Eksperter advarer mod bjørnekloens giftige fætter: - Det begynder bare at boble op med bylder

Den vilde gule pastinak burde være kendt på lige fod med de giftige bjørnekløer og brændenælder, men den er ukendt for de fleste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Den gule vilde pastinak kan blive et meget kedeligt bekendtskab. Foto: Privatfotos
Af Maiken Brusgaard Christensen og Karsten Smed
I samarbejde med tv2.dk

 Så er det den tid på året igen.

Tiden, hvor den vilde gule pastinak står i fuld flor.

Derfor advarer Miljø- og Fødevareministeriet mod, at man lader sig friste af planten med de karakteristiske gule blomster.

Bjørnekloens fætter vokser i de fleste grøftekanter, men selvom de gule blomster er nok så flotte, skal man ikke plukke dem.

Planten er giftig. Og får man dens saft på sig, udløser sollys en voldsom allergisk reaktion, der ligner en skoldning med kogende vand.

Røde, kløende blæner

Sidste år oplevelse Camilla Sørensens to børn det på deres egen hud.

Silas og Stefani, der dengang var henholdsvis to og fem år, havde plukket blomster på en mark ved Ørslev på Sydsjælland, men først dagen efter viste reaktionen sig.

- Det begyndte bare at boble op med bylder, og jeg tænkte: "Hvad sker der?". Jeg var sikker på, at de havde fået en eller anden sygdom, sagde Camilla Sørensen dengang til TV 2.

Datteren var hårdest ramt og havde røde, kløende mærker hele vejen op ad armene. Silas på to år havde store, væskefyldte blæner på sine hænde.

Camilla Sørensens søns hånd efter nærkontakt med den vilde pastinak. Foto: Camilla Sørensen

Fjernet flere steder

Også en skoleklasse fra det vestsjællandske Høng havde sidste år et ubehageligt møde med den giftige plante.

Efter en skovtur udviklede fem elever store væskefyldte blærer på hænder og ben.

Naturstyrelsen tog siden konsekvensen og sendte sikkerhedsklædte medarbejdere ud for at fjerne den skadelige plante flere steder i landet.

Men det betyder altså langt fra, at den gule pastinak ikke fortsat er en særdeles udbredt trussel i det danske landskab.

Gul pastinak ser sådan ud. Sidste år måtte den fjernes flere steder. Foto: Katja Højbjerg - TV 2 ØST

For få kender den gule pastinak

Egentlig burde den gule pastinak være en plante, man kender på lige fod med bjørneklo og brændenælder, som er kendt for at være et ubehageligt bekendtskab.

Men den gule, giftige plante er langt fra kendt i den brede befolkning. Derfor udsender Miljøstyrelsen hvert år en advarsel i håb om, at danskerne holder sig fra den.

Skulle man være uheldig at få saften fra den vilde pastinak på sig, skal man skylle huden grundigt med vand og undgå at udsætte huden for sollys i op til en uge.

VIDEO: Randers Kommune får sat droner i vejret i kampen mod den forhadte bjørneklo. Videoen er fra januar 2019.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her