Video: Ikke alle mink er døde – familie holder til på Aarhus Ø

En minkfamilie holder til på Aarhus Ø. Selvom det er en invasiv art, har Naturstyrelsen ingen planer om at sætte fælder op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I daglige tale er minken i Danmark udryddet, efter regeringen i forbindelse med Covid-19-pandemien besluttede at alle skulle aflives af frygt for mutationer. På trods af det lever der stadig mink i det fri – og en af familierne holder altså til på Aarhus Ø tæt ved lystbådehavnen.

Og selvom det egentlig er en invasiv art, som Naturstyrelsen helst ser sig fri for i naturen, foretager de sig ikke noget, selvom minken altså lever i bedste velgående blandt boliger, både og fiskere.

- Der er det lidt specielle ved mink og havne, at ofte er de blevet sat ud af havnen selv for at undgå rotter. Det er ikke helt efter reglerne, men det ser vi ikke desto mindre, siger Lars Bruun Hansen, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen.

Minkfamilien er ret populære blandt beboere og fiskere, da de fanger rotter.

At de er gode til at holde rotter væk, bekræfter Ejvind Nielsen, der er havnemester på Aarhus Havn. Han understreger dog, at de ikke har noget at gøre med minkens ankomst, der ifølge Facebook-opslag kan spores flere år tilbage.

- Om de har fået et lift af nogen på området, skal jeg ikke kunne sige. Men de er drøneffektive mod rotter, og folk er vældig tilfredse med, at der er dyreliv omkring dem, siger Ejvind Nielsen.

Minkene holder da heller ikke til på lystbådehavnens område, men længere ude på Aarhus Ø. Skal der gøres noget ved minkene, kræver det at grundejeren selv er aktiv i at fange dem.

Her vil Naturstyrelsen dog gerne assistere.

- Vi må erkende, at når folk selv skal være med til at gøre indsatsen, falder interessen betragteligt, siger Lars Bruun Hansen.

Hans forventning er desuden, at problemet med mink i naturen bliver mindre og mindre i de kommende år, eftersom der ikke længere er udslip fra farmene. Selvom det godt kan lade sig gøre, er dyrene nemlig ikke særlig gode til at yngle i naturen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her