80-året for henrettelse: Wammen fandt personligt en million før ceremoni
Cirka 50 personer mødte op for at markere 80-året for den første massehenrettelse på dansk jord under Anden Verdenskrig.
Den 2. december 1943 blev fem unge modstandsmænd henrettet med skud af 50 tyske soldater tidligt om morgenen.
Lørdag blev 80-året for den tragiske hændelse markeret med nyheden om, at mindestenen for fem dræbte modstandsfolk har fået bevilget en million kroner på finansloven.
Det anede foreningen bag ceremoni og sten dog intet om, da det blev offentliggjort i medierne tidligere på ugen.
TV2 Østjyllands reporter fortæller, at der var mødt cirka 50 personer op for at markere 80-året for den første massehenrettelse på dansk jord under Anden Verdenskrig.
- Det var en smuk dag på Skæring Hede. Der er en stemning af stolthed blandt dem, der er her. Det er også meget rørende, selvom der ikke er nogen, der græd, siger Gitte Bastian, der var til stede, da borgmestrene fra Randers og Aarhus holdt taler og lagde kranse ved mindestenen.
Netop Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), har spillet en rolle i, at der er fundet en million kroner til at renovere stenen med de fem modstandsfolks navne på og området omkring på Skæring Hede.
Fem unge modstandsmænd henrettet
Anders W. Andersen (Født Randers 12. juli 1924)
Georg Mørch Christiansen (Født Vejle 14. september 1921)
Otto Manley Christiansen (Født Randers 30. september 1924)
Sven Christian Johannesen (Født Odense 10. juni 1923)
Oluf Akselbo Kroer (Født Randers 17. april 1916)
Han havde foreslået finansminister og tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen om hjælp til at give området i Skæring en 'makeover'.
Normalt bruger finansministeren sin tid på at forhandle om store million- og milliardbeløb med Folketingets partier, men denne sag lå ham meget på sinde, fortæller han til TV2 Østjylland.
- Det synes jeg var et godt forslag. For jeg synes, det er vigtigt, at vi husker vores historie, og at vi husker, at der en kold decemberdag blev kørt fem unge mænd ud på Skæring Hede og gav deres liv for vores frihed, siger han.
Nicolai Wammen har som borgmester og forsvarsminister flere gange besøgt Skæring Hede i officielt ærinde. Men helt tilbage som barn besøgte han stedet med sin far, og det har sat varige spor i ham.
- Både som barn og voksen gør det et kæmpe indtryk at tænke på de her fem unge mennesker, hvis liv blev alt for kort den dag for 80 år siden. Man kan slet ikke forestille sig, hvad det har betydet for deres familie og venner, siger han.
Finansministeren har tidligere mødt familiemedlemmer og kammerater til de fem unge mænd, der blev skudt af 50 tyske soldater den 2. december 1943.
- Det er noget, som har sat sig dybt i mig, og da jeg fik henvendelsen om at forskønne området, så synes jeg, det var et rigtig godt initiativ fra borgmesteren, og så tog jeg det med ind til finanslovsforhandlingerne, og det var der rigtig stor opbakning til, siger Nicolai Wammen, der fik 11 ud af 12 partier med i årets finanslov.
Lørdag blev der lagt fem kranse fra Aarhus Samvirkende Soldaterforeninger, og Randers' borgmester Torben Hansen holdt tale om vigtigheden af at huske på modstandsbevægelsens indsats under Anden Verdenskrig. Særligt med tanke på, hvad der sker i Ukraine lige nu, lød det.
Tre af de fem henrettede unge mænd deltog i sprængningen af Langåbroerne, som var en af de mest betydningsfulde sabotageaktioner under krigen.
Blandt de fremmødte var Preben Andersen sammen med flere generationer fra sin familie. Hans lillebror, Anders W. Andersen, var en af de fem unge mænd, der blev henrettet på Skæring Hede.
Hans navn står indgraveret i mindestenen, som nu kan se frem til at blive restaureret.