Nu bryder minister tavsheden efter skjulte optagelser
TV 2s optagelser er ifølge ministeren frygtelige og ikke noget, vi hverken skal eller kan acceptere.
For første gang har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) nu udtalt sig om sagen om den 90-årige demente Else, som har oplevet svigt og forsømmelser på sit plejehjem.
- Den slags svigt og uværdighed er der ikke nogen undskyldning for. Det har ingen steder hjemme i vores ældrepleje, skriver ministeren på Facebook.
For at dokumentere de kritisable forhold, som familien oplevede, foretog TV 2 efter aftale med familien skjulte optagelser i Elses lejlighed på Kongsgården i Aarhus Kommune.
Landsretten har siden valgt at nedlægge forbud mod, at TV 2 må vise optagelserne.
Optagelser vist trods forbud
Mandag besluttede Ekstra Bladet at trodse forbuddet og offentliggøre et klip, de var kommet i besiddelse af.
- Billederne og beskrivelserne er rent ud sagt frygtelige og ikke noget, vi hverken skal eller kan acceptere i Danmark for vores medmennesker, skriver Magnus Heunicke.
Ministeren har indtil nu været stille om sagen, men nu skriver han, at han vil sikre, at der bliver "ryddet op."
- Svigt og forsømmelser i så voldsom grad hverken kan eller skal vi acceptere, skriver han.
Indkalder til topmøde
Konkret inviterer sundheds- og ældreministeren nu til et topmøde, hvor ældreplejen skal sættes under lup.
Det skal foregå i samarbejde med Ældre Sagen, FOA og KL, men også borgere, pårørende, ansatte og andre med viden om og interesse for ældreplejen vil blive inviteret til at komme med idéer og konkrete forslag til retningen for fremtidens ældrepleje, skriver ministeren.
Første del af planen for, hvordan der skal sikres mere værdigheden af ældreplejen, er et større fokus på, at man kan indgive bekymringshenvendelser til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Bekymringshenvendelserne er den mulighed, pårørende har, hvis de har mistanke om, at en sundhedsperson har et misbrug eller udgør en risiko for sine patienter på grund af sygdom eller faglige problemer. Et øget fokus skal sikre, at alle kender til muligheden.
- Styrelsen for Patientsikkerhed skal så vurdere på baggrund af indkomne henvendelser, om bekymringerne er af en sådan karakter, at der er behov for at igangsætte et tilsyn det pågældende sted, skriver Magnus Heunicke.