Plejehjem må holde juleaften for op til 50 personer: - En julegave, de ældre ikke har ønsket sig

Der er stor uklarhed om, hvordan julen bliver for landets plejehjemsbeboere. Organisationer undrer sig over nye lempelser og kræver handling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
(ARKIV) FOA mener, at politikerne gør alt for lidt for at sikre, at smitten ikke spredes på landets plejehjem. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Af Jonas H. R. Moestrup og Sophie Schou Jensen
I samarbejde med tv2.dk

Mens store dele af samfundet i øjeblikket lukkes ned som følge af de stigende smittetal, er der andre dele af samfundet, hvor restriktionerne lempes i juletiden.

Det gælder blandt andet på plejehjemmene, der indtil nu har været underlagt forsamlingsforbuddet, hvor maksimum 10 personer må deltage i samme arrangement.

For ifølge nye retningslinjer fra myndighederne må landets plejecentre samle op til 50 personer til fællesarrangementer i juledagene og nytårsaften.

Det vækker undren hos flere af de organisationer, der repræsenterer de ældre.

I Ældre Sagen mener man nemlig ikke, at det er plejehjemsbeboernes behov at kunne samles 50 mennesker juleaften.

- Det er lidt som om, man har givet de ældre en julegave, de ikke har ønsket sig, siger Nina Bruun, der er seniorkonsulent for plejehjemsområdet i Ældre Sagen.

Samtidig har de nye lempelser skabt forvirring blandt plejehjemslederne, lyder det fra Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd.

- Man har ramt ved siden af

I myndighedernes nye retningslinjer fremgår det, at der ”gennemføres de nødvendige tilpasninger af forsamlingsforbuddet, så der kan afholdes juleaftensarrangementer på sociale tilbud og plejehjem med op til 50 personer. Sådanne arrangementer bør dog afholdes i grupper af max 10 personer.”

Samme formulering lyder for nytårsarrangementer.

Men når Ældre Sagen taler med deres medlemmer og pårørende, er det ifølge Nina Bruun ikke sådanne arrangementer, der efterspørges.

- De ældre savner deres pårørende og omvendt. De vil se deres ægtefæller, voksne børn og børnebørn, men det kan de ikke lige nu på grund af besøgsrestriktionerne. Vi har ikke hørt ønsker om at kunne samle 50 beboere.

- Så hvis myndighederne tænker, at man imødekommer de ældres behov med det her, så har man ramt ved siden af, siger Nina Bruun.

Alzheimerforeningen: Brug ressourcer på værdig jul

Direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, er enig. Ifølge ham er mange pårørende 'tyndslidte', fordi de i så mange måneder kun har haft begrænset adgang til at besøge deres ældre familiemedlemmer på plejehjemmene.

- Vi bør ikke bruge ekstra ressourcer på at facilitere fællesarrangementer, men i stedet på muligheden for at de ældre kan fejre en værdig jul med deres nærmeste, siger han.

I øjeblikket betyder besøgsrestriktionerne på plejehjemmene, at kun få pårørende kan komme på besøg, og det mener både Ældre Sagen og Alzheimerforeningen kan gøres bedre – også på en sundhedsfaglig forsvarlig måde.

- Taler vi smitterisiko, så tænker jeg også, at det er svært at sikre afstand, værnemidler og god hygiejne, hvis man samler beboerne til et fællesarrangement i julen. Mange beboere er jo ramt af demenslidelser og vil ikke være i stand til at overholde det.

- Hvis man omvendt lader de pårørende besøge den ældre i egen lejlighed, vil de jo gøre alt for ikke at smitte deres egen ældre og dermed sikre, at anbefalingerne bliver overholdt, siger Nina Bruun.

"Et plaster på såret"

Også FOA, der repræsenterer mange af sosu-hjælperne- og assistenterne på landets plejehjem, stiller sig uforstående over for myndighedernes nye lempelser.

Sektorformand i FOA, Torben Klitmøller Hollmann, er bekymret for sundhedsrisikoen ved at lave større fællesarrangementer.

- Vi er super bekymrede, for smitten er stærkt stigende på ældreområdet, og vi kan allerede nu se, at de nuværende restriktioner ikke har holdt smitten ude af plejehjemmene, siger han.

Torben Klitmøller Hollmann forklarer, at han er meget forstående over for, at man gerne vil gøre noget ekstra for beboerne på landets plejehjem i juletiden. Men vil man holde større fællesarrangementer, bør det ske under mere sikre forhold, lyder det.

- Hvorfor laver vi ikke en anden strategi med bedre planlægning, flere ressourcer til rengøring og hvor vi tester personalet, beboerne og de pårørende meget mere? Lad os for eksempel få gang i de hurtige tests, der allerede findes, siger han med henvisning til de antigentests, som regeringen torsdag åbnede op for brug af.

Han kalder de nye lempelser et 'plaster på såret':

- Så bliver der holdt julefest for de ældre, og så er politikerne glade. Skulle vi ikke prøve at være lidt mere ambitiøse på de ældres vegne?

Mangler klare svar fra myndighederne

Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd repræsenterer en række af landets plejehjemsledere og derfra lyder meldingen, der i øjeblikket er stor forvirring om, hvordan plejehjemmene skal holde jul og nytår.

Det står blandt andet uklart, om de 50 personer, der må mødes til fællesarrangementer, også må være pårørende, fortæller formand for Lederforeningen, Irene Hesselberg.

- Lederne vil gerne gøre det så godt som muligt, men lige nu oplever vi, at man mange steder bliver usikre på, hvad reglerne egentlig er, siger hun.

Irene Hesselberg efterspørger derfor tydeligere retningslinjer fra myndighedernes side.

- Det har vi brug for, så vores ledere kan skabe en god dialog med de pårørende og ældre og forklare, hvordan jule- og nytårsaften kommer til at foregå. For mange ældre er det jo måske den sidste jul med deres kære, siger hun.

I et mailsvar til TV 2 oplyser Sundheds- og Ældreministeriet, at grænsen på 50 er sat af hensyn til de ældres livskvalitet.

- Sundheds- og Ældreministeriet kan oplyse, at på juleaften tilpasses forsamlingsforbuddet, så der kan holdes fællesarrangement med spisning på plejehjem med op til 50 deltagere. Jul på plejehjem skal selvfølgelig afholdes under hensyntagen til Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og det betyder, at det kun er for beboerne og personalet, og at det anbefales, at julearrangementerne deles op i mindre grupper med maks. 10 personer, så det undgås, at beboerne mødes på tværs af grupperne. Vi må afveje hensynet mellem de ældres livskvalitet og behovet for samvær mod hensynet til at undgå smitte, skriver ministeriet til TV 2.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her