Ukrainske børn starter på østjysk skole: - Vi kan mærke et behov for tryghed
Hundredvis af ukrainske børn og unge er lige nu blevet skolekammerater med danske børn på østjyske folkeskoler. 11-årige Dima Kuzmenko er startet på Næshøjskolen ved Aarhus.
De seneste måneder er der kommet tusindvis af ukrainske flygtninge til Danmark. Mange af dem er børn, og da de skal være i Danmark på ubestemt tid, skal de også have mulighed for at gå i skole.
En rundringning, som TV2 ØSTJYLLAND har foretaget, viser, at der lige nu er 353 ukrainske børn, der er startet i de østjyske skoler.
Bl.a. på Næshøjskolen i Harlev, hvor der i går startede seks ukrainske flygtningebørn. Én af dem er 11-årige Dima Kuzmenko, som flygtede fra Ukraine for to måneder siden.
- Jeg er glad for at være her med mine venner (oversat fra engelsk), siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Næshøjskolen kan i alt tage imod 54 ukrainske børn, og de har sat fem lærere af til opgaven - bl.a. ukrainske Liudmila Vomdarinko.
- Det er meget vigtigt for børnene at have en lærer, der kan snakke deres modersmål. De føler sig sikre sammen med mig, fordi de kan spørge mig hele tiden, og jeg kan hjælpe dem (oversat fra engelsk), siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Resten af lærerteamet må i stedet undervise børnene ved at lege. Det gør de i denne uge med tid i naturen, hvor de bl.a. laver popcorn, snobrød og suppe over bål.
- Vi bliver nødt til at vise dem nogle forskellige ting, og så må vi observere, hvad de responderer på, siger en af underviserne på Næshøjskolen Mathilde Fjord Svendsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun fortæller, at selvom børnene ikke taler meget om krigen i deres hjemland, så kan de mærke, at de har et behov for tryghed.
- Det handler rigtig meget om ikke kun at se dem som elever, men også at være der for nogle børn, som har det svært. Læringen skal selvfølgelig også være der, men vi skal også se dem som børn, der kommer fra nogle hårde kår og som har oplevet noget ganske forfærdeligt, siger Mathilde Fjord Svendsen.
- Længere inde i forløbet møder vi måske også nogle elever, der giver mere udtryk for at have oplevet noget forfærdeligt, og så griber vi det an på en ordentlig måde, når vi kommer dertil.
Fra på mandag får Dima Kuzmenko fem nye klassekammerater, så de bliver i alt 11 ukrainske flygtningebørn i klassen på Næshøjskolen.