 2.

Sygdom er afgørende

Ifølge Wejse er det mest afgørende, hvor syge folk bliver af smitten. Det er i sidste ende afgørende for, hvor pressede hospitalernes corona-afsnit bliver.

- Selv om smittetallene er meget høje, ser vi ikke så mange indlagte, som da smitten toppede i januar måned. Det er ikke 1:1 sammenligneligt, siger han.

I 2021 toppede antallet af indlagte med 964 kort efter nytår 4. januar, mens der 13. december er rundt regnet det halve - 480 personer.

- Og en pæn del af de indlagte har langt mildere og kortvarige forløb sammenlignet med tidligere under pandemien, siger Wejse, som peger på, at Danmark på et punkt står godt i forhold til pandemiens seneste mutation.

- Vi er nogle af de første til at følge Omikron, og det skyldes vores høje grad af sekventering, så vi kan identificere virussen. De mange danske data kommer til at spille ind på forståelsen af Omikron, siger Christian Wejse.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her