Vild samling: Lasse har samlet på Wegner-møbler, siden han var 13 år
Lasse Hyldgaard Andersen har i 25 år samlet på Wegner-møbler. Drømmen var at få den omfattende samling på museum, men den brast, og nu vil han ikke mere.
Mens de fleste samlede på glansbilleder og fodboldkort, samlede Lasse Hyldgaard Andersen som barn på Wegner-møbler.
Og mens vi andre stoppede med at samle, da vi havde nået en vis alder, fortsatte Lasse Hyldgaard Andersen.
Læs også:
Nu har aarhusianeren samlet på Wegner-møbler i 25 år.
- Jeg vil ikke sige, at det er magisk, men det er tæt på, siger Lasse Hyldgaard Andersen.
Det er blevet til over 100 forskellige Wegner-møbler. Og for første gang kommer de nu visuelt til sin ret.
De er nemlig blevet samlet på det velrenommerede, internationale auktionshus Bukowskis, som ligger i hjertet af Stockholm.
Ville lave et museum
Lasse Hyldgaard Andersens drøm har altid været at lave et Wegner-museum, og netop derfor har han samlet på møblerne enkeltvis.
Men der er ikke interesse for at lave et Wegner-museum, og derfor har han nu sat hele sin samling til salg.
- Det er vemodigt. Jeg havde håbet, at man fra dansk side havde grebet mit bidrag til at kunne samle alting, få det ud og bruge det i en museumskonstellation, men det er desværre ikke lykkedes, siger Lasse Hyldgaard Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Han kunne have sat det til salg i Danmark, men for Lasse Hyldgaard Andersen sprænger Wegner Danmarks grænser.
- Jeg har valgt det, der er det største og internationale setup i Skandinavien. Jeg håber, at det også er et wake-up call for politikere og investorer, der kan se, at der er en mulighed for designturisme, og ikke kun i Danmark, men også set ud fra et stort og internationalt perspektiv. For der er så mange, der gerne vil rejse for det, men de ser kun toppen af isbjerget, siger Lasse Hyldgaard Andersen.
Møblerne kan ende ude i hele verden, men Lasse Hyldgaard Andersen håber, at nogle af møblerne ender på museum.
Begynder på en ny samling
Flere af møblerne er vurderet til flere hundrede tusinde kroner, og overskuddet fra auktionen tager han med hjem til Danmark.
Pengene skal bruges til at påbegynde en ny samling med den samme oprindelige drøm.
- Min næste samling bliver formentlig ud fra et museumsperspektiv. Om det så bliver som udstilling, eller det bliver permanent, må vi se, men jeg håber jo mest på museet.
Alt har en ende, og det gælder også Wegner-kapitlet, som han nu lukker af. Og så kaster han sig over andre, danske designere.
- Der er en lille smule vemod ved at sige, at jeg ikke blev gift med Wegner, men det var måske min første kæreste. Og jeg kommer til at savne det, men mon ikke der kommer en ny pige og en ny sporvogn, siger Lasse Hyldgaard Andersen.
Lasse Hyldgaard Andersens Wegner-møbler ryger under hammeren d. 28. august.
Kæmpe marked i udlandet
Hos auktionshuset Bruun Rasmussen mener de, at det er urealistisk at lave et Wegner-museum i Danmark.
- Museerne har jo ikke plads til det hele. Vi har jo i forvejen en stor del på Design Museum Danmark i København og på Trapholt, men selvfølgelig kunne det være lækkert, hvis vi kunne få et helt stort Wegner-museum. Men Wegner i sig selv har jo lavet over 500 forskellige stole, så det ville kræve et meget stort område, siger Peter Tholstrup, der er vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i Aarhus.
Læs også:
Han mener dog, at der er et marked for at sælge møblerne. Sandsynligheden er dog formentlig størst blandt udlændinge.
- 75 procent af alle danske designmøbler, vi har på auktion hver uge, bliver solgt til udlandet, så der er stor rift om dem, siger han og tilføjer, at det især er Wegner og Finn Juhl, der er populære.