Nyplantede træer gemmer en hemmelighed, som kun kan ses fra luften

Nyplantede træer nord for Aarhus er placeret, så de fra luften til sammen danner omridset af et gigantisk træ. Træformationen skal skabe opmærksomhed om skovrejsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I videoen her kan du den nye skov fra oven.

Marker, veje, hustage. På en overflyvning af de nordlige aarhusianske forstæder er der normalt ikke noget, der for alvor springer i øjet.

Men det er der nu kommet. For 3000 træer er blevet plantet nær E45 ved Ølsted nord for Aarhus. I sig selv nok ikke så spektakulært, men så alligevel.

For træerne er nemlig ikke bare plantet på lige rækker langs en skovsti. Nej, de er nøje plottet ind i et mønster, som set fra luften former et gigantisk træ med tyk træstamme, otte grene og 30 blade.

I hvert af "bladene" er der plantet 100 træer, og det er ikke bare formen på den nye "skov", der er tænkt over, men også hvilke træsorter, der bliver plantet.

Undervisningsskov

I 12 af de 30 "blade" har Landsorganisationen Plant et Træ nemlig valgt kun at plante én sort, sådan at man får en flot og lærerig træsamling af Danmarks mest almindelige træer på ét sted. Derfor betegner Plant et Træ også skoven som en undervisningsskov.

- Det bliver et hands-on undervisningslokale under åben himmel, forklarer landsformand i Plant et Træ, Jens Døssing.

For når mange af samme type træ er samlet på ét sted, så bliver det nemt at se, hvordan træet adskiller sig fra træsorten i nabo-"bladet".

- Grupperingen af træerne gør skoven til et oplagt udflugtsmål for skoler, fordi eleverne i undervisningsskoven kan introduceres til de mest almindelige danske træer på meget kort tid, siger Jens Døssing.

Mekanikerbetalt

Den nye skov ved Lisbjerg skal ud over undervisning og rekreativ natur til lokalområdet også være med til at sikre grundvandsressourcerne mellem Søften og Lisbjerg.

Skoven er blevet til gennem et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Plant et Træ og mekanikerkæden Automester E+.

Sidstnævnte donerer et træ til Plant et Træ, hver gang deres kunder booker et serviceeftersyn online. Nu er det sket 3000 gange, og der var derfor råd til 3000 træer i den nye undervisningsskov ved Ølsted.

- Vi arbejder med biler – og biler er kendt for at udlede CO2. Vi er dog ikke herre over, hvilken type bil den enkelte forbruger køber, og hvor meget CO2 den udleder. Vi kan derimod hjælpe til med at nedbringe vo- res kunders CO2-aftryk ved at indgå i samarbejder som dette og plante træer, forklarer Tommy Stuckert, der er kædechef i AutoMester.

CO2-neutral kommune

Den nye undervisningsskov er den tiende, Plant et Træ opfører i Danmark, og det passer Aarhus Kommune ganske udmærket, at skoven netop skulle plantes her.

Kommunen har nemlig som mål at blive CO2-neutral i 2030. For at nå den målsætning vil man blandt andet fordoble kommunens skovareal til sammenlagt 8.000 hektar, inden næste årti begynder. Den nye skov fylder omtrent 1 hektar og er dermed kun en dråbe i vandet. Alligevel glæder rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek, sig.

- Skovrejsning er et afgørende parameter i vores CO2-målsætning. Derfor er jeg meget glad for samarbejdet med AutoMester E+. At skovens udformning så gør, at man lægger mærke til den, når man flyver over Aarhus, det er bare prikken over i’et, der understreger, at skov og træer er en stor og uundværlig del af vores kommune, siger han.

Disse træsorter vokser i den nye skov

  • Hyld

  • Naur

  • Vildæble

  • Solbær

  • Mirabel

  • Alm. hæg

  • Tørst

  • Fuglekirsebær

  • Slåen

  • Alm. røn

  • Stilkeg

  • Vild pære

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her