Christians datter blev krænket seksuelt: - Det store låg lægges på i dag

10 års kamp ser ud til at give pote. Christian Roland Larsen har kæmpet for de stramninger over for pædofile, der i dag blev vedtaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Christian Roland Larsens datter blev seksuelt krænket. Siden har han kæmpet for hårdere straffe til seksualforbrydere.

I dag er en god dag for Christian Roland Larsen fra Beder. Han har i 10 år kæmpet for hårdere straffe til pædofile, efter hans egen datter blev seksuelt krænket i den såkaldte Beder-sag. Nu er stramninger blevet vedtaget.

- Jeg synes, at der er nogle grundelementer i det her, der gør det rigtig træls at være pædofil fra 1. januar næste år, siger Christian Roland Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi har ikke på noget tidspunkt, villet den her mand noget ondt. Vi har alene forholdt os til hans handlinger.
Christian Roland Larsen, Beder

Lovændringerne, der i dag er blevet vedtaget, betyder blandt andet, at flere pædofile vil få opholdsforbud, de skal have uanmeldte kontrolbesøg, og politiet får nu mulighed for at videregive oplysninger om dem til eksempelvis svømmehaller, idrætshaller og lignende.

Stramningerne skal forhindre, at seksualforbrydere, der er dømt for overgreb på børn, gentager deres forbrydelser.

- Jeg hæfter mig ved resultatet, og der er elementer, som kunne være gennemført hurtigere. Men den er truffet i dag, og det synes jeg, er rigtig fint, lyder det fra faren.

Christian Roland Larsen håber på, at der nu er sat et endeligt punktum i Beder-sagen. 

Krænkede 13 børn i børnehave

I 2007 blev Christian Roland Larsens datter og 12 andre børn krænket seksuelt af en pædagogmedhjælper i en børnehave i Beder. To år senere fik manden en dom på tre års fængsel, og de ramte familier forsøgte at komme videre.

Det blev bare rigtig svært for flere af dem – heriblandt Christian Roland Larsens – da det kom frem, at selvsamme mand var flyttet til Hedehusene efter sin løsladelse, hvor han begik nye forbrydelser mod børn.

- I de her situationer har jeg også truffet eksempler, hvor vreden tager over, siger Christian Roland Larsen og fortsætter:

- Men vi har ikke på noget tidspunkt, villet den her mand noget ondt. Vi har alene forholdt os til hans handlinger.

Martin Svejgaard Johansen, senere Morten Bundgaard, blev idømt tre års fængsel for krænkelserne i Bedersagen.

Nu lægges der låg på

Og at han kunne komme ud fra fængslet og begå nye seksuelle forbrydelser kort efter, har været hårdt for Beder-familier at høre om.

Derfor har de – med Christian Roland Larsen i spidsen – kæmpet for de lovstramninger, der i dag blev vedtaget.

Nogle af de sager vi har set, Beder-sagen for eksempel, er helt uacceptable. Vi vil ikke have, at folk, der har forgrebet sig på børn, kan slippe af sted med at gøre det igen.
Jeppe Bruus, retsordfører, Socialdemokratiet

- Efterhånden som tiden er gået, så har der kunnet lægges låg på. Og det store låg bliver lagt på i dag, fortæller Christian Roland Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Beder-sagen har uden tvivl været med til at få ført lovændringerne igennem i Folketinget i dag. Kort fortalt tog den sit udspring i februar sidste år, hvor vi her på TV2 ØSTJYLLAND kunne fortælle, at Martin Svejgaard Johansen, der tilbage i 2007 blev dømt for at have krænket 13 børn i et børnehus i Beder syd for Aarhus, efter endt afsoning havde voldtaget en pige og krænket hendes søster i byen Hedehusene på Sjælland.

Lovændringerne betyder blandt andet at:

- Flere forbud mod pædofilidømtes samvær med børn. Konkret skal det ske ved at domstolene skal meddele forbud, når der er fare for, at den dømte vil begå nye seksualforbrydelser.

 

- Rammen udvides: I stedet for at forbud skal gives i tilfælde, hvor der er nærliggende fare for gentagelse, kan forbud nu gives, hvor der kun er fare for gentagelse.


- Politiet skal orienteres, når pædofilidømte prøveløslades og løslades. Herunder skal oplysninger om deres bopæl og eventuelt flytning videregives mellem politikredsene.


- Nye redskaber til politiet, som skal have mulighed for at videregive oplysninger om pædofilidømtes påbud til eksempelvis idrætshaller og svømmehaller. 

 

- Politiet kan komme på uanmeldt besøg i de dømtes privatbolig og få adgang til dennes computer uden en dommerkendelse.

 

- Udvidelse af arealet, hvor en pædofilidømt kan få opholdsforbud.

Skiftede navn efter første dom

Søstrene var tre og otte år, da de mødte ham første gang. Denne gang blev Martin Svejgaard Johansen, som efter sagen fra Beder skiftede navn til Morten Bundgaard, dømt til forvaring i begyndelsen af 2018.

- Nogle af de sager vi har set, Beder-sagen for eksempel, er helt uacceptable. Vi vil ikke have, at folk, der har forgrebet sig på børn, kan slippe af sted med at gøre det igen, uden at vi har gjort alt, hvad vi kan, for at forhindre det. Det handler om at beskytte børnene. De slemme eksempler, der har været, gør, at der er et behov for at sætte mere kontant ind over for seksualforbrydere, siger Jeppe Bruus, retsordfører for Socialdemokratiet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Socialdemokratiet har sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Det Konservative Folkeparti, og Liberal Alliance stemt for lovændringerne.

- Systemet har ikke været gearet til at følge op, og det må ikke være sådan, at en person, der er dømt for pædofili, kan skifte navn og flytte for så at begå overgreb igen. Vi skal i højere grad have styr på, hvor de opholder sig, og hvad de laver, så de ikke laver de her voldsomme overgreb på børn, siger Britt Bager (V), medlem af Folketingets Retsudvalg, til TV2 ØSTJYLLAND.

En kæmpe lettelse

Familien til pigerne i Hedehusene har helt fra starten været meget frustrerede og vrede over, at ingen har holdt øje med Morten Bundgaard, og at han derfor uforstyrret kunne gentage sin forbrydelse. Derfor er det øgede tilsyn med tidligere dømte, der har begået overgreb mod børn, en kæmpe lettelse.

- Fuck, hvor er det godt. Hvor er jeg glad, lyder det spontant, da TV2 ØSTJYLLAND kontakter et kvindeligt medlem af den nære familie. Af hensyn til børnene er kvinden i artiklen her anonym.

Det er en glidebane at begynde at jagte folk med indgreb, uden at det har været for en dommer. Det er et indgreb i vores retssikkerhed.
Kristian Hegaard, retsordfører, Radikale Venstre

For familien skriger det til himlen, at politiet holder øje med alt fra internetkriminalitet til trafikforseelser, men at der ikke bliver holdt øje med seksualforbrydere, der tidligere har forgrebet sig på børn.

- Vi har kæmpet for at skabe fokus på det her, og nu er det lykkedes. Jeg håber, at det kan bidrage til, at det ikke længere skal gå ud over små piger.

Kvinden fortæller, at de to piger i dag har det godt, og at der fra alle sider bliver draget den omsorg, som de har brug for.

Indgreb i retssikkerheden

Kristian Hegaard, retsordfører for Radikale Venstre, er glad for, at der er fokus på indsatsen mod pædofile, og han mener også, at der skal gøres mere for at undgå, at de kan gentage deres forbrydelser.

Han er enig i flere af lovændringerne og fremhæver blandt andet, at det er godt, at arealet, hvor en dømt kan få opholdsforbud, nu udvides. Men når han og partiet har stemt imod ændringerne skyldes det blandt andet, at politiet nu for mulighed for at lave uanmeldte kontrolbesøg, ransagninger og beslaglæggelser af eksempelvis computere og lignende hos en dømt uden en retskendelse.

- Normalt skal man have en særlig mistanke mod en person, der skal fremlægges for domstolene, for at kunne gøre det. Det er en glidebane at begynde at jagte folk med indgreb, uden at det har været for en dommer. Det er et indgreb i vores retssikkerhed, siger Kristian Hegaard.

Forbud

i 2017 år blev 83 personer dømt for overgreb mod børn under 15 år. Hvert år får cirka 10-15 personer et forbud i forbindelse med deres dom.

 

Det er altså langt fra alle sexkrænkere, der får et forbud. Og det er netop forbuddet, der fremover skal være omdrejningspunktet i tilsynet med pædofile og andre, der har begået overgreb på børn.

 

Det kan omfatte at opholde sig på steder, hvor børn befinder sig, typisk legepladser og den nærliggende svømmehal.

 

Det kan også omfatte, at den dømte ikke må komme i hjem, hvor der bor børn, ikke må arbejde med børn og heller ikke må havde børn i sit eget hjem.

 

Kilde: Rigspolitiet

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her