Julie lå på operationsstuen, da operationen blev aflyst for fjerde gang: - Jeg brød sammen
Julie Kvelland lider af en sjælden sygdom, hvis følger hun skulle have været opereret for i tirsdags. For fjerde gang blev operationen dog aflyst.
Tirsdag mødte 23-årige Julie Kvelland op på Aarhus Universitetshospital i håb om, at dette ville blive dagen, hvor hun kunne få den længeventede operation, som skal gøre hendes ryg flad, som hos de fleste andre mennesker.
En operation, som af flere omgange er blevet udskudt. Men endnu engang gik hun forgæves.
- Jeg nåede at blive gjort klar og kørt op på operationsstuen, hvor jeg lå og ventede. Men så kom kirurgen ind og fortalte, at hun havde en dårlig nyhed: Operationen var aflyst, fordi to af lægerne havde meldt sig syge, fortæller Julie Kvelland til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Jeg brød fuldstændig sammen, for nu håbede jeg, at det endelig ville ske, og at den ikke blev aflyst igen, siger hun.
Fjerde gang operationen bliver udskudt
Julie lider som den eneste europæer af partiel lipodystrofi. En sygdom, som blandt andet gør, at hendes fedt er hårdt, og at hendes fedtdepoter er samlet på overkroppen, særligt på ryggen og halsen.
Ved operationen skal Julie have fjerne seks kilo fedtvæv og hud fra hendes ryg for at gøre den mere flad. Men for fjerde gang blev den aflyst. I første omgang skulle hun have haft operationen i januar måned, hvorefter den blev udsat til marts og igen til oktober - blandt andet på grund af corona.
Læs også:
- Jeg kan godt forstå, at de bliver nødt til at melde sig syge for ikke at smitte patienterne, men jeg synes stadigvæk, det er træls. Jeg føler hele tiden, at jeg bliver sat bag i køen og bare står i en venteposition, men det er jo sådan, det er, siger den unge randrusianer.
Aarhus Universitietshopistal: - Det er uheldigt
På Aarhus Universitetshospital kan de ikke kommentere på den konkrete sag, men fortæller, at det selvfølgelig er uheldigt, at Julies operation endnu en gang er aflyst.
- Det lyder uheldigt, og det er noget, som vi prøver at undgå. Vi oplever ikke mange aflysninger specifikt på grund af corona lige nu, men det kan selvfølgelig ske, fordi personalet også kan blive ramt, fortæller pressechef Lars Elgård Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.
Og derfor forstår han også godt, at det er hårdt for Julie.
- Det er altid rigtig ubelejligt og forfærdeligt for patienten, når vi er nødt til at aflyse en operation, fordi der er noget som gør, at vi ikke kan afvikle den, siger han.
Kan blive den sidste operation
Med al sandsynlighed er det den sidste operation, som Julies krop kan holde til. Hun er nu sendt hjem igen og afventer en ny dato for operationen.
Det er overlæge og kirurg Mille Sværdborg, som arbejder på afdelingen for plastik- og brystkirurgi på Aarhus Universitetshospital, der skal stå for operationen.
Målet er altså at fjerne seks kilo fedtvæv og hud fra Julies ryg.
Hvis det lykkes Mille Sværdborg at gøre det, vil randrusianske Julie i alt have fået fjernet 20 kilo fedt og hud fra sin ryg. Operationen er nemlig hendes fjerde.
Må gå langsomt frem
Når Julie ligger på operationsbordet, vil Mille Sværdborg skære en "kile" af hud og fedtvæv ud på tværs af Julies ryg. Til sidst syes de to vævskanter sammen igen i flere lag.
Ifølge læge Mille Sværdborg heler både fedtvæv og arvæv dårligt på grund af dårlig blodforsyning.
Mille Sværdborg ved også, at Julies fedtvæv på ryggen har mange store blodkar. Det er derfor nødvendigt at gå langsomt frem og hele tiden sørge for at få lukket blodkarrene, som hun skærer sig ned i vævet.
Er nervøs for operationen
I et opslag på Facebook skriver Julie, at hun var nervøs, da hun tirsdag lå og ventede på operationen.
- Jeg nåede at trille ind på operationsstuen. Lå og ventede 10 minutter, meget spændt og nervøs, står der blandt andet i opslaget.
Nervøsiteten skyldes ikke mindst, at der opstod komplikationer i forbindelse med den seneste operation i maj 2018.
Dengang gik der infektion i operationssåret, og Julie gik rundt med en åben ryg i to måneder. Hun måtte have et dræn, og ryggen blev pakket ind i vakuum. Der var slanger overalt.
Læs også:
Som en konsekvens af operationen har Julie fået føleforstyrrelser på ryggen. Hun kan ikke mærke, hvis nogen rører hende på huden, hvor hun er blevet opereret.
Ønsker et mere normalt udseende
Når Julie ikke desto mindre har sagt ja til at lade sig operere igen, er det fordi, hun har et brændende ønske om at få et mere normalt udseende.
Det, hun har nu, betyder, at hun skal tage en dyb indånding, inden hun træder ud ad døren derhjemme.
Folk stirrer på Julie på gaden. De hvisker til deres sidemand. De peger fingre. Det værste er, når folk råber ad hende eller tager et billede af hende.
Kan hjælpe på flere måder
Operationen kan hjælpe Julie på to fronter, lyder det fra læge Mille Sværdborg.
- Jeg håber, at operationen kan være med til at aflaste Julie. Det er tungt for kroppen at bære rundt på så stor vægt i så lille et område, har hun tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.
- Forhåbentlig vil det også gøre en forskel i forhold til hendes udseende og måske endda i forhold til, hvilket tøj hun kan gå i fremadrettet.
Møder stor opbakning
Selvom Julie endnu ikke ved, hvornår hun kan få operationen, så kan hun indtil videre trøste sig med al den opbakning og kærlighed, som der strømmer ind på hendes Facebook-opslag.
"Det gør mig ondt på dine vegne jullepige. Sender dig varme tanker og knus og kram”, skriver en bekendt, mens en anden kommenterer med: ”Årh Julie, jeg er så ked af det på dine vegne! Jeg har fulgt med et godt stykke tid nu, og vil gerne lige fortælle dig, at du er en kæmpe inspiration”.
Det er tydeligt, at mange mennesker har fulgt Julie Kvellands kamp.