Professor forstår forældres vaccinebekymring
Gennemsigtighed om bivirkninger styrker tilliden til vacciner, siger adfærdsforsker.
Lørdag modtog 135.000 danske børn under 12 år som de første i Danmark en invitation til at blive vaccineret mod coronavirus i deres forældres e-boks.
Det betyder, at en masse familier nu skal tage stilling til, om deres børn skal vaccineres mod covid-19.
Læs også:
Men det er ikke så ligetil, forklarer Anton Pottegård, der er professor ved Syddansk Universitet, hvor han forsker i brugen af lægemidler.
- Nu er vi nået til nogle børn, som ikke bliver så syge af covid-19, og her er det ikke så sort/hvidt, om det er en god idé at vaccinere, lyder det.
Børn med kroniske sygdomme eller som er i risikogruppen for at blive meget syge af corona skal selvfølgelig vaccineres, men har man ikke udsatte børn, kan det være en svær beslutning at tage som forældre, og Anton Pottegård forstår bekymringen.
- Man kan nemt få en følelse af, at man skal indstille sit barn til, om det skal skydes eller hænges, men det er altså ikke to farlige veje, man skal vælge imellem. De fleste børn vil klare både vaccinen og covid-19 ganske fint, siger han.
Fordele og ulemper
Når det kommer til fordelene og ulemperne ved coronavaccinen til børn, er der især et argument, der vægter højt - nemlig smitten, forklarer Anton Pottegård:
- Der er enormt meget smitte blandt de 5-11-årige. Der er 4000-5000 børn, der bliver smittet om ugen i øjeblikket, og vaccinerne kan helt sikkert lægge en dæmper på det.
Og selvom de færreste børn bliver alvorligt syge af corona, fortæller Anton Pottegård, at lægerne frygter tilstanden MIS-C, som ét ud af 2000-5000 coronasmittede børn får.
MIS-C påvirker nemlig flere organer i kroppen og kræver indlæggelse og i de fleste tilfælde intensiv behandling på et hospital.
Omvendt er der også en risiko ved at vaccinere børnene, lyder det.
Børnene kan i sjældne tilfælde blive ramt af myocarditis, der er en betændelsestilstand i hjertet. Det rammer cirka én ud af 10.000 drenge, der får vaccinen, lyder det fra Anton Pottegård.
De fleste af dem, som får myocarditis, slipper dog med let behandling, og på samme vis som med MIS-C slipper børnene for men.
Transparens er godt
Michael Bang Petersen, der er adfærdsforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, er positiv over for Anton Pottegårds gennemgang af fordele og ulemper.
- Det, vores forskning viser, er, at kommunikation af den her type er med til at styrke den overordnede tillid til lægemidler, fordi man får en transparent gennemgang af fordele og ulemper, forklarer han.
Under covid-19-epidemien har Michael Bang Petersen gennem projektet ‘HOPE’ indsamlet data og viden om danskernes adfærd og holdninger om pandemien - også i relation til vacciner.
Den data, som han på nuværende tidspunkt har indsamlet, viser, at omkring to tredjedele er positive over for at vaccinere deres børn, mens en stor gruppe er i tvivl.
Og det er netop denne gruppe, der kan få gavn af fordele og ulemper.
- På den måde er man med til at hjælpe forældrene til at træffe et oplyst valg, og det er vigtigt, lyder det.
Vaccinerer egen datter
Anton Pottegård har selv haft diskussionen med sin kone om, hvorvidt deres datter skal vaccineres.
Og det har de valgt, at hun skal, fortæller han.
- Det gør vi for at beskytte hende mod den smitte, der er i øjeblikket. Og så har vi flere i vores familie, som er i særlig risiko for at få covid-19, og dem vil vi gerne beskytte ved at vaccinere hende.