Mange danskere følger ikke råd om at gå i isolation, viser undersøgelse
Problemet er størst, når det kommer til folk med milde symptomer. Kun 11 procent selvisolerer sig, selvom der stadig er mulighed for smitte.
En stor del af dem, der oplever symptomer på covid-19, går ikke i selvisolation, som myndighederne ellers anbefaler.
Det viser en undersøgelse af danskernes adfærd under coronakrisen foretaget af HOPE-projektet, som har udarbejdet rapporten på baggrund af 23.000 danskeres svar.
Kun omkring halvdelen af de danskere, der oplever tre eller flere symptomer på covid-19, svarer således i undersøgelsen, at de isolerer sig.
Selvisolation er ellers ifølge Sundhedsstyrelsen det vigtigste redskab til at begrænse smitte med covid-19.
Også blandt smittede danskere og folk med smittede som nære kontakter er der flere, der ikke følger myndighedernes råd på dette område.
85 procent af dem, der er konstateret positive, isolerer sig, viser undersøgelsen.
Samme adfærd over hele landet
Undersøgelsen viser også, at problemet er udbredt over hele landet. Der er således ikke bestemte grupperinger, hvori problemet er større end andre.
Det fortæller leder af projektet, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Michael Bang Petersen, til TV 2.
- Problemet er bredt i alle grupper i samfundet, fastslår han og tilføjer, at det tyder på, at uvidenhed er en af årsagerne til den manglende overholdelse af retningslinjerne.
- Folk ved ikke, hvornår de skal gå i selvisolation. Eller også er der faktorer uden for deres kontrol, eksempelvis at de har behov for at gå på arbejde uanset hvad.
Én enkelt faktor stikker dog ud. De unge viser sig nemlig, ifølge undersøgelsen, at være lidt bedre til at isolere sig end de lidt ældre aldersgrupper.
Læs også:
Her er problemet størst
Især to grupper viser sig at være problematiske, viser undersøgelsen.
Blandt dem der har været i nær kontakt med en smittet, er det kun 54 procent, der isolerer sig. Og i endnu højere grad dem, der oplever mildere symptomer, såsom ondt i halsen eller hoste. Her er det blot 11 procent, der selvisolerer sig.
- Der er problemet størst. Det er særlig problematisk, fordi vi ved, at det kan smitte, selvom man ikke oplever stærke symptomer, siger Michael Bang Petersen.
'Hvis du har symptomer, skal du antage, at du er positiv'
Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin ved Københavns Universitet, er overrasket over resultatet, i betragtning af hvor længe vi har talt om epidemien.
- Det udtrykker jo, at vi skal blive ved med at gentage budskaberne, så de, der er smittet, ikke skaber nye smittekæder, siger han og understreger:
- Hvis du har symptomer med covid-19, skal du antage, at du er positiv, indtil der foreligger en negativ test. Du skal isolere dig, og så bliver du testet. Sandsynligheden, for at du har corona, er lige nu relativ høj. Og derfor skal du tage det alvorligt.
Søndag blev der registreret 2642 nye tilfælde af coronasmitte i Danmark.
Tallene dækker over 20 timer og ikke de normale 24 timer. Det skyldes, at Statens Serum Institut lørdag var ramt af serverproblemer.
I alt blev der analyseret 85.772 coronaprøver. Heraf var 3,08 procent positive.