Stigende priser på materialer presser byggebranchen
Stigende priser på materialer giver problemer i byggebranchen, og det mærker de hos både entreprenører og arkitekter, der må tænke ud af boksen.
- Små 200.000 kroner.
Det er den ekstraregning, det koster Andersen Byggefirma at opføre et 180 kvadratmeter hus, vurderer indehaveren Kim Andersen.
De fleste har formentlig lagt mærke til, at man får færre skruer eller færre brædder for pengene, når der handles i det lokale byggemarked, end tilfældet var for år tilbage.
De stigende priser for byggematerialer, der er skudt i vejret på grund af coronapandemien og krigen i Ukraine, kan mærkes hos det aarhusianske arkitektfirma AART architects samt Andersen Byggefirma.
- Når vi tror, vi er sluppet for de værste prisstigninger, så kommer der bare nye. Alene i den her uge er jeg blevet ringet op tre gange, hvor vores leverandører varsler prisstigninger, siger Kim Andersen, der er indehaver af Andersen Byggefirma.
På trods af de daglige stigninger på byggematerialer, ønsker han ikke, det skal gå udover kunderne.
- Vi vil prøve at holde vores kunder skadesløse, men det tror jeg ikke, vi kan gøre hele vejen rundt. Der er mange firmaer, der vil blive nødt til at hæve prisen for at have en fornuftig forretning, siger Kim Andersen.
De mulige prisstigninger kan da også mærkes på antallet af kunder hos Andersen Byggefirma.
- Fra at telefonen ringede dagligt med nye kunder, så ringer den knap så meget nu.
Krigen er skyld i øgede priser
Ifølge Peter Nordheim fra Dansk Industri Byggeri skyldes prisstigningerne krigen i Ukraine.
- Lige nu betyder det meget stigende priser på masser af de råvarer, vi bruger. Det er stål, træ, isolering og stort set alle varer, der kommer prisstigninger på, siger han.
AART architects mærker i øjeblikket konsekvenserne af især prisstigningerne og de lange leveringstider på træ.
- Vi oplever selvfølgelig også, at de her markante prisstigninger og materialemangel har konsekvenser for vores kunder, siger Kathrine Hegner Stærmose, der er partner og arkitekt i AART architects.
Hun fortsætter:
- Cedertræ er noget af det, der har været svært at få fat i og været store prisstigninger på. Der kigger vi ind i nogle andre typer af træ. Men vi har også aluminium og stål, siger hun.
Det kan heller ikke undgås, at det kan ramme arkitektfirmaets kunder.
- Det betyder selvfølgelig, at man skal være klar på at omstille sig og være klar på at forandre de løsninger, man har tænkt fra start, siger hun.
Stigende priser kan mærkes kommunalt
TV2 ØSTJYLLAND kunne tirsdag fortælle, at de stigende priser også rammer kommunale anlægsprojekter.
Tilbage i 2019 blev borgerne i Solbjerg og Tranbjerg stillet en cykelsti mellem de to byer i udsigt.
Men et svar til en beboer i området om anlægget af cykelstien fra Aarhus Kommune har fået borgerne til at frygte for, om cykelstien nogensinde bliver etableret.
Aarhus Kommune skriver i svaret, at cykelstien sammen med andre projekter skal behandles i byrådet, idet det nuværende budget ikke rækker til de ønskede indsatser. Det betyder, at der enten skal findes flere penge eller findes billigere løsninger.
Det har chokeret Henrik Meilstrup, som er talsperson for borgerbevægelsen Sikker Cykelsti Solbjerg-Tranbjerg. Han er blandt dem, der frygter for cykelstien.
- Vi var blevet lovet den her løsning. Der er ikke noget at rafle om. Det er den, vi formelt fik godkendt fra rådmanden, siger han.
Rådmand garanterer cykelsti
Steen Stavnsbo (K), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, peger på, at de stigende priser er årsagen til, at cykelstien endnu ikke er ført ud i livet.
- De skal kunne regne med, at de får det, som de er blevet lovet, og det får de også. Det, vi taler om her, er tiden for, hvornår vi kan levere. Det er et spørgsmål om økonomi og øget leveringstid på materialer, siger han.
Så du vil gerne garantere borgerne i Solbjerg, at de får deres cykelsti?
- De får den cykelsti, og det bliver et spørgsmål om, hvornår de får den, for vi skal stadigvæk forvalte pengene bedst muligt i kommunen, siger han.
Har du en smertegrænse, hvor du mener, at alle de projekter, der er blevet vedtaget, skal være sat i gang eller gennemført inden et bestemt tidspunkt?
- Selvom forholdene nu er ekstreme på indkøbssiden, så er der intet, der tyder på, at prisstigningerne er noget, vi skal regne med for evigt og altid. Min forventning er, at vi forhåbentlig får løst krisen på et tidspunkt, og priserne vil stabilisere sig på et anden niveau, siger han.