I USA har de bandlyst dem: Aarhus overvåges af 287 kameraer fra kinesisk firma

Kinesiske overvågningskameraer hænger over alt i samfundet, men udgør de en fare? Det vil Aarhus Kommune gerne vide.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Det er ikke svært at finde Hikvisions kameraer i bybilledet.

Kan man stole på, at det kun er de rigtige, der kan kigge med på overvågningskameraer?

Det spørgsmål bliver stillet i Aarhus Kommune netop nu.

Årsagen er, at 287 kameraer fra kinesiske Hikvision hænger i Aarhus - og endnu vigtigere - at producenten lige er røget på den sorte liste i USA.

De amerikanske myndigheder mistænker nemlig, at firmaets produkter kan bruges til at udføre spionage.

Hikvision er delvist ejet af den kinesiske stat, og flere frygter, at supermagten bruger firmaets kameraer til at høste data og kigge over skulderen på nationer over hele kloden.

Så sent som i maj afslørede den italienske tv-station RAI, at kameraer fra netop Hikvision sender data til statsejede IP-adresser i Kina.

Udover de 287 kameraer fra Hikvision er der yderligere 439 kameraer fra andre kinesiske producenter i bybilledet i Aarhus Kommune.

Grafik: Ud af 1.646 overvågningskameraer på offentligt bygninger i Aarhus er 726 af dem fra Kina.

Har bedt om risikovurdering

Aarhus Kommune har spurgt Center for Cybersikkerhed om hjælp til at vurdere risikoen ved kameraerne, men herfra har man ikke fået et klart svar.

Centeret skriver i sit svar, at man hverken kan be- eller afkræfte, om kameraerne udgør en trussel.

Derudover tilføjer de, at de "fortsat vurderer, at truslen fra cyberspionage mod Danmark er meget høj. Det er en vedvarende trussel, der især er rettet mod danske myndigheder, som arbejder med udenrigs- og sikkerhedspolitik, samt virksomheder, der besidder en viden, som andre stater har interesse i."

VIDEO: Kameraerne fra Hikvision kan blandt andet findes på Dokk1.

Dermed er bolden tilbage på Aarhus Kommune banehalvdel, og her er næstformanden i teknisk udvalg, Steen Bording Andersen (S), varsom med at skulle skifte de kinesiske kameraer ud på kommunens ejendomme.

- Vi skal være opmærksomme. Der kan ske rigtig meget overførsel, som vi har set det på privat computere og på nettet, så selvfølgelig skal vi være så sikre som muligt.

- Vi skal bare lige have in mente, at skal vi skifte 800 kameraer ud - altså næsten halvdelen af vores kameraer - så koster det altså ret mange penge, siger Steen Bording Andersen.

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få en kommentar fra Hikvision, men det har ikke været muligt. Firmaet har dog tidligere benægtet, at deres kameraer bruges til spionage.

Venstre: - Vi kommer til at følge det til dørs

Ifølge Almaz Mengesha, der sidder i Teknisk Udvalg for Venstre i Aarhus, finder partiet det bekymrende, hvis nogle af kommunens kameraer samler information, som kan misbruges i andre lande.

- Alle skal sikres deres bevægelsesfrihed, og i Venstre kommer vi til at følge den her helt til dørs. Vi kommer til at indgå i en dialog med både politiet, men også borgmesteren for at høre, hvilke planer han har for at sikre, at alle aarhusianere kan bevæge sig frit i vores kommune, siger Almaz Mengesha (V).

Også i Folketinget er der øjne på problematikken.

Ifølge udenrigspolitisk ordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen, er selve muligheden for misbrug fra de kinesiske myndigheder nok til at kameraerne bør afskaffes.

- Der er ingen grund til, at så følsomme data kommer over til Kina. Kina, som er en potentiel modpart på en lang række områder, skal selvfølgelig ikke have adgang til det her, siger Michael Aastrup Jensen.

Hvad er det helt konkret, du er bekymret for, kan ske?

Vi ved jo desværre, at Kina helt generelt har opjusteret deres spionage overalt i verden, heriblandt i Danmark. De har kæmpestore databaser, hvor de samler alt deres data, som de eventuelt kan bruge. Og der siger jeg, at der er ingen grund til, at vi hjælper dem med deres spionage, siger udenrigspolitisk ordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen.

VIDEO: Se hele interviewet med Michael Aastrup Jensen om de kinesiske kameraer.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her