- Vi gad da godt holde en stor fest med 20 mennesker - men....
De danskere, TV 2 mødte i Bilka i Aarhus tirsdag, gør sig klar til små, intime nytårsfester i coronaens tegn.
Smitten med corona-virus er steget støt gennem hele december, både søndag og mandag med rekordhøje smittetal. Tirsdag blev der registreret over 13.000 smittede, og de voldsomme tal betyder af mange danskeres anden nytårsaften med corona-virus bliver noget mere rolig end ellers.
Efterskolelærer Louise Skov fra Hammel er i gang med indkøbene til nytårsaften, da TV 2 møder hende i Bilka i Tilst ved Aarhus en ganske almindelig tirsdag mellem jul og nytår.
- Vi holder nytårsaften sammen med nogle venner. Vi bliver otte, fem voksne og tre børn, siger Louise Skov.
Hun ville gerne holde en større fest - men det har hun droppet på grund af smitten med coronavirus.
- Vi gad da godt holde den der store nytårsfest med 20 mennesker. Men det bliver det ikke til i år. Vi vil jo også gerne på arbejde og i skole på den anden side af nytår, siger Louise Skov.
Danskerne gode til selvjustits
Den selvjustits flugter fint med danskernes ønske om selv at regulere deres adfærd uden yderligere restriktioner for nytårsaften, fortæller Michael Bang Petersen, professor på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, der følger danskernes holdninger og adfærd under coronakrisen.
- Jeg tror ikke, der nødvendigvis er behov for meget firkantede retningslinjer, siger Michael Bang Petersen.
Han fortæller også, at danskerne i høj grad selv ønsker at administrere deres adfærd i forhold til sociale arrangementer.
- Om alt går vel, står vi i begyndelsen til enden på den her krise. I bund og grund siger borgerne selv, at de er i stand til at navigere i det her, og det er formentlig også godt på det stadie vi er på i den her epidemi, siger Michael Bang Petersen.
I modsætning til sidste år, hvor Sundhedsstyrelsen kom med en række helt konkrete anbefalinger for nytåret og blandt andet anbefalede at man højst var 10 mennesker til nytårsarrangementer, har Sundhedsstyrelsen ikke i år offentliggjort detaljerede anbefalinger for nytårsaften.
Men på et pressemøde kort før jul rådede Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm til, at man holder sig til at se den nærmeste familie i juledagene og til nytår.
Skal til eksamen efter nytår
Også to studerende på Aarhus Universitet, som TV 2 møder i Bilka tirsdag, køber ind til en intim nytårsaften i selskab med få mennesker.
- Vi bliver fem. Vi har sådan en årlig ting vi gør, hvor vi tester drinks og skal give dem point. Vi lader os alle sammen teste inden vi kommer. Men ellers er vi gode til bare at nyde hinandens selskab , siger Anne Skaarup Laursen.
Også to studerende på Aarhus Universitet, som TV 2 møder i Bilka tirsdag, køber ind til en intim nytårsaften i selskab med få mennesker.
- Vi bliver fem. Vi har sådan en årlig ting vi gør, hvor vi tester drinks og skal give dem point. Vi lader os alle sammen teste inden vi kommer. Men ellers er vi gode til bare at nyde hinandens selskab , siger Anne Skaarup Laursen.
Hun holder nytårsaften sammen med Emma Engvin.
- Vi plejer at have en større fest, men i år kører vi det mere stille og roligt. Vi skal også til eksamen efter nytår, siger Emma Engvin.
Passer godt på svigermor
Også hjemme hos IT-medarbejder Søren Dollerup bliver det en rolig nytårsfest.
- Vi bliver fem. Min kone og mig, min svigermor og vores to børn. Men vi plejer ikke at være mange nytårsaften, siger Søren Dollerup.
Men smitten med coronavirus betyder, at Søren Dollerup og hans familie er ekstra opmærksomme.
- Vi prøver at passe godt på min svigermor. Min kone er sygeplejerske, og jeg er oprindelig sundhedsuddannet, så vi kender godt rådene. Vi sørger for at holde afstand, spritte hænder og lufte ud. Det er det, der er det vigtige, siger Søren Dollerup.