Vaccinekløft mellem danskerne: - Konflikten er ved at spidse til
En del af de vaccinerede danskere vil ikke længere lade sig underlægge restriktioner på vegne af dem, der ikke ønsker at tage imod vaccinerne, viser meningsmåling.
87 procent af danskerne over 12 år har indtil nu fået en vaccine mod covid-19. Det efterlader 13 procent af befolkningen, som endnu ikke har ønsket at lade sig prikke mod pandemien.
Efter en kort periode med åbent land er covid-19 igen en samfundskritisk sygdom, og danskerne får også gensyn med nogle af restriktionerne fra før.
Men tålmodigheden er ved at være tyndslidt. Det viser en ny måling fra Megafon lavet for TV 2 og Politiken.
Læs også:
En del af de vaccinerede danskere vil ikke længere lade sig underlægge restriktioner på vegne af dem, der ikke ønsker at tage imod vaccinerne.
65 procent svarer, at ikkevaccinerede burde blive underlagt særregler, der ikke gælder for dem, der har smøget ærmet op på et af landets mange vaccinationssteder.
Omvendt mener 27 procent, at det er en dårlig idé med de særligt målrettede restriktioner.
Restriktioner på arbejdspladsen
Fredag blev coronapasset genindført over hele landet, og seneste skud på restriktionsstammen er, at man også vil genindføre retten til at kræve coronapas på arbejdspladsen.
Men over halvdelen af danskerne mener, at man bør gå et skridt længere.
66 procent mener, at arbejdsgiveren skal kunne kræve, at deres ansatte er vaccinerede mod covid-19, hvis de vil møde op fysisk på arbejdspladsen.
Kun 27 procent er imod forslaget.
- Mange vaccinerede oplever, at det ikke giver mening, at de er underlagt restriktioner på grund af den gruppe, som ikke vil vaccineres. Omvendt vil ikkevaccinerede sige, at det jo er frivilligt for dem, siger Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
Konflikten mellem de vaccinerede og ikkevaccinerede vil kun tage til i takt med, at restriktionerne kommer tilbage, forudser professoren.
For der er en udbredt træthed i samfundet over restriktionerne, og ifølge ham bebrejder den vaccinerede gruppe dem, der ikke har fået vaccinen.
- De vaccinerede må yde lidt større ofre, end hvis alle er vaccineret. Spørgsmålet er, om de er villige til at betale den pris for at leve i et mindre splittet samfund. Det er meget muligt, de ikke vil det, siger Michael Bang Petersen.
Uenighed om vaccinekrav for coronapas
Der er uenighed blandt befolkningen om, hvorvidt det kun er vaccinerede personer, der skal have adgang til coronapas. Men det er et smalt flertal, der er for det.
Og det er et udtryk for, at konflikten mellem dem, der har taget stikket, og dem, der ikke vil, er ved at spidse til, mener Michael Bang Petersen.
- Vi vil formentlig begynde at se situationer snart, hvor vaccinerede danskere eksempelvis ikke længere vil invitere deres ikkevaccinerede relationer til fødselsdage og lignende, spår han.