Flemming mistede sin kone – fik uvurderlig hjælp
Flemming Kjer fra Aarhus mistede meget pludseligt sin kone i april, men den frivillige hjælp han fik, var med til at hjælpe ham igennem den svære tid.
Den 22. april mistede Flemming Kjer sin hustru gennem 17 år, 55-årige Jane Dalsgaard Kjer.
Klokken 19 en forårsaften tog Jane sig pludseligt til halsen i smerter, og Flemming Kjer ringede til alarmcentralen.
Hun blev hastet på sygehuset, og Flemming Kjer pakkede en taske med hendes tøj i forventningen om, at hun måske skulle være der et par dage for så at komme hjem.
Men syv timer senere, klokken to om natten, gik Jane Dalsgaard Kjer bort.
Det uventede dødsfald var forårsaget af en rift i hovedpulsåren, og tilbage stod Flemming Kjer og hans 19-årige datter Sarah Dalsgaard Kjer i en tilstand af chok og enorm sorg.
- Jeg er selv stadig chokeret over, hvordan det skete og hvor hurtigt, det skete. Vi nåede ikke at sige farvel, fortæller Flemming Kjer.
Jane havde forhøjet blodtryk, og det var formentlig det, som var skyld i riften i hovedpulsåren.
- Jeg troede, jeg vidste, hvad det ville sige at være ked af det, men det her var noget helt andet. Det var så akut og voldsomt, og jeg var i chok og helt rundt på gulvet. Jeg evnede ingenting, fortæller Flemming Kjer.
Modtog kærlige måltider
Hverdagen faldt fra hinanden, og basale ting, såsom at lave mad, blev et uoverskueligt projekt for Flemming Kjer.
- Det var Jane, som stod for alt madlavning og madindkøb, sådan havde vi delt tilværelsen op. Så jeg var fuldstændig ude af trit og helt på bar bund, siger Flemming Kjer.
Det opfangede en af Janes tætte veninder, og hun meldte ham til Det Kærlige Måltid – en organisation, hvor frivillige laver måltider til familier ramt af akut livstruende sygdom eller traume.
- Min datter boede hjemme, da det skete, så jeg havde også et ansvar for hende. Det fjernede alle mine bekymringer om madlavning, og det var stort, siger Flemming Kjer.
De modtog kort efter fire måltider om ugen i fire uger.
Og de timer, som blev sparet på madlavning og indkøb, blev i stedet brugt på at håndtere sorgen.
- Det grusomme er jo, at du skal i gang med sorgen og det ubegribelige i, at du har mistet.
Det Kærlige Måltid
Det Kærlige Måltid laver måltider til familier i Aarhus og Aalborg Kommune som er ramt af akut livstruende sygdom eller traume eller hvor en forælder eller et barn er gået bort.
Ordningen forløber otte eller fire uger ad gangen, og man får fire måltider om ugen leveret til døren af et frivilligt bud.
Måltiderne laves fra bunden af unge frivillige i alderen 15 til 25 år med vejledning fra professionelle køkkenledere.
Det er en nonprofit organisation.
Man skal selv ansøge om at få ordningen.
Kilde: Det Kærlige Måltid
For Flemming Kjer hjalp de færdigtilberedte måltider ikke kun med at fylde maven op.
- Man er jo blind af sorg og kan knapt nok se ud af øjnene for tårer, så det, at der kommer nogen og ringer på og leverer måltider, det er jo en håndsrækning. Du føler, du står alene med det hele, og så kommer der nogle kærlige bude, og så står du ikke alene på den front.
- Min kone lavede mad med kærlighed til os, det var en af hendes mange fantastiske måder at vise omsorg. Så man kan jo godt sige, at mad er kærlighed, siger Flemming Kjer.
Hjælper i en svær situation
Charlotte Thyberg, som er stifter og direktør af Det Kærlige Måltid, er glad for, at hjælpen har haft så stor betydning.
- Jeg bliver dybt rørt. Jeg er virkelig taknemlig for at høre, at det har gjort den forskel.
Det Kærlige Måltid er en nonprofit organisation, og det er unge frivillige i alderen 15 til 25 år, der laver måltiderne.
- Vi går ind og hjælper dem i den svære situation, de er i, så de ikke skal bruge kræfter på at købe ind og lave måltider i en periode, hvor der er meget andet at tænke på, siger Charlotte Thyberg.
Ifølge hende skal man ikke undervurdere et godt måltid.
- Det er vigtigt, at familiemedlemmerne får noget god, nærende mad i den svære situation, de er kommet i - at man kan sætte sig omkring et bord og nyde et måltid og have en god dialog sammen, det er jo det vigtige i en familie, siger Charlotte Thyberg.
Har meldt sig som frivillig
Flemming Kjer har været så taknemlig for hjælpen, at han nu har meldt sig som frivilligt bud.
- Jeg har haft tid til at spekulere og tænke processen igennem, og i den sammenhæng er den følelse dukket op, at jeg er nødt til at give tilbage.
Han har valgt at dele sin historie, fordi han gerne vil sætte fokus på, at der er hjælp at hente, hvis man som familie bliver ramt af sygdom eller dødsfald.
- Der er mange forskellige initiativer med gode folk, der vil hjælpe.
- Du har følelserne uden på tøjet, når du er ramt af alvorlig sygdom eller dødsfald, så du trænger virkelig til omsorg, siger Flemming Kjer.
Lever med sorgen
Flemming Kjer og hans datter er netop flyttet i en lejlighed i Generationernes Hus, som er et boligprojekt i Aarhus, hvor man bor under samme tag med mennesker i forskellige livssituationer og aldre.
Her skal Flemming Kjer og hans datter dele hverdagen - og måltiderne - med de andre beboere.
Og det var en glædelig nyhed, at han fik lejligheden, for han var ellers langt nede på ventelisten.
- Det føles næsten som om, at Jane har haft en finger med i spillet, siger Flemming Kjer.
Men sorgen flytter også med, og det vil den altid gøre.
- Det er den sorg, vi nu lever i og skal bruge resten af livet på at finde en måde at være i, siger Flemming Kjer.
Han ser frem til at bringe kærlige måltider ud fra november og forhåbentlig give noget af den glæde tilbage, som han selv fik af måltiderne.