Klar til udendørs aflevering? Nu indfører skoler og børnehaver coronatiltag

Udendørs aflevering af børnene og adskillelse mellem børnehavestuer og skoleklasser bliver realiteten, når Aarhus Kommune fra i dag indfører coronatiltag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
(Arkivfoto) Aflevering udendørs i børnehaven er blandt anbefalingerne, Aarhus Kommune indfører for at få sat prop i coronasmitten i kommunen. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Tirsdag passerede Aarhus Kommune den såkaldte incidensgrænse på 400 smittetilfælde med corona pr. 100.000 indbyggere. Helt præcis blev incidenstallet opgjort til 401.

Det betyder, at kommunen i dag skrider til handling.

Til TV2 ØSTJYLLAND oplyser Martin Østergaard Christensen, direktør for Børn og Unge, onsdag morgen, at der er en række krav til børne- og ungeområdet som følge af incidenstallet.

- Og dem implementerer vi selvfølgelig. Der er teamsmøder i dag med alle skoleledere og dagtilbudsledere, hvor vi forklarer, hvilke handlinger der skal og kan foretages, skriver Martin Østergaard Christensen onsdag morgen i en sms.

Op ad formiddagen bekræfter May-Britt Kullberg, chef for Sundhed og Trivsel, Børn og Unge, at det er hele pakken af coronaanbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, som bliver indført.

 - Vi tager jo de skærpede tiltag, som Sundhedsstyrelsen har sendt til os. Dem prøver vi at imødekommende. Vi skal gøre det, vi kan, siger May-Britt Kullberg og fortsætter:

- Vi håber, at vi kommer gennem vinteren uden for meget smitte, og at vi med tiltagene kan hjælpe med at holde smitten nede.

Aflevering ved lågen

I forhold til, hvilke tiltag, der bliver tale om, henviser børn- og ungedirektøren til de officielle anbefalinger fra Nationalt Kommunikationspartnerskab, de danske myndigheders fælles kommunikationsindsats i forbindelse med covid-19.

Anbefalingerne er oplistet på coronasmitte.dk, og her indgår blandt andet en opfordring til, at daginstitutionsbørn så vidt muligt afleveres og afhentes udendørs, ligesom børnene helst kun skal opholde sig på egen stue og ikke blandes med børn fra andre stuer.

Det betyder altså, at på en dag, hvor sneen daler i Østjylland, kan forældrene fra i morgen eller snarest, når institutionerne er klar til det, se frem til at skulle aflevere deres børnene udenfor. 

- Der er rigtig meget af det her, som skolerne og daginstitutionerne også gjorde sidste år, men det er klart, at sidste år havde de længere tid til at forberede sig. Nu er det kommet lidt hurtigere, siger May-Britt Kullberg, der onsdag har travlt med at vejlede skole- og institutionslederne i, hvordan anbefalingerne omsættes i praksis.

På samme måde skal både undervisning og frikvarter i skolerne gerne foregå inden for de faste stamklasser, og i SFO'er skal børnene også helst være samlet i faste grupper.

Skoler ringer og spørger, om de skal aflyse, og det skal de jo.
May-Britt Kullberg, chef for Sundhed og Trivsel, Aarhus Kommune

Der er dog enkelte undtagelser, forklarer sundhedschefen.

- Har vi valghold på udskolingen, må ikke skille dem ad, hvis vi ikke kan det i forhold til at gennemføre undervisningen.

Anbefalinger til tiltag ved høj lokal smitte

På tværs af nedenstående områder

Opfordring om skærpet fokus på at efterleve Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger og vejledninger om forebyggelse og håndtering af smittespredning af COVID-19.

Dagtilbud mv.

Opfordring om, at dagtilbud indendørs tilrettelægges, så børnene så vidt muligt holder sig inden for egen stue eller tilsvarende gruppeinddeling

Opfordring om, at aflevering og afhentning af børn foregår udendørs, hvis muligt.

Grundskoler, herunder SFO og fritidstilbud

Opfordring om, at undervisning så vidt muligt foregår i stamklasser i det omfang, det er foreneligt med almindelig undervisning.

Opfordring om, at aktiviteter i SFO og fritidstilbud organiseres, så børnene så vidt muligt er i faste grupper af børn og pædagogisk personale.

Opfordring til to ugentlige test for medarbejdere og elever fra og med 1. klasse i grundskolen, der ikke er vaccinerede eller tidligere smittede inden for de seneste 6 måneder.

Opfordring til så vidt muligt at opdele elever klassevist i frikvarterer og pauser.

Opfordring til, at aflyse større sociale arrangementer på tværs af klasser. Sociale arrangementer med primært socialt formål såsom klassefester, fødselsdag og fælles morgenmad bør holdes inden for stamklassen.

Opfordring til, at holde afstand blandt medarbejdere, forældre m.fl. Afstandsanbefalingen omfatter ikke elever og imellem elever og medarbejdere.

Efterskoler, frie fagskoler og kostafdelinger på fri- og privatskoler

Opfordring til to ugentlige test for medarbejdere og elever fra og med 1. klasse i grundskolen, der ikke er vaccinerede eller tidligere smittede inden for de seneste 6 måneder.

For idræts- og foreningslivet mv.

Foreningsaktiviteter, træning, kampe, turneringsaktiviteter, stævner mv. kan fortsat gennemføres med øget fokus på smitteforebyggende foranstaltninger, herunder:

Opfordring til, at alle møder op omklædte. Opfordringen gælder dog ikke i svømmehaller og andre steder, hvor det ikke er foreneligt med aktiviteten.

Opfordring til så vidt muligt at afholde aktiviteter, herunder sociale arrangementer, inden for mindre og faste grupper/hold, hvor dette kan gøres som en naturlig del af aktiviteten.

Opfordring til så vidt muligt at aflevere og hente børn udendørs. Forældre og andre voksne opfordres endvidere til at holde afstand. Afstandsanbefalingen gælder ikke mellem udøvere, trænere samt mellem forældre og børn ved børn-voksenaktiviteter mv.

Kilde: www.coronasmitte.dk

Kram en klassekammerat

Desuden opfordrer myndighederne til at både ansatte og elever fra 1. klasse, som ikke er vaccineret eller smittet inden for de seneste seks måneder, testes to gange ugentligt. 

Sociale arrangementer bør også holdes inden for stamklasserne, ligesom ansatte og forældre og ansatte imellem bør holde afstand.

Det betyder også, at udsigten til julehygge på skolerne kommer under pres.

- Skoler ringer og spørger, om de skal aflyse, og det skal de jo. Det betyder for eksempel, at nogle har aflyst deres julemarkeder, fordi man ikke må holde sociale arrangementer på tværs af klasser, fortæller May-Britt Kullberg.

Børnene må dog gerne give hinanden en krammer, for afstandsanbefalingen gælder ikke for elever og mellem elever og ansatte, fremgår det af de officielle anbefalinger.

Der er 45 skoler og to specialskoler i Aarhus Kommune, og langt de fleste har også SFO-ordning, oplyser kommunen. Desuden er der 65 dagtilbud med i alt 322 afdelinger.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her