Basil og Kathrine finder narko: 50 år med toldhundene

Fra hash i 60'erne til våben, penge og doping - toldhundene har brugt snuderne i 50 år

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Her kan du møde Basil og se mere om toldhundenes arbejder.

I 50 år har toldhundene været med til at forhindre narko og andre ulovlige ting i at komme ind i Danmark. Det blev onsdag markeret I Aarhus, hvor 40 hunde - og hundefører - fra Toldstyrelsen markerede jubilæet med godbidder og reception.

Kathrine Andersen er tolder ved Toldstyrelsen og har hunden Basil, der er narko- og tobakshund. Sammen arbejder de primært på Aarhus Havn.

- Den hjælper mig meget, fordi vi lynhurtigt kan afsøge en stor mængde gods for narkotika eller tobak, siger Kathrine Andersen.

De førstehashhunde i Danmark

Narko begynder at blive et problem i Danmark i 60'erne. Toldgrænsekorpset, som har tjenestehunde, får i 1968 tilladelse til forsøgsvis at optræne to af disse til at opspore hash. Forsøget går godt, og i 1969 bliver Toldgrænsekorpset nedlagt og personalet overført til Toldvæsenet.

Pensionen venter forude

Ud over Basil, der er otte og et halvt år gammel, har hun også unge Laser på seks måneder. Basil har nemlig udtjent sin værnepligt, og nu venter pensionen forude.

- Det bliver en hård dag. Han er min første hund, og nu skal Laser så lige så stille ind og overtage hans arbejde, siger Kathrine Andersen. Planen er, at Laser i løbet af efteråret skal bestå prøven og blive narkohund.

Kathrine Andersen med hundene Basil og Laser.

Ud over arbejdet på havnen i Aarhus leder Basil og Kathrine Andersen også efter tobak og narko i Aarhus Lufthavn i Tirstrup og på postcentraler.

Onsdag var de to Aarhus-hunde ikke alene. Næsten samtlige hunde fra det danske toldvæsen var med til at fejre, at Toldvæsnet har brugt hundenes snuder i 50 år – og der er sket meget i de år.

40 hunde og hundeførere fra Toldstyrelsen deltog i jubilæet, hvor også hundetjenester i Norge og Finland, Forsvaret, Politiets Hundeskole og tidligere hundefører var med.

- Da jeg kom til, var det jo narkohunde, man havde, og så var der lavet nogle få enkelte pengehunde. Siden er der kommet tobakshunde til, og der er kommet doping- og våbenhunde til. Så på den måde ved jeg ikke, om de er blevet mere effektive, men vi kan finde flere ting ved hjælp fra hundene, siger Kathrine Andersen.

Hunderacer i Toldstyrelsen

Malinois
Labrador
FT Springer Spainel
FT cocker spaniel
Labradoodle

Hundene skal kunne mere og mere

Den udvikling er sket i takt med samfundets udvikling.

- Vi skal jo hele tiden holde øje med den trussel, der er mod Danmark, altså hvad det er, der kommer ind i landet, og hvad vi skal arbejde med med vores hunde, så vi kan lægge på hele tiden. Og det gør vi i tæt samarbejde med politiet, siger Bent Nielsen, der er hundeansvarlig i Toldstyrelsen.

Bent Nielsen forudser, at der fortsat vil være brug for hundene i mange år frem i tiden.

Og selvom der gennem årene er kommet meget teknologi til, som kan hjælpe med at spore og afslører kriminalitet, er der stadig brug for hundenes snuder de næste mange år.

- Der er bare noget, der ligger til højrebenet for en hund, og det kan alt det fine nye ikke, siger Bent Nilsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her