Tilfældige danskere indkaldes igen til coronatest
De repræsentative tests bliver genoptaget med det samme, oplyser regeringen.
For få danskere mødte op til at blive testet ved den nationale kortlægning af coronasmitte i Danmark, og derfor blev de tilfældige tests sat på pause. Men det bliver nu genoptaget.
Det oplyser Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff til TV 2, og han fortæller samtidig, at regeringen ændrer strategi:
- En del af denne her teststrategi handler om at få et repræsentativt billede af smitten i Danmark, og den svarprocent skal vi have op. Det gør vi ved at slå flere undersøgelser sammen, så man både kan blive testet for antistoffer, eller om man er syg nu og her, siger han.
Oprindeligt var det en del af aftalen og forudsætningen for at åbne samfundet igen, at et repræsentativt udsnit af befolkningen blev testet for, om de var smittet med covid-19.
Men antallet af testede danskere har været for lave. Således var 1750 danskere 15. maj inviteret til at blive testet, men kun 518 mødte op – en testprocent på 29,6 procent.
Og senest, 31. maj, var 1750 igen inviteret, men kun 225 mødte – en testprocent på 12,9 procent.
Derfor kunne Politiken lørdag fortælle, at regeringen havde sat testene på pause.
Indkaldt fire gange
Det fik flere partier, herunder Enhedslisten, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, til at kritisere regeringen for at været løbet fra et løfte.
Ekstremt kritisabelt, at sundhedsministeren har sat repræsentative test for corona på pause. Det er en klar forudsætning for, at vi kan følge med smitteudviklingen og forsvarligt åbne op. Og i øvrigt et klokkeklart element i den politiske aftale. Det skal gøres om nu! #dkpol
— Pernille Skipper (@Pern_skipper) July 4, 2020
Men det er der ikke tale om, lyder det fra ordføreren:
- De repræsentative test blev sat på pause, fordi de ikke virker. Jeg mener ikke, det er aftalebrud, men netop respekt for aftalen, siger Rasmus Horn Langhoff til nyhedsbureauet Ritzau.
Fire gange har et tilfældigt udsnit af befolkningen i deres e-boks modtaget en indkaldelse til coronatest.
Det vil ske igen, men denne gang vil man både blive testet for, om man har antistof mod coronavirussen, og om hvorvidt man er smittet den dag, man møder op.
Og det gør man ifølge Rasmus Horn Langhoff, fordi data viser, at danskere er mere villige til at møde op til at blive testet for antistoffer end til at blive testet for smitte:
- Så i stedet for at indkalde forskellige mennesker til at blive testet for forskellige ting, slår vi de to ting sammen, så vi får den data, vi har behov for, siger han.
Professor: Tests er vigtige
Ved at kombinere de to tests, forventer regeringen at kunne nå målet om at teste 5000 repræsentative danskere.
Og det er vigtigt at teste, selvom smitten er på et lavt niveau i befolkningen. Det siger professor i eksperimentel virolog på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen:
- Når vi ikke har den trykmåler, man kan sige, den repræsentative test udgør, kan der principielt ske smittespredning, som vi ikke kender til. Eventuelt i bestemte grupper af samfundet, uden at vi rigtigt opdager det. Og det ønsker vi selvfølgelig ikke skal ske, siger han til TV 2.
Regeringen er også på vej med initiativer, der skal gøre det nemmere for folk at deltage, hvis der eksempelvis er langt til teststedet. Ordføreren kan dog endnu ikke løfte sløret for, hvad det indebærer.
En ny antistoftest vil ifølge Rasmus Horn Langhoff blive udrullet i de hvide testtelte til august, hvorefter planen kan sættes i værk.
Lørdag rundede verden 11 millioner smittede med covid-19. Heraf er 5,8 millioner meldt raske, mens lidt over 523.000 er døde.