"Vi er mere værd": Sygeplejersker vil have gjort op med gammel reform

Sygeplejerskerne er på gaden for at demonstrere mod tjenestemandsreformen fra 1969. Her blev de placeret nederst i lønhierarkiet, og det må stoppe nu, mener de.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der har været varslet strejke siden 22. april 2021.

”Vi er mere værd”, og ”nok er nok”. Det er blandt budskaberne fra de danske sygeplejersker, der vil have gjort op med en tjenestemandsreform i 1969.

Reformen placerede forskellige faggrupper i forskellige løntrin, hvor det endte med, at kvindedominerede fag som eksempelvis sygeplejersker endte nederst i lønhierarkiet. Selvom det efterhånden er en del år siden, er den stadig årsag til, at lønnen ifølge sygeplejerskerne ikke er god nok.

- Det er så galt, at sygeplejersker dropper ud af faget, fordi arbejdsvilkår og løn ikke hænger sammen. Det er da bekymrende for sundhedsvæsnet, siger Vibeke Bak, der er sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant på Aarhus Universitetshospital.

Hun var en af mange, der i dag trodsede regnen for at demonstrere på Rådhuspladsen i Aarhus. Demonstrationen gik under navnet ”tjenestemandstirsdag”, og er en efterfølger på de demonstrationer, der de seneste uger har været i København.

Demonstrationerne er arrangeret af en tværfaglig gruppe med både sygeplejersker, socialrådgivere, pædagoger mm., der også har stillet et borgerforslag om at få ophævet tjenestemandsreformen. 

- Hvis vi ikke sætter en bevægelse i gang nu, sker der i hvert fald ikke noget, siger Vibeke Bak.

Skolelærere tjener mere

Ifølge Dansk Sygeplejeråd er grundlønnen for en nyuddannet sygeplejerske uden pension på 25.000 kroner, mens den for en nyuddannet skolelærer uden pension ligger på godt 29.000 kroner.

Begge professionsbachelorer har samme længde, men med en væsentlig lønforskel.

- Jeg synes, vi skal have løn i forhold til de kvalifikationer og kompetencer, vi i årevis har uddannet os til, men hvor lønnen ikke afspejler det, siger Jacob Gøtzsche, der er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd i Region Midtjylland.

Giver det mening at brokke sig over lønnen, når I for nyligt afviste en lønstigning til overenskomstforhandlingerne?

- Selvfølgelig gør det det. Vi har 52 års lønefterslæb, siger han.

Ingen hjælp fra regeringen

Det er dog ikke alle partier, der er helt enige i det. Selvom Enhedslisten, SF, de radikale, Dansk Folkeparti og de Konservative har åbnet for at kigge nærmere på tjenestemandsreformen, har de traditionelt største partier som Venstre og Socialdemokratiet endnu ikke bidt på.

Det er nemlig ikke den rigtige rækkefølge, mener regeringspartiet.

- Lige nu bliver der ikke nogen indblanding fra vores side. Der skal vi først have afklaret spørgsmålet om overenskomsten, siger Henrik Møller, der er beskæftigelsesordfører hos Socialdemokratiet.

Vibeke Bak har været sygeplejerske de seneste 20 år, og hun ved godt, at der næppe kommer en lønrevolution fra den ene dag til den anden, men:

- Hvis vi ikke sætter en bevægelse i gang nu, sker der i hvert fald ikke noget. Det er ikke kun til gavn for mig, men også dem, der kommer efter, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Sygeplejerskerne har stemt nej til det seneste forslag til en ny overenskomst og varsler strejke fra den 21. maj.

OBS.

I vores udsendelse klokken 18.20 tirsdag aften sagde vi fejlagtigt, at det er sygeplejerskerne, som har arrangeret demonstrationen. Det er det ikke. Det er, ligesom vi skriver i artiklen længere oppe, en tværfaglig gruppe med både sygeplejersker, socialrådgivere, pædagoger mm., der står bag.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her