Overlæge deler vigtigt budskab: Vi har unge helt ned til 25 år i respirator

Det er falsk tryghed, hvis unge tror, at COVID-19 ikke også rammer dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der er fortrinsvis yngre mennesker i respirator på Aarhus Universitetshospital. Genrefoto. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Mange yngre danskere føler sig måske lidt skråsikre i forhold til de konsekvenser, det måtte have for dem, hvis de bliver ramt af coronavirus, COVID-19.

Det skal de lade være med, lyder det fra ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital i Skejby Lars Østergaard.

Det er således langt fra kun ældre og svækkede, der lige nu befinder sig på hospitalet i Aarhus på grund af coronavirus, COVID-19

- De patienter, vi nu har indlagt i respirator på intensivafdelingen er fortrinsvis raske, yngre eller midaldrende personer i alderen 25 til 70 år, siger Lars Østergaard.

Lars Østergaard er en af landets førende eksperter i forhold til coronavirus, COVID-19.

Alle kan blive ramt

I en video, som Aarhus Universitetshospital har delt på hospitalets facebookside, deler Lars Østergaard budskabet om, at vi alle skal holde afstand og huske at vaske hænder ofte.

- Ud over at tage hensyn til ældre og svage, er det en rigtig god idé at tage hensyn til dem, du i øvrigt har omkring dig, for alle kan få et alvorlig forløb af den her sygdom, siger han.

113 mennesker i Danmark er i skrivende stund i respirator med coronavirus, COVID-19. I alt er 499 mennesker indlagt på et hospital. 72 mennesker er døde.

Lars Jørgen Østergaard mener samtidig, at den tilgang, de danske myndigheder har haft til virussen, har haft en positiv effekt i forhold til at minimere spredningen af coronavirus, COVID-19.

Han peger på to ting, der har virket. Den ene er myndighedernes kontrol med de danskere, der rejste hjem fra andre lande efter rejseforbuddet og blev sat i karantæne.

Den anden store forskel er borgernes ændrede adfærd. Den kan faktisk måles og vejes, forklarer Lars Jørgen Østergaard.

- Andre sygdomme, der smitter ved tæt kontakt, ser vi næsten ikke nogen tilfælde af lige nu. Det drejer sig om influenza og såkaldt RS-virus hos børn, som er hyppige på denne tid af året, siger han til Ritzau.

Forsigtig optimist

Christian Wejse, der som forsker på Aarhus Universitet beskæftiger sig med global sundhed og infektionssygdomme, mener, at det går bedre end forventet herhjemme, når det gælder COVID-19.

Wejse har kigget på Sundhedsstyrelsens prognose i starten af udbruddet, og her forudsagde styrelsen - baseret på et estimat - at der på nuværende tidspunkt ville være cirka 225 mennesker i respirator.

- Der ligger vi væsentligt lavere. Det er for tidligt at fejre noget som helst, men jeg er forsigtig optimist. Jeg håber, at vi i løbet af en uges tid eller mere vil se en meget mere affladet kurve, siger Christian Wejse til Ritzau.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her