Årets Landsby: By med egen festival og whisky-destilleri er storfavorit

Landsbyen Sall i Favrskov Kommune har udmærket sig særligt inden for byudvikling. Derfor er de nu storfavorit i kapløbet om Landsbyprisen 2018

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sall har både et friplejehjem, en friskole og et whiskydestilleri. Foto: Heidi Qvistgaard

Det er blandt andet succes med en friskole, et whiskydestilleri, et friplejehjem og en festival, der gør, at landsbyen Sall i Favrskov Kommune nu er favoritten i kapløbet om Landsbyprisen 2018.

Regionsrådet i Region Midtjylland uddeler hvert år prisen til en landsby, der har udmærket sig inden for fornyelse og udvikling af byen.

De vurderer de indstillede kandidater på baggrund af otte kriterier. Ifølge Jørgen Nørby (V), der er formand for Udvalg for Regional Udvikling i Region Midtjylland, er det Sall, der scorer højest point på kriterierne.

De har formået at vende en negativ spiral til en positiv udvikling.
Jørgen Nørby (V), formand, Udvalg for Regional Udvikling

- De har blandt andet et stort engagement i foreningslivet, og så er det utroligt velfungerende på kryds og tværs, siger Jørn Nørby og fortsætter:

- De har formået at vende en negativ spiral til en positiv udvikling. Og det er på trods af, at mange vil sige, at en så lille landsby ikke har en chance for at overleve. Dér må man sige, at det har man gjort til skamme i Sall, siger han.

Whisky, friskole og friplejehjem

Med prisen følger der - foruden 150.000 kroner - også en stor anerkendelse. Og nyheden om Sall som favorit er noget, der glæder Hanne Smedegaard (V), der er formand for Landsbyrådet i Favrskov Kommune.

De er gode til at arbejde på tværs og udnytte hinandens stærke sider.
Hanne Smedegaard (V), formand for Landsbyrådet, Favrskov Kommune

- De er gode til at arbejde på tværs og udnytte hinandens stærke sider. Sall har alle de facetter, som en landsbyudvikling skal have. Byen har udviklet sig rigtig meget de seneste år på grundlag af borgernes vilje og engagement, siger Hanne Smedegaard.

TIDLIGERE VINDERE AF LANDSBYPRISEN

  • 2009 - Idom og Råsted (Holstebro Kommune)
  • 2010 - Spjald (Ringkøbing-Skjern Kommune) 
  • 2011 - Endelave by (Horsens Kommune)
  • 2012 - Rødding (Skive Kommune)
  • 2013 - Nørager (Norddjurs Kommune)
  • 2014 - Ølstrup (Ringkøbing-Skjern Kommune)
  • 2015 - Glyngøre (Skive Kommune)
  • 2016 - Feldballe (Syddjurs Kommune)
  • 2017 - Nørre Nissum (Lemvig Kommune)

Kilde: Region Midtjylland

Og tiltagene i byen er mange. Der er blandt andet blevet etableret et friplejehjem, og da den lokale skole blev nedlagt, fik de omdannet den til en friskole.

Det er en by, der har viljen, og det er en by, der vil vise, at man kan gøre en forskel. De har en beslutsomhed, en vedholdenhed og et samarbejde. De giver ikke op.
Jørgen Nørby (V), formand, Udvalg for Regional Udvikling

Bestyrelsen på skolen og på plejehjemmet er også gået sammen om et projekt. Skolens hjemkundskabslokale er blevet nedlagt og i stedet omdannet til et fysiklokale. Og derfor er hjemkundskabsundervisningen flyttet over i friplejehjemmets køkken i stedet.

- Det er netop denne sammenhængskraft, der er unik for Sall. De er gode til at tage hånd om hinanden, og de er gode til at give byen en synlighed og en ny form for sammenhængskraft, siger Hanne Smedegaard.

Derudover har landsbyen også etableret et whiskydestilleri og en festival kaldet FestiSall.

Vedholdenhed og samarbejde

Ifølge Jørgen Nørby er Sall en landsby, der er kendetegnet ved en vedholdenhed og en beslutsomhed.

- Det er en by, der har viljen, og det er en by, der vil vise, at man kan gøre en forskel. De har en beslutsomhed, en vedholdenhed og et samarbejde. De giver ikke op, siger Jørgen Nørby.

Hvis Sall ender med at løbe med prisen, så betyder det, at borgerne i byen vil få skabt en ny styrke til at udvikle sig og skabe mere synlighed.
Hanne Smedegaard (V), formand for Landsbyrådet, Favrskov Kommune

Hanne Smedegaard karakteriserer landsbyen med samme ord. Byen søgte også prisen sidste år, men kom ind som nummer to. Og både hun og Jørgen Nørby understreger, at man ikke bare laver en sådan ansøgning på én aften, og at det kræver meget arbejde.

- Hvis Sall ender med at løbe med prisen, så betyder det, at borgerne i byen vil få skabt en ny styrke til at udvikle sig og skabe mere synlighed. Jeg tror, det kunne blive et godt springbræt til yderligere udvikling, lyder det fra Hanne Smedegaard.

Regionsrådet kårer vinderen på sit møde tirsdag den 20. marts.

LANDSBYPRISEN

  • Regionsrådet uddeler hvert år landsbyprisen til en landsby eller gruppe af landsbyer, der har vist nye veje til fornyelse og udvikling. Med prisen følger et beløb på 150.000 kr., som kan anvendes til faciliteter og aktivitetsmuligheder til almen offentlig benyttelse i landsbyen.
     
  • Kandidater til prisen indstilles af Lokale Aktionsgrupper (LAG) og af kommuner, der ikke har Lokale Aktionsgrupper. Fristen for indstilling af kandidater var 4. december 2017.
     
  • Et ekspertpanel vurderer de indstillede kandidater på baggrund af otte kriterier fastsat af Regionsrådet.
     
  • Vinderen kåres den 20. marts, hvorefter prisen overrækkes i løbet af foråret. 

Kilde: Region Midtjylland

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her