Kristne føler sig ’gemt væk’ på gymnasier: - Det hører til i kirken, siger rektor

Kristne gymnasieelever vil gerne mødes om deres tro på skolen. Det er ikke tilladt på flere gymnasier, som har forbudt alle former for religionsudøvelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Kristne studerende skal lade Biblen ligge derhjemme på en række gymnasier i Aarhus.

- Fader vor, du som er i himlene!

Det er ord, man først siger, når man er kommet hjem fra skole. Det er i hvert fald tilfældet for en række kristne gymnasieelever i Aarhus.

Flere gymnasier har forbud mod alle former for religionsudøvelse og religiøs forkyndelse på skolens matrikel.

Victoria Langagergaard går i 3.g på Aarhus Katedralskole. Hun er kristen og medlem af Kristeligt Forbund for Studerende, KFS, og hun vil gerne have lov til at mødes med andre kristne på skolen.

Men det har ikke været tilladt i den tid, hun har gået på Aarhus Katedralskole.

- Det er ærgerligt, at vi ikke må mødes. Det er et rart fællesskab, hvor man kan tale med ligesindede, og alle er velkomne, siger Victoria Langagergaard til TV2 Østjylland. 

TV2 Østjylland har forsøgt at få en begrundelse for gymnasiets regler om religionsudøvelse fra Aarhus Katedralskoles rektor, Lone Ejbye Mikkelsen, men det er ikke lykkedes. 

Bange for bortvisning

En tidligere elev fra Aarhus Akademi, der af hensyn til sine fremtidige uddannelsesmuligheder ønsker at være anonym, var selv med til at starte et kristent fællesskab på sin skole. Det var selvom, det ikke var tilladt at udøve sin religion på skolen.

Eleven fortæller, at de havde spurgt rektor om lov til at holde en indsamling til Mødrehjælpen til jul. Her var svaret nej, og de fik at vide, at det kunne være bortvisningsgrund.

- Jeg var meget bange for, at jeg blev bortvist, siger eleven.

Mette Jespersen er rektor på Aarhus Akademi, og hun kan ikke gå ind i konkrete elevsager og dermed hverken be-eller afkræfte ovenstående episode. 

Hun understreger, at de ikke har haft nogen elever, der er blevet bortvist på grund af religion, og at det kun sker i yderste konsekvens.

- Vi kan ikke have forkyndende elementer. Alle - uanset religiøse overbevisninger - skal føle sig velkomne på skolen, og ingen skal føle sig påduttet noget af andre, siger Mette Jespersen.

Rektoren fortæller, at man må have lige præcis den religion, man vil. Man skal bare ikke praktisere den på skolen.

- Det er noget, der hører til i kirker, menighedshuse og så videre, siger Mette Jespersen til TV2 Østjylland.

Det siger reglerne:

Børne- og undervisningsministeriets vejledninger til gymnasierne siger, at det er muligt - hvis det anses for nødvendigt for at kunne skabe et godt undervisningsmiljø og god trivsel - at fastsætte et forbud mod, at eleverne udfører religiøse ritualer eller missionerer på institutionens område.

Formand rejser kritik

Anders Kildahl Keseler er Gymnasie- og studenterkonsulent for KFS Østjylland. Han er kritisk over for gymnasiernes forbud mod religionsudøvelse.

- Det er meget indskrænkende for eleverne, når de får at vide, at det er et privat anliggende. De unge vil gerne mødes og læse i Biblen og bede en bøn en gang imellem. De må gerne læse Aristoteles, men ikke Biblen i frikvartererne, siger Anders Kildahl Keseler.

Men hvorfor er det ikke nok, at der er religionsundervisning på gymnasiet?

- Eleverne skal have lov til at danne deres egen mening om tro. Ikke kun i undervisningen, men også i dagligdagen. De kristne elever vil for eksempel gerne dele kakao og en flyers ud i december måned, siger Anders Kildahl Keseler.

Jeg føler, at en del af mig ikke er velkommen
Victoria Langergaard, studerende, Aarhus Katedralskole

Victoria Langergaard fra Aarhus Katedralskole føler sig ikke fuldt accepteret.

- Jeg føler, at en del af mig ikke er velkommen, og at der er noget, der skal gemmes væk, siger Victoria Langagergaard.

Men hvad tænker du om argumentet med, at man vil holde religion ude af skolen, så ingen føler sig påtvunget noget?

- Jeg kan godt se, at man kan være skeptisk overfor vores møder, hvis man gerne vil have et neutralt læringsrum. Men jeg synes, det er et tab for gymnasieeleverne, at vi ikke kan snakke om tro, siger Victoria Langagergaard.

Mere åben tilgang

På Silkeborg Gymnasium har man valgt en anderledes formulering omkring religionsudøvelse. Her er det forkyndelse og fællesbøn, der ikke må finde sted.

Det fortæller vicerektor Brian Krog Christensen.

- Der må ikke foregå fællesbøn. Men ligesom eleverne kan mødes og snakke om klima eller politik, så må de også gerne mødes og læse i Biblen, siger Brian Krog Christensen.

Rektor på Aarhus Akademi, Mette Jespersen, forestiller sig ikke, at gymnasiet kommer til at ændre på deres regler for religionsudøvelse. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her