Handicappede blev lovet millioner: Nu får de ikke en øre
Trods løfter om en akutløsning for de voksne handicappede i Aarhus Kommune er forhandlingerne torsdag faldet til jorden, og pengekassen er klappet i.
Der kommer ingen akutmillioner til de voksne handicappede i Aarhus Kommune.
Det er resultatet af et møde torsdag eftermiddag blandt forligspartierne bag kommunens budgetaftale for 2021.
- Jeg er meget frustreret og skuffet over, at nogle partier lover et tiltrængt løft til socialområdet, men når det kommer til stykket, vil de ikke være med til at finde finansieringen, siger Anders Winnerskjold, politisk ordfører for Socialdemokratiet i Aarhus.
TV2 ØSTJYLLAND har beskrevet, hvordan beboerne i Hus 5 i Bofællesskabet Elev gang på gang har følt sig svigtet af det skiftende personale og Aarhus Kommune, der har ladt stå til.
Beboerne i huset er svært handicappede og har brug for kompetent personale, der forstår dem og deres evner.
Kritikken mod Borgercenter Nord, der står for blandt andet Bofællesskabet Elev, mundede blandt andet ud i, at Socialtilsyn Midt truede med en lukning af centeret.
Forud for torsdagens møde i budgetforligskredsen var flere partier positivt stemt for et akutløft til voksenhandicap-området. Blandt andre havde SF foreslået, at der blev afsat 20-25 millioner kroner til at sikre ordnede forhold.
- Man har lovet noget til pårørende, beboere og medarbejder, men når det kommer til stykket, vil man ikke levere, siger Anders Winnerskjold (S) og fortsætter:
- Pengene skal komme et sted fra, og i Socialdemokratiet synes vi, at alle magistrats-afdelinger i Aarhus skal bidrage, men det var der ikke enighed om. De andre partier ville ikke være med til at omprioritere og give midler til et område under pres, og det er vi ret kede af.
Hvad gør I så nu?
- Vores ønske er at gå til budgetforhandlingerne og styrke socialområdet. Vi ville gerne have haft et løft nu og her, men det var der ikke villighed til. Så håber vi, at partierne til september vil handle på det, de siger, i stedet for at komme med tomme løfter, som vi så i dag, afslutter Anders Winnerskjold.
Foreslog 20-25 millioner
TV2 ØSTJYLLAND har forholdt sagen for Liv Gro Jensen, SF's forperson for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune.
I havde inden de her forhandlinger lagt op til et løft på 20-25 millioner. Hvorfor gik I ud med så højt et beløb, når I ikke var villige til at levere på det?
- Vi var villige til at give et akut løft, som rent faktisk kunne løfte bostederne i den her situation. Vi forsøgte at nå til enighed om et lavere beløb, som stadig ville give et økonomisk løft, men der var ikke enighed om finansieringen. Det var ikke os, der stod på bagbenene i sidste ende, siger Liv Gro Jensen.
Hvorfor har I sat beboere og pårørende et økonomisk løft i udsigt, når I så ikke leverer på det, når det kommer til stykket?
- Vi gjorde vores bedste og havde de rette hensigter i forhold til, at der er et reelt behov. Det kræver et samlet hold at finde så mange millioner, og det kræver en samlet indsats, som vi desværre ikke kunne få etableret. Det er jeg rigtigt træt af. Vi havde håbet, at KL-forhandlingerne med regeringen ville give et løft, men det lykkedes ikke, og derfor bliver det her et hovedkrav for os til efterårets budgetforhandlinger.
DF: Ældre måtte ikke betale regningen
Der var forskellige interesser i forhandlingslokalet, og Dansk Folkeparti kunne ikke se sig selv i aftalen, hvis det betød, at ældreområdet også skulle af med midler.
Er det ikke fair, at alle kasser bidrager, når man står med et akut problem på socialområdet?
- Jo, men det har vi også haft på ældreområdet. Vi står og kigger ind i kæmpe udfordringer fremover med den demografiske udvikling, og jeg synes ikke, man skal tage penge fra et område, der stadig har akut brug for pengene for at give til et andet, siger Jakob Søgaard Clausen, førstesuppleant til byrådet for Dansk Folkeparti og partiets repræsentant ved forhandlingerne torsdag.
Burde I ikke tage et større ansvar for kommunens bedste?
- Jo, og det ville vi også gerne, men vi synes, de andre områder skulle bidrage. Bare ikke ældreområdet.
Handler det her om, at det er en DF-rådmand på ældreområdet?
- Nej, det handler om, at det for Dansk Folkeparti er vigtigt med en ordentlig ældrepleje, og derfor kan vi ikke stå på mål for at tage pengene fra ældreområdet.
Hvad gør I så for at løse det akutte problem?
- Eftersom der ikke var enighed i forligskredsen, så må vi tage den til budgetforhandlingerne. Og det er jo problematisk, men jeg synes, de andre partier spændte ben for det. Jeg synes også, at rådmanden burde kigge indad og forsøge at finde midlerne selv.
Vil I være med til at løfte socialområdet til budgetforhandlingerne?
- Ja, det vil vi gerne. Det er også et velfærdsområde, vi skal prioritere, og det bliver sammen med ældreområdet et væsentligt punkt for os, siger Jakob Søgaard Clausen.
Som følge af dagens kuldsejlede forhandlinger er opgaven med at sikre ordnede forhold på voksenhandicapområdet skudt til hjørne til efterårets budgetforhandlinger. Et eventuelt løft vil i så fald først effektueres fra 2022.
Kan ikke vente til efteråret
Gert Bjerregaard, der er gruppeformand for Venstre og medlem af Social- og Beskæftigelseudvalget i Aarhus Kommune, mener dog ikke, at man kan vente helt til efteråret med at finde pengene.
- Voksenhandicap og vores bosteder styrtbløder. Om der mangler 25- eller 30 milloner nu og her, ved vi ikke, men i Venstres optik bør det være muligt at at finde 30 millioner på et budget på over 20 milliarder, skriver han til TV2 ØSTJYLLAND torsdag aften ovenpå forhandlingerne.
Han mener, at pengene bør tages fra beholdningen.
- Kan rådmand Kristian Würtz (S) ikke selv finde pengene, så foreslår Venstre, at pengene tages fra kassen, så må vi dække det ind ved budgetforhandlingerne i september 2021, skriver han.