Pårørende til Else mener, hendes menneskerettigheder er krænket
Politiet har ikke efterforsket sagen, mener pårørende. Deres advokat vil bede politiet om redegørelse.
Sagen om plejesvigt og nedværdigende tale på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus Kommune kan ende ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.
Det siger de pårørendes advokat, Claus Bonnez, der på tirsdag skal holde møde med dem for at gennemgå sagens akter.
Til Claus Bonnez har de pårørende oplyst, at de for flere måneder siden anmeldte plejehjemmet til Østjyllands Politi, men de mener ikke, at politiet har foretaget sig noget i sagen.
- Efter hvad de pårørende oplyser til mig, har politiet været mere optaget af, hvad TV 2 har foretaget sig, siger Claus Bonnez til TV 2.
TV 2 har med skjulte optagelser dokumenteret, at 90-årige Else blev udsat for plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne.
Det førte i sidste uge til, at Østjyllands Politi sigtede fire TV 2-medarbejdere for uberettigede optagelser på et sted, der ikke er frit tilgængeligt.
Krænkelse af menneskerettigheder
På grund af et fogedforbud har TV 2 ikke kunnet vise optagelserne fra plejehjemmet, men det har Ekstra Bladet gjort.
Og ifølge Claus Bonnez viser optagelserne, at Else er blevet behandlet så nedværdigende på plejehjemmet, at der er sket en overtrædelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonventionens artikel 3, der siger, at ”ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller vanærende behandling eller straf”.
- Det er selvfølgelig en smagssag, men jeg er meget lidt i tvivl om, at der er sket en artikel 3-krænkelse i den her sag, siger Claus Bonnez.
Når der er sket en krænkelse efter artikel 3 i konventionen, forpligter det myndighederne til at handle hurtigt, påpeger advokaten.
- Det betyder, at så skal politiet omgående efterforske sagen. Det er de pårørendes opfattelse, at det har politiet ikke gjort. Sagen har ligget længe hos dem, uden de har foretaget sig noget, siger han.
Vil kræve redegørelse af politiet
Det kan ifølge Claus Bonnez i sig selv være en overtrædelse af menneskerettighedskonventionen, hvis politiet ikke efterforsker en mulig menneskerettighedskrænkelse hurtigt.
Derudover kan krænkelserne være så grove, at selve behandlingen af plejehjemsbeboeren kan sende sagen til domstolen i Strasbourg.
Af de grunde skal Claus Bonnez på tirsdag mødes med Elses pårørende og eventuelt andre pårørende til krænkede plejehjemsbeboere, fortæller han.
De skal drøfte anlæggelsen af et civilt søgsmål mod den danske stat, hvor de gør det gældende, at der er sket en krænkelse af artikel 3.
Claus Bonnez vil desuden bede politiet om at redegøre for, hvilke efterforskningskridt der er taget indtil videre. Og hvis ikke det er tilfredsstillende, kommer det til at indgå i sagen.
Sagen skal i første omgang føres ved de danske domstole og kan i sidste ende havne ved menneskerettighedsdomstolen.
Hvis det ender med, at den danske stat bliver dømt, kan det ifølge Claus Bonnez dels føre til erstatning, dels til at de ansvarlige bliver straffet.
Vil droppe fogedforbud
Elses pårørende henvendte sig til TV 2 i august 2019, fordi de frygtede, at deres mor og bedstemor blev udsat for massive omsorgssvigt på plejehjemmet.
Det var blandt andet på baggrund af en episode, hvor plejerne lod Else hænge i en loftlift, så hun ifølge familien fik sår på inderlårene og skreg af smerte.
For at dokumentere forholdene på plejehjemmet, foretog TV 2 efter aftale med familien skjulte optagelser i Elses lejlighed, som kom til at indgå i en dokumentarudsendelse.
Den udsendelse gav retten forbud mod at vise med den begrundelse, at optagelserne krænkede Else, som på grund af sin demenssygdom ikke er i stand til at give et gyldigt samtykke til optagelserne.
Det var Aarhus Kommune, der havde rejst sagen, men i denne uge meddelte rådmand for social- og sundhedsområdet Jette Skive (DF), at hun ikke længere ønsker et fogedforbud.
Hun indstillede derfor byrådet til at droppe fogedforbuddet på et "ekstraordinært byrådsmøde hurtigst muligt".
Det har fredag ikke været mulig for TV 2 at få en kommentar fra Østjyllands Politi angående politianmeldelsen fra Elses pårørende.