Udviklingshæmmede samler skrald: - De ser det meningsfulde i at holde nærmiljøet rent

En gruppe borgere med psykisk udviklingshæmning samler skrald hver eneste måned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I mere end tre år har Miljøteamet hver måned snøret støvlerne og frivilligt gået ud for at samle affald i deres lokalområde. Foto: Privatfoto

- Der er jo gevinst hver gang!, siger en grinende Pedro da Palma.

Så begejstret kan man være for skrald. Eller rettere at indsamle skrald.

Det er nemlig det, Pedro da Palma gør med borgerne på Snåstrup Vestergård Boform i Harlev. Han er socialpædagog og aktivitetsmedarbejder på bostedet, hvor der bor borgere med psykisk udviklingshæmning.

Vi fantaserer om, hvordan et toilet, en indkøbsvogn eller et bilsæde lige er havnet på en rasteplads.
Pedro da Palma, socialpædagog og aktivitetsmedarbejder på bostedet

Hver eneste måned går han og flere af stedets beboere ud og samler skrald i deres lokalområde. Et projekt, der startede, efter de i foråret 2018 havde deltaget i Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.

- Da vi så, hvor meget vi kunne samle på to timer, spurgte nogle af beboerne, hvorfor vi ikke selv går ud og samler affald oftere. Det behøver man jo ikke kun gøre en gang om året.

- Det havde givet så meget mening for dem, at de gerne ville ud og gå nogle flere ture, fortæller Pedro da Palma, der med det samme hoppede på ideen og blev tovholder.

Miljøteamet kunne godt bruge nogle flere frivillige hænder. Foto: Privatfoto

Hvordan havner en toiletkumme i vejkanten?

Siden er der gået mere end tre år, hvor beboerne på Miljøteamet, som de har kaldt det, hver måned har snøret støvlerne og frivilligt gået ud for at samle affald i deres lokalområde i Harlev.

Seneste tur afslørede blandt andet en toiletkumme, som nogle havde efterladt i vejkanten.

Tidligere har gruppen også fundet en halvanden meter høj gasflaske og sågar et pengeskab uden låge.

- Der dukker nogle underlige ting op ind imellem. Det virker lidt tydeligt, at nogen ikke lige har villet køre på genbrugspladsen, siger Pedro da Palma.

Men hvad får beboerne så ud af deres frivillige arbejde?

- Udover at de kan se det meningsfulde i, at vi holder naturen og nærmiljøet rent, så afføder de henkastede effekter også sjove tanker, hvor vi fantaserer om, hvordan et toilet, en indkøbsvogn eller et bilsæde lige er havnet på en rasteplads, siger Pedro da Palma.

Miljøteamet finder rigtig meget skrald på deres ture ud i lokalområdet ved Harlev. Foto: Privatfoto

Hellere flere frivillige hænder end penge

Med på holdet er en lokal frivillig fra Harlev, og dem vil Miljøteamet gerne have flere af, lyder det fra Pedro da Palma.

- Jeg ville helt sikkert vælge flere frivillige hænder over økonomisk støtte. Vi har det udstyr, vi skal have, og min egen løn er jo betalt. Men vi vil rigtig gerne have, at flere går sammen med os.

For sit arbejde med Snåstrup Vestergårds Miljøteam modtog Pedro da Palma i december 2020 Aarhus Kommunes Klimakollega-pris. Den gives til en medarbejder i kommunen, der "gør en ekstra indsats for at tænke grøn omstilling sammen med kerneopgaverne".

Pedro da Palmas klimakollega-pris. Foto: Privatfoto

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her