Lægefaglig tænketank: - Det er uetisk at forsøge at tvinge danskere til vaccine
En genindførsel af coronarestriktioner får alarmklokkerne til at ringe hos tænketanken ATLAS. Specielt børn og unge udgør en bekymring.
Folketingets epidemiudvalg har besluttet, at covid-19 igen skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.
Og den beslutning betyder, at der igen bliver indført restriktioner i samfundet.
- Det er rettidig omhu, når man tager smitte- og indlæggelsestallene i betragtning, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke tirsdag.
Det er dog ikke alle, der ubetinget synes, at det er uproblematisk.
Blandt kritikerne er den lægefaglige tænketank ATLAS, som har en række bekymringer om opgraderingen af covid-19 til en samfundskritisk sygdom.
Det er blandt andet børn og unges mentale trivsel, som tænketanken er bekymret for.
- Vi er meget bekymrede for de konsekvenser, som det kan give, hvis der kommer nye nedlukninger af eksempelvis skoler, siger Mia Gall Grandahl, der er formand for tænketanken ATLAS og overlæge i psykiatri.
Hun peger blandt andet på, at man under sidste nedlukning så en øget tilgang til børne- og ungepsykiatrien, flere selvmordsforsøg og rekordmange indlagte med leverskader efter paracetamolforgiftninger (forgiftning af smertestillende håndkøbsmedicin).
En af de restriktioner, der igen bliver indført, er coronapasset, som man fra på fredag igen skal vise for at komme på eksempelvis restaurant og natklubber.
Men ifølge Mia Gall Grøndahl er der ingen evidens for, at coronapasset har den effekt på danskernes opførsel, som myndighederne ønsker. Ifølge hende peger forskning på, at det modsat får folk til at opføre sig mere frit - for eksempel ved at se flere mennesker, end man ellers ville gøre.
Tvang er ikke vejen frem
På et pressemøde i Statsministeriet i mandags kom statsminister Mette Frederiksen (S) med en klar opfordring til de danskere, der ikke har været en tur forbi vaccinationscenteret.
- Der er en lille gruppe, som ikke spiller efter de spilleregler, der er, når der er en pandemi. Man bærer et ansvar for hele det danske samfund lige nu, sagde Mette Frederiksen.
Statsministeren lagde ikke skjul på, at de nye restriktioner, som regeringen vil indføre, herunder coronapas, blandt andet har til formål at gøre livet besværligt for ikkevaccinerede.
- For alle jer, der ikke er vaccineret, bliver det mere besværligt, og sådan synes jeg egentlig også, at det bør være, sagde hun.
Men taktikken med at forsøge at presse de ikkevaccinerede hen til vaccinecenteret ved at genindføre restriktioner er forfejlet, mener Mia Gall Grandahl.
- I den lægefaglige tænketank er vi ikke imod, at man vaccinerer. Men vi tænker ikke, at det er den rigtige måde indirekte at indføre tvang. Det er uetisk.
Ifølge hende ville en bedre løsning være at gennemføre nogle kliniske studier, der kan dokumentere effekten af vaccinerne og kortlægge eventuelle bivirkninger og langtidseffekter, så de mennesker, der har en bekymring ved vaccinerne, kan være trygge ved at få dem.
- Jeg tænker ikke, at folk generelt er imod at blive vaccineret. Det handler om, at denne her vaccine er ny, og at mange har nogle bekymringer, for at de kan give nogle sundhedsskadelige virkninger.
Coronapasset skal frem igen fredag
Coronapasset bliver genindført fredag morgen klokken 06.00.
Samtidigt vil passet fremover kun være gyldigt i 6 måneder efter en positiv prøve. Det har hidtil været 12 måneder.
Læs også:
Derudover vil kun børn under 15 år fremover være fritaget for at skulle fremvise coronapas. Det var tidligere 16 år.
Her kan du få et fuldt overblik over, hvor coronapas vil blive genindført.