Familie i chok: Skak måtte aflives efter skud med hagl

En kat i Lystrup blev tirsdag skudt af hagl - det er ifølge dens ejer ikke første gang, at et dyr er blevet skudt i nabolaget

En gispende kat, der kastede op og lå bomstille krøllet sammen på gulvet. 

Det var det frygtelige syn, som mødte familien Obel fra Lystrup ved Aarhus, da de tirsdag eftermiddag kom hjem fra skole og arbejde. 

Deres 15 måneder gamle kat Skak var i store smerter og måtte hurtigt på dyrehospitalet, fortæller ejer Brian Hørup Obel til TV 2 | ØSTJYLLAND, som ikke selv hjemme på det tidspunkt, men som senere blev kaldt hjem.

Katten blev bragt til det nærmeste dyrehospital, hvor et røntgenbillede viste, at et hagl var gået igennem dens pels og videre ind i organerne. 

- Vi fik at vide, at der ikke var noget at stille op, fordi den havde så alvorlige indre blødninger, så vi var nødt til at aflive den, siger Brian Hørup Obel. 

Det var Brian Hørup Obels kone og to børn der fandt katten lidende på gulvet i et af værelserne: 

- Børnene stod og græd og var megetchokerede. 

Hvem der har skudt Skak, og hvorfor han skulle skydes, har familien ingen svar på. Ifølge Brian Hørup Obel havde familien ikke tidligere fået klager fra naboer eller andre i området omkring Brombærhaven i Lystrup, hvor de bor:

- Det er skræmmende og synd for ham. Tænk, at nogen synes det er sjovt at skyde en kat. Man skyder jo heller ikke en fugl der lander i ens have eller børn der laver løjer til nytår, siger han og uddyber, at han har hørt lignende historier fra området, hvor to katte og en hund tidligere er blevet ramt af hagl. 

Katten Skat var af racen norsk skovkat og havde en kattelem, så han kunne strejfe omkring i nabolaget. Dyr må ifølge mark- og vejfredsloven ikke at befinde sig på en anden mands grund uden tilladelse. Før 1. juli 2014 var det lovligt at skyde dyr, som befandt sig på ens grund, hvis en række betingelser var opfyldt - blandt andet at ejeren var blevet advaret. 

Nogen vil måske mene, at I bare kunne holde jeres kat væk fra andre folks grunde?

- Det har du helt ret i. Vi kunne bare styre vores kat, men det er ikke så let. Det er dens natur at strejfe rundt og lede efter døde fugleunger og mus. 

Skyderiet af katten er nu meldt til Østjyllands Politi. Det er formentlig fundet sted i tidsrummet 11.00 til 16.30 tirsdag.

Stemningen i familien er i dag af naturlige årsager trykket. 

Familien Obel har endnu en kat, broderen til Skak, som også er en udekat. På trods af skyderiet vil familien ikke holde den indenfor.

- Det kan vi ikke. Det er heller ikke løsningen på det. Én ting er, hvis man ikke kan lide katte, men man kan ikke retfærdiggøre at skyde en kat, siger Brian Hørup Obel. 

På Nordre Dyrehospital Lystrup, hvor Skak blev behandlet og efterfølgende aflivet, er man også rystede over skyderiet. Dyrlæge Jacob Andersen var til stede tirsdag og tilså katten sammen med sin kollega.

- Vi har set det før, at dyr er blevet ramt af hagl. Nogen har gået med det i længere tid, mens andre ikke har, siger Jacob Andersen.

Dyrehospitalet behandlede for nogle år siden blandt andet en kat, som blev ramt i øjet af et hagl og måtte have opereret øjet ud. 

Brian Hørup Olsens datter delte tirsdag et opslag i en lokal gruppe på Facebook i håbet om at få hjælp til at opklare, hvem der har skudt katten Skak:

 

 

20201031-132216-L-1920x1277we

Her er de fem nye danske risikoniveauer for coronavirus

Royal Denmark 01

19-årige fra Grenaa åbner online tøjsalg midt i coronatiden

68831D8A-B906-4C15-B772-C7684ACCB70B

Private firmaer tester for corona på 15 minutter

efterårsvejr

Trods skyer og morgentåge får vi en hæderlig afslutning på oktober

Magnus Heunicke

Regeringen klar med nyt corona-varslingssystem

def_thumb,50_percent

Forældre-forkælelse: Her kan mor se teater, mens barnet bliver passet