Vil gøre p-piller, spiraler og kondomer gratis
Økonomi bør ikke være en barriere for at dyrke beskyttet sex. Derfor kommer to kandidater nu med et forslag om gratis prævention til unge i Aarhus.
Kondomer, p-piller og spiraler.
Det skal ikke være økonomien, der gør, at aarhusianske unge ikke benytter sig af prævention.
Det mener byrådskandidat for Kristendemokraterne Henrik Hjortshøj og byrådskandidat for Alternativet Katrine Skov-Hansen.
Står det til de to byrådskandidater, skal unge i Aarhus Kommune under 25 år kunne få fingrene i gratis prævention. Det kommer, ifølge Katrine Skov-Hansen, blandt andet på baggrund af et spørgsmål om ligestilling.
- Der er en forventning fra samfundet om, at det er kvinderne, der beskytter sig, når man har sex, og det mener vi, er en ærgerlig tendens, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Hvis vi gør prævention gratis for alle, kan det udligne forskelsbehandlingen mellem mænd og kvinder i forhold til sex.
De gratis kondomer, p-piller, mini-piller, spiraler med videre, skal, ifølge byrådskandidaten, derudover være med til at forebygge sexsygdomme og uønskede graviditeter.
Inspireret af andre kommuner
Ønsket om gratis prævention til unge er inspireret af andre kommuner, der tilbyder gratis prævention til unge mellem 16 og 24 år.
Her var Herning Kommune i Midtjylland og Halsnæs Kommune i Nordsjælland de første, der gav unge et sådan tilbud.
Og forslaget kommer ifølge de to byrådsmedlemmer ikke på baggrund af en snak med nogen form for sundhedsfagligt personale, men fra "de positive erfaringer", man ser i disse kommuner.
Ifølge Henrik Hjortshøj er drømmen, at der placeres nogle personer ude på forskellige aarhusianske lokationer, hvor de unge kan møde op og snakke om sex, grænsesætning og prævention.
Det mener kandidaterne eksempelvis kunne være på Ungdomskulturhuset og på uddannelsesinstitutioner, hvor man efter en snak får et bevis, der siger, at kommunen nu vil finansiere ens prævention.
For ifølge Katrine Skov-Hansen vil det være rart for de unge, at der er én at tage snakken om sex op med.
- Det kan være svært at få snakket med sine forældre om den slags, og derfor kan det være en løsning at snakke med uvildig person om det, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Er det ikke underligt, at kommunen blander sig, så det bliver alle andre, der betaler for unges prævention?
- Vi betaler også for, at mange ryger smøger og får kræft. Vi betaler i forvejen for mange ting gennem staten, og jeg synes også, at prævention skal være en del af velfærdsstaten, siger hun.
Ifølge Henrik Hjortshøj er det på nuværende tidspunkt svært at sige, hvor pengene til forslaget helt konkret skal komme fra, men han mener, at det nok skulle kunne lade sig gøre at finansiere de gratis præventionsmidler.
- Jeg er sikker på, at pengene kan findes under 'børn og unge'. Så meget kommer det heller ikke til at koste, siger han og fortsætter:
- Det handler om at lave omprioriteringer i både 'børn og unge' og 'sociale forhold og beskæftigelse', siger han og understreger, at det blot er en gisning.
Under alle omstændigheder har de to kandidater givet hinanden håndtryk på, at hvis en af dem - eller begge - efter kommunalvalget bliver repræsenteret i Aarhus Byråd, vil de tage forslaget med til budgetforhandlingerne i 2022.