Det flyder med vandmænd: Undrer du dig også over hvorfor?

I øjeblikket oplever mange, at de må dele badevandet med et hav af vandmænd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ved havnen i Aarhus har man fornøjelsen af de store klumper af vandmænd i øjeblikket.

En rund, gelé-agtig og gennemsigtig klump.

Det er sådan en fætter, som rigtig mange møder i øjeblikket, når de tager sig en dukkert i vandet ved østkysten.

Hundredevis af vandmænd klumper sig nemlig sammen mange steder - men det helt normalt, og det skyldes især vindforholdene.

- Om vinteren ser vi ikke ret mange vandmænd - de kommer typisk frem i foråret. Især i maj, juni og juli vil vi typisk opleve rigtig mange, fortæller Lektor ved Institut for Biologi ved Aarhus Universitet, Peter Grønkjær.

Når overfladevandet, hvor vandmændene ligger, bliver presset mod øst af vinden, fører det vandmændene med sig.
Peter Grønkjær, Lektor, Institut for Biologi, Aarhus Universitet

- Der er ikke umiddelbart flere, end der plejer at være. Når det opleves som rigtig mange i øjeblikket, skyldes det primært, at vi har haft perioder med østenvind. Når overfladevandet, hvor vandmændene ligger, bliver presset mod øst af vinden, fører det altså vandmændene med sig.

Ifølge Peter Grønkjær er der mod de vestvendte kyster ikke ligeså mange vandmænd i øjeblikket.

Ufarlige badegæster

Selvom de er mange, så er vandmændene ufarlige. Du kan altså roligt tage en dukkert i selskab med de gele-agtige klumper.

- Der er ingen farer ved den almindelige vandmand. De mange vandmænd har primært negative konsekvenser for det æstetiske, eller hvis man må bade med dem, fortæller Lektor ved Institut for Biologi ved Aarhus Universitet, Peter Grønkjær.

Det kan dog få konsekvenser på sigt, hvis for mange vandmænd klumper sammen.

- Vandmænd har en vigtig rolle i økosystemet, og man kan være bange for, at hvis der kommer for mange, så kan det gå udover det. Men det er der er ingen fare for i øjeblikket, fortæller Peter Grønkjær.

Vandmandens gelé-agtige konsistens skyldes, at den indeholder 98 procent vand.

Pas på brandmænd

Selvom den almindelige vandmand, også kaldet en øre-gople, er helt ufarlig, skal man alligevel holde øje med dens bror, brandmanden.

- Det er den røde brandmand, man skal holde sig fra. Brandmænd er brun-røde i farven, og farven er meget tydelig. Hvis farven ikke er det, så er det højst sandsynligt en almindelig vandmand, forklarer Lektor ved Institut for Biologi ved Aarhus Universitet, Peter Grønkjær.

Omkring Aarhusbugten vil man kunne opleve de mange vandmænd gennem hele sommeren og ind i september.
Peter Grønkjær, Lektor, Institut for Biologi, Aarhus Universitet

Bliver man ramt af en brandmand, er det dog ikke nødvendigvis farligt.

- Det er gift, der bliver skudt ind i huden, og det reagerer man på. Det svier, men det aftager i løbet af et døgns tid, medmindre man er blevet ramt af rigtig mange, fortæller Peter Grønkjær.

Brandmændene er mere typiske senere på sæsonen, men vi må hellere vænne os til at bade med de gennemsigtige, gelé-gæster lidt endnu.

- Omkring Aarhusbugten vil man kunne opleve de mange vandmænd gennem hele sommeren og ind i september. Men får vi perioder med vestenvind, så vil de blive blæst væk igen, og så vil vi sandsynligvis ikke se de store mængder, fortæller Peter Grønkjær.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her