Forvirring om coronaregler: - Hvornår er vi for mange?
Søndag roser politiet østjyderne for at være gode til at holde afstand og mødes andre steder end der, hvor alle andre mødes. Men noget tyder på, at der er forvirring omkring forsamlingsforbuddet.
Der har de seneste dage været stort fokus på for store forsamlinger i parker, ved strande og grønne områder. Andre steder i landet har politiet sågar været nødt til at udstede opholdsforbud.
Indtil videre er Østjylland gået fri, men politiet holder stadig et skarpt øje med os.
Søndag melder politiet i Østjylland om langt færre problemer med folk, der har forsamlet sig for tæt og for mange.
- Jeg synes faktisk, at østjyderne gør det rigtig godt. Vores oplevelse er, at folk rigtig gerne vil efterleve retningslinjerne. I de tilfælde hvor vi er ude og påtale det, er det lidt uforvarende, at man er kommet til at bringe sig i den situation, eller at der sket en sammenstimling, som gør at: ’Hov, der kom jeg for tæt på andre mennesker,’ siger Marian Thomsen, fungerende politidirektør hos Østjyllands Politi.
Om det er politiets skiltning eller søndagens lidt mere grå vejr, der har holdt folk væk fra de steder som politiet har udpeget som ’hotspots’, ved politiet endnu ikke.
Noget tyder på at reglerne ikke er helt klare
Ved siden af patruljeringen får politiet dagligt henvendelser fra borgere, som fortæller om alt for mange mennesker samlet på alt for lidt plads. Henvendelser som fører til, at politiet ofte må konstatere, at der ikke er noget at komme efter.
Noget kunne altså tyde på, at reglerne ikke er helt klare – og det skaber forvirring. Sådan oplever tre studerende, som TV2 Østjylland mødte i Mølleparken i Aarhus i dag, det også.
De opsøgte selv politiet, da de patruljerede i parken for at høre, om det var i orden, at de stod på skateboard sammen i parken:
- Jeg er forvirret. Jeg ved ikke, hvad jeg må. Så da betjentene kom her ned i dag, spurgte vi dem også, om det er okay, at vi kører rundt. Jeg synes, forsamlingsloven er svær at fortolke. Vi ved ikke, om det betyder ti mennesker svarende til et areal på hele Mølleparken eller svarende til en daglig stue, siger Søren Aggeboe.
- Jeg tror, det er rimeligt svært at skelne mellem, hvor mange der er for mange, og hvornår man sidder for tæt, og så tror jeg måske også, at folk er nået dertil, hvor de måske er lidt ligeglade, siger Andreas Wind.
- Jeg synes, at folk var gode til at tage det til sig til at starte med. Der synes jeg, at folk udviste stor respekt for de restriktioner, der ligesom blev fremsat. Men jeg synes, at udviklingen har gået den anden vej igen, siger Jacob Tønder.
Brug din sunde fornuft
Ifølge Marian Thomsen, fungerende politidirektør ved Østjyllands Politi, bunder forvirringen formentligt i, at der tales om to scenarier:
- Det ene scenarie er det, jeg tror, vi alle sammen er klar over: At vi som individuel gruppe ikke må forsamles mere end ti i det offentlige rum, hvis det udgør en ekstra øget smitterisiko. Det tror jeg, at de fleste kan arbejde med, og det er også det, vi ser.
- Det, der så kan forvirre, er, at vi engang imellem ser flere individuelle grupper, der stimler sammen på for lidt plads. I det store billede udgør det en samlet smitterisiko. Så den enkelte gruppe er for så vidt inden for reglerne, men fordi der er for mange grupper på for lidt plads – så udgør det en uforsvarlig omgang med hinanden, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Er man forvirret handler det om, at bruge sin sunde fornuft:
- Det handler ikke kun om afstanden mellem mit og dit tæppe. Det handler også om, hvor meget vi bevæger os rundt mellem grupperne. Jeg synes, man skal reagere der, hvor man synes, at ens grænser bliver overskredet. Hvis man er i tvivl, så skal man søge et andet sted hen, siger Marian Thomsen.
Trods begyndende sløs, uklare regler, daglige patruljeringer og et smukt aprilvejr er der indtil videre kun udstedt to bøder i Østjylland. En bøde for at bryde forsamlingsforbuddet løber op i 2.500 kroner.
Om forsamlingsforbuddet
- Der er indført midlertidigt forbud mod at afholde eller deltage i arrangementer, begivenheder, aktiviteter e.l., hvor flere end 10 personer er samlet. Forbuddet gælder både indendørs og udendørs og omfatter både offentlige og private arrangementer, begivenheder m.v.
- Forbuddet hindrer ikke, at flere end 10 personer på sædvanlig vis er til stede og bevæger sig rundt fx i en butik, et supermarked, en lufthavn eller på en togstation. Tilsvarende gælder, at almindelig brug af kollektive transportmidler (tog, busser, fly, færger m.v.) og almindelig tilstedeværelse på en arbejdsplads ikke er omfattet. Forbuddet finder heller ikke anvendelse, hvis der er tale om en forsamling med et politisk eller andet meningsbefordrende øjemed, herunder demonstrationer eller politiske møder.
- Forbuddet gælder ikke i private hjem. Der opfordres dog kraftigt til at aflyse planlagte private sammenkomster m.v. med flere end 10 personer, generelt begrænse deltagerantallet mest muligt og følge de generelle anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om hygiejne, om at holde behørig afstand og om hensigtsmæssig adfærd i øvrigt.
- Politiet får herudover mulighed for på offentligt tilgængelige steder at gribe ind, hvis flere end 10 personer befinder sig på samme sted på en måde, der udgør en særlig fare for smitte med coronavirus/COVID-19. Politiets skønsudøvelse vil ske under hensyntagen til sundhedsmyndighedernes generelle anbefalinger om at nedbringe antallet af sociale kontakter og holde behørig afstand.
Kilde: Rigspolitiet